Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κύμα φυγής το 2021 με πάνω από 500.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Κύμα φυγής το 2021 με πάνω από 500.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Μοιρασμένο το κόστος έκδοσης συντάξεων στα ιδιωτικά γραφεία

Σχετικά Άρθρα
Σχέδιο για «μοιρασμένο κόστος» ανάμεσα στον e-ΕΦΚΑ και στον υποψήφιο συνταξιούχο που προσφεύγει σε ιδιωτικό πιστοποιημένο γραφείο για την έκδοση σύνταξης, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας σε ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή εντός του Απριλίου και με δεδομένο ότι ως το τέλος του έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης θα έχουν ξεπεράσει τις 500.000.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου «οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους.
Αλλά εκτός αυτού, η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης».
Όπως εκτιμούν στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης το 2021 θα είναι έτος φυγής και οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 200.000, όταν ο μέσος όρος έτους είναι 130 με 140.000.
Ήδη από το 2019 και το 2020 οι αιτήσεις μόνο για κύρια σύνταξη ανέρχονται στις 172.000, σε 121.500 οι αιτήσεις για επικουρικές και 65.000 εφάπαξ και μετοχικές, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός διεκπεραίωσης, περίπου στις 20.000 αιτήσεις κάθε μήνα, αλλά αφορούν ένα 6μηνο πίσω.

Κύμα φυγής

Φέτος θα είναι το μεγαλύτερο κύμα φυγής, καθώς από το 2022 τα όρια όλων προσαρμόζονται στο 62ο έτος της ηλικίας και τα 40 έτη ασφάλισης ή το 67ο έτος ηλικίας με 15 έτη ασφάλισης.
Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την ύπαρξη γραφείων που αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής και σήμερα την έκδοση συντάξεων ωθεί τον Κωστή Χατζηδάκη να προχωρήσει σε μία δέσμη μέτρων, όπως η έκδοση της Εθνικής σύνταξης τον επόμενο μήνα από την κατάθεση της αίτησης και στην επίσημη συμμετοχή γραφείων νομικών που θα λάβουν ειδική πιστοποίηση, ώστε να έχουν σε ένα βαθμό πρόσβαση στο σύστημα του ΕΦΚΑ.
Απαντώντας δε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση πιστοποιημένων επαγγελματιών (δικηγόρων και λογιστών) προκειμένου να λυθεί το ζήτημα με προσλήψεις ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για μη σοβαρές τοποθετήσεις.
«Ο δημόσιος τομέας θίγεται από την έλλειψη εξυπηρέτησης του πολίτη και την μη καταβολή των συντάξεων», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας.
Επίσης, δρομολογούνται ταυτόχρονα και άλλα μέτρα, όπως η πρόσληψη συμβασιούχων και πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων εξειδικευμένων υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ –με συμβάσεις έργου και στις δυο περιπτώσεις- και η αξιοποίηση πιστοποιημένων επαγγελματιών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης