Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου η covid στη Βραζιλία, σπάει όλα τα ρεκόρ – Καταρρέουν τα νοσοκομεία

Εκτός ελέγχου η covid στη Βραζιλία, σπάει όλα τα ρεκόρ – Καταρρέουν τα νοσοκομεία
Σφοδρές επικρίσεις στον πρόεδρο Bolsonaro για την αντιμετώπιση της επιδημίας
Σχετικά Άρθρα

Εκτός ελέγχου είναι η επέλαση της επιδημίας της covid στη Βραζιλία, όπου σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο όσον αφορά τον αριθμό των μολύνσεων και των θανάτων, τη στιγμή που τα νοσοκομεία καταρρέουν.
Είναι τόσο ανεξέλεγκτη η κατάσταση, όπου για πρώτη φορά ασκείται πλέον ανοιχτά σφοδρή κριτική στον πρόεδρο Jair Bolsonaro για τη στάση που έχει τηρήσει απέναντι στην πανδημία.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.009 θάνατοι και περίπου 90.000 νέες μολύνσεις, με τη Βραζιλία να μετρά 300.685 νεκρούς επί 12,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Πρόκειται για αριθμούς που φέρνουν τη Βραζιλία στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε κρούσματα και θανάτους, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Καταρρέει το σύστημα υγείας

Η επιδημία είναι σε έξαρση εδώ και μερικούς μήνες, κάτι που αποδίδεται και στην εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους P1 του νέου κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Αμαζόνιο και το οποίο θεωρείται ότι είναι πιο μολυσματικό και πιο θανατηφόρο σε σχέση με το αρχικό στέλεχος.
Με την παράλλαξη αυτή να κυριαρχεί και με την απουσία μιας εθνικής στρατηγικής, το σύστημα υγείας της Βραζιλίας είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) πλησιάζουν στον κορεσμό, τα νοσοκομεία τελούν υπό κατάρρευση ενώ γιατροί και νοσηλευτές λειτουργούν πάνω από τα όρια και τις αντοχές τους.
Οι εικόνες που περιγράφονται είναι δραματικές.
Γίνεται λόγος για πτώματα αφημένα σε διαδρόμους νοσοκομείων, για θανάτους 100 ανθρώπων επειδή δεν υπήρχαν κλίνες ΜΕΘ στην πολιτεία Σάο Πάολο, ενώ φόβοι διατυπώνονται και για τα αποθέματα οξυγόνου και των κιτ διασωλήνωσης.

Απουσία στρατηγικής

Απέναντι σε αυτήν τη δραματική κατάσταση η κάθε Πολιτεία και πόλη λαμβάνει τα δικά της περιοριστικά μέτρα.
Απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας και αναστολή δραστηριοτήτων εμπορικών καταστημάτων όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκαν στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Ζανέιρο ενώ παράλληλα οι δύο αυτές περιοχές ανακοίνωσαν πως επεκτείνονται οι αργίες της επόμενης εβδομάδας – της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς – με την ελπίδα να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις των πολιτών τους.

Αλλαγή στάσης από Bolsonaro

Υπό αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος Bolsonaro, αφού άλλαξε για τέταρτη φορά τον υπουργό Υγείας, αναγκάστηκε να συστήσει επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας
«Το αίσθημα που πρυτανεύει είναι αυτό της αλληλεγγύης για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της πανδημίας.
Η ζωή πάνω απ’ όλα» υποστήριξε ο Bolsonaro, ο οποίος μέχρι τώρα υποβάθμιζε σε απλή γριπούλα τον κορωνοϊό και ασκούσε δριμεία κριτική στους κυβερνήτες των Πολιτειών για τα περιοριστικά μέτρα που λάμβαναν.
Μάλιστα ο Bolsonaro υποστήριξε ότι «η Βραζιλία πρέπει να βγει από αυτή την μπλεγμένη κατάσταση (...) χωρίς σύγκρουση, χωρίς πολιτικοποίηση», αν και η κριτική σε βάρος του φουντώνει, ενώ σε ένα σπάνιο διάγγελμα του, δεσμεύθηκε ότι θα είναι διαθέσιμες για όλους 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως το τέλος του 2021.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής μόλις 3,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης