Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάχη 15 ημερών για την κυβέρνηση με στόχο το άνοιγμα στις 12 Απριλίου – Κενό αντιπολίτευσης δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μάχη 15 ημερών για την κυβέρνηση με στόχο το άνοιγμα στις 12 Απριλίου – Κενό αντιπολίτευσης δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Πίεση για 10-15 μέρες και σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων
Σχετικά Άρθρα

H κυβέρνηση διέψευσε στις 24/3 τα σενάρια σχετικά με την παράταση του lockdown μέχρι τις 25 Απριλίου και άνοιγμα της αγοράς από τη Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου.
Ωστόσο, τα σενάρια αυτά υπήρξαν και διακινήθηκαν, κυρίως, από στελέχη της κυβερνώσας παράταξης έχοντας ως βάση την βεβαρημένη κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο θα πιέζεται πολύ για άλλες 10 μέρες τουλάχιστον.
Μάλιστα, υπήρχε και πιο σκληροπυρηνική άποψη που έλεγε για τις επόμενες 10 μέρες να προχωρήσουμε σε σκληρό lockdown τύπου Γιουχάν προκειμένου να πέσουν δραματικά τα κρούσματα και να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές στα νοσοκομεία από ασθενείς Covid 19.

Διάψευση σεναρίων τύπου Wuhan και παράτασης μέχρι το Πάσχα

Το Μαξίμου αποφάσισε να διαψεύσει αυτά τα σενάρια καθώς κάθε σενάριο παράτασης του lockdown έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, διότι πέρα από τα περιοριστικά μέτρα εδώ και πέντε μήνες, είχε δοθεί και η εντύπωση ότι η αγορά θα άνοιγε μέσα στον Μάρτιο.
Από την άλλη, όμως, τα σενάρια αυτά έχουν και μία αληθοφάνεια καθώς όντως, σύμφωνα τα μοντέλα των καθηγητών για την εξέλιξη της πανδημίας έδειχναν ότι τέλη Απριλίου θα είχαμε μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων κάτω από 1000 κάθε ημέρα.
Και οι λοιμωξιολόγοι έχουν εδώ και καιρό τονίσει ότι για να υπάρξει κανονικό άνοιγμα της αγοράς θα πρέπει τα κρούσματα να βρίσκονται κάτω από το επίπεδο των 800-1000 κρουσμάτων την ημέρα.

Πίεση για 10-15 μέρες και σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων


Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι τις επόμενες μέρες θα δούμε και άλλη πίεση στο ΕΣΥ και η μόνη επιλογή την οποία έχει η κυβέρνηση και συζητούν πλέον στο Μαξίμου είναι η νέα επίταξη ιατρών αλλά και η επίταξη και άλλων κλινών ΜΕΘ από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές.
Τα μόνα θετικά στοιχεία είναι ότι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής άκρων δεν έχουν επιφέρει κάποια επιδείνωση στην κατάσταση και δεν παρατηρείται καμία διασπορά του ιού.
Και το γεγονός αυτό δείχνει το δρόμο και για το σταδιακό άνοιγμα και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων μέσα στον Απρίλιο. Διότι εάν η κυβέρνηση αποκλείει παράταση του lockdown μέχρι τις 26 Απριλίου, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την σταδιακή άρση του κάθε εβδομάδα του Απριλίου.

Ανάσα για Μητσοτάκη από δημοσκοπήσεις και το κενό της αντιπολίτευσης


Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επόμενες 10-15, σαν μάνα εξ ουρανού ήρθαν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεν μία απογοήτευση του κόσμου απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας αλλά όχι τέτοια δε που να κινδυνεύει το πλειοψηφικό κυβερνητικό ρεύμα.
Οι δημοσκοπήσεις της Marc και της Metron Analysis επικεντρώθηκαν περισσότερο στο κενό αντιπολίτευσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση με αυτή την κατάσταση σε πανδημία και οικονομία, θα είχε μεγάλη δημοσκοπική καθίζηση με μία πιο σοβαρή αντιπολίτευση.
Όχι με μία αντιπολίτευση που ωθεί τον λαό σε διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα και κατά της αστυνομίας εξαιτίας ενός μεμονωμένου περιστατικού.
Και οι δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ένα ρεύμα άνω του 70% δεν είδε με καλό μάτι την αντιπολίτευση της πλατείας από τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό τα ποσοστά του στην πρόθεση ψήφου δεν είχαν καμία ιδιαίτερη αλλαγή.
Απεναντίας, και στις δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν ροές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα κόμμα, στο ΚΙΝΑΛ, στο ΚΚΕ και στο ΜΕΡΑ25.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης