Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις Macron περί απόπειρας ανάμειξης στις γαλλικές εκλογές

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις Macron περί απόπειρας ανάμειξης στις γαλλικές εκλογές

Οι δηλώσεις είναι αντίθετες στο πνεύμα φιλίας και συμμαχίας και η Άγκυρα όσον αφορά την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας ενδιαφέρεται μόνο για την ευημερία των περίπου 800.000 Τούρκων που ζουν σε αυτή τη χώρα, επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Σχετικά Άρθρα

«Aπαράδεκτες» χαρακτήρισε η Άγκυρα τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας , Emmanuel Macron, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θέλει να επηρεάσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.
«Θεωρούμε απαράδεκτες αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες είναι αντίθετες με το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση του εξέδωσε.
«Η Τουρκία δεν έχει καμία άλλη έγνοια, σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας, παρά μόνο την ευημερία των περίπου 800.000 Τούρκων που ζουν σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron διατύπωσε ανησυχία του ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.
«Οι απειλές δεν είναι καλυμμένες, οπότε νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι», δήλωσε ο ο Macron σε συνέντευξή του στο κανάλι France 5.

Τεταμένες σχέσεις

Τα σχόλια αυτά ενδεχομένως και να αιφνιδιάζουν καθώς οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Macron και του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan για θέματα που κυμαίνονται από θρησκεία έως τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαταστάθηκαν μετά την ανταλλαγή επιστολών τον Ιανουάριο τον οπότε και συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις ενώ και είχαν με τηλεφωνική επικοινωνία στις 2 Μαρτίου 2021.

Η διασπορά

Ο Macron δεν εξήγησε πώς η Τουρκία θα επιχειρήσει να επηρεάσει της τις γαλλικές εκλογές - είτε αν αναφερόταν σε περιφερειακές εκλογές τον Ιούνιο, την προεδρική εκλογή το 2022 ή και τα δύο.
Είπε μόνο ότι η Τουρκία «παίζει με την κοινή γνώμη».
Ήταν πιθανώς μια αναφορά στον έλεγχο τουρκικής διασποράς μέσω σχολείων, τζαμιών και άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων από το καθεστώς Erdogan, επισημαίνεται στο δημοσίευμα

«Να συνεργαστούμε»

Ο Γάλλος ηγέτης προσπάθησε να μετριάσει τα σχόλιά του λέγοντας ότι ο διάλογος με την Τουρκία παραμένει απαραίτητος.
Τόνισε ότι η Τουρκία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σημαντικός εμπορικός εταίρος και βασικός σύμμαχος στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.
«Αν πεις μια μέρα στην άλλη: Δεν μπορούμε πλέον να δουλέψουμε μαζί σου, όχι άλλες συζητήσεις, ανοίγουν τις πόρτες και έχεις 3 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες να φτάνουν στην Ευρώπη», δηλωσε ο Macron.
«Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία».

Η επιρροή

Η Γαλλία δεν συλλέγει στατιστικά στοιχεία για τη θρησκεία ή την εθνικότητα των πολιτών, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι πολίτες ενδέχεται να ενταχθούν στο σχεδιασμό του Erdogan, αν πράγματι είναι πρόθεσή του να αναμιχθεί.
Ούτως ή άλλως ο αριθμός θα ήταν πιθανώς αμελητέος, σημειώνει το Bloomberg.

Με το βλέμμα στη Le Pen

Καθώς ο Μacron αρχίζει να κάνει εκστρατεία για επανεκλογή, εστιάζει σε θέματα που σχετίζονται με το Ισλάμ και την ασφάλεια σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που σκέφτονται να ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφιο Marine Le Pen.
Επειδή ο Erdogan επιδιώκει να καταστεί o ηγέτης του Σουνιτικού Ισλάμ, αυτό έφερε τους δύο ηγέτες σε σύγκρουση, και τόσο ο Erdogan όσο και ο Μacron ερίζουν για την επιρροή στο κοινό των μουσουλμάνων Γάλλων πολιτών

Ευρω-τουρκικές σχέσεις

Ο Macron σε σχέση με της ευρω-τουρκικές σχέσεις είπε ότι ο Erdogan πρέπει να καταστήσει σαφές αν είναι με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ ή εναντίον τους.
«Έχω παρατηρήσει από τις αρχές του έτους την προθυμία του προέδρου Erdogan να αποκτήσουμε εποικοδομητικές σχέσεις και γι 'αυτό θέλω να πιστέψω ότι αυτός ο δρόμος είναι δυνατός», δήλωσε ο Macron.
"Αλλά δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παλαιό καθεστώς, αν παραμείνουν αμφισημίες», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης