Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Biden σε Έλληνες ομογενείς: Τι είπαμε με Μητσοτάκη – Τον περιμένω στις ΗΠΑ – Θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται

Biden σε Έλληνες ομογενείς: Τι είπαμε με Μητσοτάκη – Τον περιμένω στις ΗΠΑ – Θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται
Δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα είπε ο Biden αναφερόμενος στο Κυπριακό
Σχετικά Άρθρα

Στα όσα συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατά την χθεσινή τους πρώτη συνομιλία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden απευθυνόμενος στους Έλληνες ομογενείς στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που οργάνωσε ο Λευκός Οίκος και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Την εκδήλωση συντόνισε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, με τον πρόεδρο Biden να απευθύνεται στους ομογενείς, λέγοντας πως «βλέπω την οθόνη και βλέπω πολλούς καλούς φίλους».

Θα έρθει στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

Στην τοποθέτηση του ο Biden αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα έρθει να τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κορωνοϊός.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επιθυμία του να οικοδομήσει μια ακόμα ισχυρότερη σχέση για την προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό.

Θα είμαστε όσο κοντά γίνεται

«Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται.
Σας το υπόσχομαι αυτό.
Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα.
Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», ανέφερε ο Biden.

Δεν έχω εγκαταλείψει ακόμα το Κυπριακό

Ο πρόεδρος Biden αναφέρθηκε και στο Κυπριακό υποστηρίζοντας πως «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα» ενώ ανέφερε ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη.
«Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πως θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν το έχω ακόμα εγκαταλείψει (το Κυπριακό)» τόνισε ο Biden, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για το ότι δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τους ομογενείς στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο.
«Σας υπόσχομαι, το επόμενο έτος, με την πανδημία πίσω μας, θα έχουμε μια σημαντική γιορτή» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

30 λεπτά η συνομιλία Μητσοτάκη - Biden

Την πρώτη τους συνομιλία είχαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός πρόεδρός Joe Biden, ανήμερα της εθνικής μας επετείου και στο περιθώριο της ολοκλήρωσης της Συνόδου Κορυφής.
H συνομιλία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε σε καλό κλίμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Biden εξέφρασε τη δέσμευση του για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας.
Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα αναφέρεται ότι oι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, την Κίνα, την Ρωσία και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Τέλος, υπήρξε ταύτιση απόψεων σχετικά με τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επιδίωξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης.

Τι αναφέρει η ελληνική πλευρά

Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος Biden τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Joe Biden για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, με στόχο την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνομιλία των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.
Υπογράμμισε, δε, ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο Biden εξέφρασε, μάλιστα, την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού.

Μητσοτάκης: Θερμή και εποικοδομητική επικοινωνία

Σε ανάρτηση του στο twitter ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια θερμή και εποικοδομητική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα μία θερμή και εποικοδομητική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden.
Συζητήσαμε εκτενώς τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας, με αφορμή την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τη σημασία της διαρκούς ενίσχυσης της συνεργασίας μας» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης