Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταράξεις στη Wall Street - Πιέσεις σε τεχνολογία, τράπεζες - Κέρδη έως +0,66% ο S&P 500

Αναταράξεις στη Wall Street - Πιέσεις σε τεχνολογία, τράπεζες - Κέρδη έως +0,66% ο S&P 500

Κέρδη στη Wall Street μετά τα θετικά νέα από την μακροοικονομία

Σχετικά Άρθρα
Νευτικότητα και μεταβλητότητα επικράτησε σήμερα 25/3 στη Wall Street, παρά τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και την περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, με τις μετοχές της τεχνολογίας και των τραπεζών να καταγράφουν τις σημαντικότερες απώλειες.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν και οι S&P 500 και Nasdaq που προηγουμένως επίσης σημείωναν απώλειες, με τους επενδυτές να εστιάζουν τελικά στα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και την περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μια αύξηση των επιτοκίων ελέω πληθωρισμού, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου συνεχίζει να υποχωρεί, κινούνται σήμερα κάτω από το +1,6%, από το +1,73% περίπου που ήταν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αμβλύνοντας εν μέρει τις πιέσεις στους τεχνολογικούς τίτλους.
O τεχνολογικός δείκτης έχει υποχωρήσει αυτόν τον μήνα καθώς οι βελτιωμένες οικονομικές προβλέψεις αύξησαν τη ζήτηση για υποτιμημένες μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών, μεταλλευτικών και βιομηχανικών, αλλά παράλληλα ενίσχυσαν τους φόβους για υψηλότερο πληθωρισμό και πιθανή αύξηση των φόρων.
Στις καταθέσεις τους στο Κογκρέσο αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, εξέφρασε αισιοδοξία για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, ενώ η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι θα απαιτηθούν μελλοντικές αυξήσεις φόρων για την πληρωμή δημοσίων επενδύσεων.
Ο πρόεδρος Joe Biden αναμένεται να θέσει έναν νέο στόχο για τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ κατά της COVID-19 σήμερα, στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται επίσης να παρουσιάσει ένα σχέδιο υποδομών, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πίτσμπουργκ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,62% στις 32.619 μονάδες
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,55% στις 3.910 μονάδες
Στις 12.977 μονάδες με άνοδο +0,12% έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

ΗΠΑ: Στο +4,3% αναθεωρήθηκε το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2020

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, στο 4,3% από 4,1% αναθεωρήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς οι προσδοκίες ανάκαμψης για το 2021 ενισχύονται μαζί με τους εμβολιασμούς και το πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε 2,3% το δ΄τρίμηνο μετά την αύξηση 41% το προηγούμενο τρίμηνο.
Για ολόκληρο του 2020, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση, μετά από το -11,6% το 1946 μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν μεγάλη ανάκαμψη φέτος, με τη βοήθεια των κυβερνητικών πακέτων στήριξης, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου 1,9 τρισ. δολ. που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Joe Biden στις 11 Μαρτίου, το οποίο συμπεριλαμβάνει επιταγές 1.400 δολ. σε ιδιώτες, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με το AP, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι όλα τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης θα αυξήσουν το ΑΕΠ το τρέχον τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου κατά 5% ή και περισσότερο.
Προβλέπουν ανάπτυξη για το σύνολο του έτους περίπου 6%, που θα αποτελεί την ισχυρότερη απόδοση από το 1984, όταν η οικονομία βγήκε από τη βαθιά ύφεση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Reagan.

ΗΠΑ: Πτώση στον αριθμό των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας - Έπεσαν στις 684.000

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ καταγράφοντας ρεκόρ έτους μετά την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
Η εν λόγω βελτίωση αποτελεί μαι ακόμη ένδειξη ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ ενισχύεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 684.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις 781.000 που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα εβδομάδας από τις 14 Μαρτίου 2020, όταν ουσιαστικά η πανδημία χτύπησε την αμερικανική οικονομία.
Οι οικονομολόγοι έκαναν πάντως εκτιμήσεις για πολύ μικρότερη πτώση δηλαδή στις 735.000 νέες αιτήσεις.

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο τις SEC οι SPAC - Τι κρύβει η αποτίμηση των 170 δισ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη φρενήρη απόκτηση εταιρειών ειδικού σκοπού της Wall Street και αναζητά πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων από τους διαχειριστές.
Αυτό έχει διαρρεύσει στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες η SEC έστειλε επιστολές σε τράπεζες της Wall Street ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές στις εταιρείες ειδικού σκοπού ή SPAC.
Οι SPAC είναι εισηγμένες εταιρείες - κέλυφος που συγκεντρώνουν κεφάλαια για την απόκτηση ιδιωτικών εταιρειών με σκοπό την εισαγωγή στις αγορές, επιτρέποντας έτσι να παρακάμπτουν την παραδοσιακή διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.
Οι επιστολές της SEC ζήτησαν από τις τράπεζες να παράσχουν τις πληροφορίες εθελοντικά και, ως εκ τούτου, δεν φτάνουν ακόμη στο επίπεδο μιας επίσημης έρευνας.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να είναι πρόδρομος μιας επίσημης έρευνας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η SEC ζήτησε στοιχεία σχετικά με τα τέλη συναλλαγών SPAC, τους όγκους και τι ελέγχουν οι τράπεζες στις συμφωνίες εσωτερικά.
Επίσης η SEC έθεσε ερωτήσεις σχετικά με τη συμμόρφωση, την αναφορά και τους εσωτερικούς ελέγχους.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η επιτάχυνση των εμβολιασμών – Πάνω από 30 εκατ. μολύνσεις στις ΗΠΑ

Η επιδημία του κορωνοϊού και οι εμβολιασμοί αναμένεται να απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης από σήμερα 25/3, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τη στιγμή που στο επίκεντρο θα βρεθεί και το θέμα της απαγόρευσης εξαγωγής εμβολίων που παράγονται στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διευρύνουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown – μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, και το Βέλγιο προχωρά σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων – σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν τη ραγδαία εξάπλωση του ιού.
Στις ΗΠΑ, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια κρούσματα, υπάρχουν σχέδια για επέκταση των εμβολιασμών σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών, ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει για την αναζωπύρωση της επιδημίας σε Ινδία και Βραζιλία, όπου κυριαρχούν παραλλάξεις του ιού.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία AstraZeneca, επικαλούμενη επικαιροποιημένα στοιχεία, ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της είναι κατά 76% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων

Επιφυλακτικοί σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές μετά τον νέο γύρο lockdown στην Ευρωζώνη εμφανίζονται οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα συζητήσουν για το τρίτο κύμα της πανδημίας και τους εμβολιαστικούς ρυθμούς.
Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη και την αργή εξέλιξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, καθώς και πιθανούς περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.
Μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δύο πλευρές προσπάθησαν να μειώσουν τις εντάσεις όσον αφορά το θέμα των εξαγωγών εμβολίων το τελευταίο 24ωρο, επισημαίνονται ότι θέλουν να βρουν μια "win-win" λύση και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό σε ολόκληρη την ήπειρο.
Την ίδια ώρα οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα νέα μέτρα περιορισμού που λαμβάνουν οι χώρες θα πλήξουν την εύθραυστη προσπάθεια ανάπτυξης.
Στο ταμπλό, πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ενέργειας και των τραπεζών.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία - «Βουτιά» στις τεχνολογικές μετοχές της Κίνας

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου της Κίνας να καταγράφει ισχυρές απώλειες.
Η πτώση οφείλεται στη εφαρμογή του νόμου Trump για προσδιορισμό των κινεζικών εταιρειών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).
Ο Asia Dow σημείωσε οριακή μεταβολή στις 3.972 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +1,14% στις 28.729 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,4% στις 1.955,55 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραφε οριακές μεταβολές στις 27.899 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,1% στις 3.363 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -1,5% στις 48,452 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης