Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Υπό περιορισμό η Ευρώπη, σε αδιέξοδο με τα εμβόλια - Ανοίγουν οι ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Υπό περιορισμό η Ευρώπη, σε αδιέξοδο με τα εμβόλια - Ανοίγουν οι ΗΠΑ

Εκτός ελέγχου η επιδημία σε Βραζιλία και Λατινική Αμερική, έξαρση στην Ινδία

Σχετικά Άρθρα

Χωρίς κάποια πειστική πρόταση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και χωρίς κάποια τελική απόφαση για το εάν θα προχωρήσει σε μπλόκο στην εξαγωγή εμβολίων που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος πορεύεται η Ευρώπη μετά και την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής – πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης -, τη στιγμή που η ΕΕ όντας αδύναμη να ελέγξει το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, καταφεύγει στη λύση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown.
Ενδεικτικό άλλωστε της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ πιθανό να επιβάλλει εντός της ημέρας νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις από τη Γαλλία, αν και η καγκελάριος Merkel απέκλεισε την επιβολή συνοριακών ελέγχων.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ μέρα με την ημέρα οδεύουν προς ένα σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας τους καθώς χάρη και στους μαζικούς εμβολιασμούς, αίρουν τους περιορισμούς σε ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις ενώ παράλληλα αύξηση καταγράφεται και στις μετακινήσεις, αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος λόγω των παραλλάξεων του ιού.
Στη Μ. Βρετανία η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως παρά τις διάφορες αντιπαραθέσεις για τη διανομή εμβολίων, θα έχει καταφέρει έως τα μέσα Απριλίου να εμβολιάσει όλους τους πολίτες της που είναι άνω των 50 ετών, ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει για την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική όπου επιδημία μοιάζει να κινείται ανεξέλεγκτη.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 125.882.815 και οι νεκροί 2.761.775
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.143.571 κρούσματα και 547.955 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 303.462 και σε κρούσματα με 12.320.169
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 200.211 και τέταρτη η Ινδία με 160.949
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.526.528
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.451.565 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.339.153
• Έβδομη η Ιταλία με 3.488.619 και όγδοη η Ισπανία με 3.255.324
• Ένατη η Τουρκία με 3.149.094 και δέκατη η Γερμανία με 2.753.979
δασφ.JPG
ΗΠΑ: Επιστροφή στην κανονικότητα εν μέσω προειδοποιήσεων – Προς έγκριση το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε ολοένα και πιο κανονικούς ρυθμούς επιστρέφουν σταδιακά οι ΗΠΑ, αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός νέου κύματος covid, εκφράζοντας κυρίως την ανησυχία τους για τα παραλλαγμένα στελέχη της covid.
Χάρη στους εμβολιασμούς αλλά και στον υψηλό αριθμό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει και αναρρώσει, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες προχωρούν στην άρση των περιοριστικών μέτρων σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις, «ανοίγουν» οικονομικές δραστηριότητες και σχολεία ενώ παράλληλα καταγράφεται και αύξηση στις μετακινήσεις και στα ταξίδια.
Παρόλο αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν πως κάθε άλλο παρά η επιδημία έχει λήξει.
Η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Rochelle Walensky υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν με 1.000 θανάτους την ημέρα και με 50.000 με 60.000 κρούσματα να πει κανείς ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την πανδημία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που κυριαρχούν οι παραλλάξεις του ιού, οι οποίες είναι ικανές να αλλάξουν πλήρως τη θετική εικόνα που καταγράφεται αυτή τη στιγμή.
Η Walensky σημείωσε πως αν και χάρη στους εμβολιασμούς, έχει μειωθεί η θνητότητα στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, αρκετές Πολιτείες ανέφεραν αύξηση κατά 10% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Biden έχει θέσει ως στόχο να διανεμηθούν περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις τις επόμενες εβδομάδες ενώ εντός των επόμενων ημερών η αρμόδια επιτροπή FDA αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή όχι τη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca.
Εκτιμάται πως τουλάχιστον 85 εκατομμύρια έχουν κάνει τη μια δόση του εμβολίου, ενώ πάνω από 46 εκατομμύρια έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Πάντως και παρά την ευρύτερη αισιοδοξία, το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι τουλάχιστον άλλοι 59.000 Αμερικάνοι θα πεθάνουν λόγω του κορωνοϊού στις ΗΠΑ έως την 1η Ιουλίου.
Οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 547.000 νεκρούς και σχεδόν 30,1 εκατομμύρια κρούσματα.

Αδιέξοδο στην Ευρώπη με τα εμβόλια

Παραμένει το αδιέξοδο στην Ευρώπη σχετικά με τα εμβόλια καθώς κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφώνησαν με την πρόταση της Κομισιόν προκειμένου να τηρηθεί μια πιο σκληρή προσέγγιση όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων που παράγονται στο ευρωπαϊκό έδαφος και που προορίζονται για άλλα κράτη που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεσήμαναν πως στηρίζουν τις παγκόσμιες αλυσίδες τροφοδοσίας και τόνισαν πως οι εταιρείες θα πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις σχετικά με την παραγωγή και τη διάθεση εμβολίων, τη στιγμή που η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen σημείωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να διαβεβαιώσει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα λάβουν τις δόσεις εμβολίων που τους αναλογούν».
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel σημείωσε πως αν και η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει εμβόλια για τον πληθυσμό της, η ΕΕ δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις αλυσίδες παραγωγής και διάθεσης εμβολίων ενώ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron απέρριψε ως λανθασμένες τις αιτιάσεις της Μ. Βρετανίας ότι η Ευρώπη κοιτά τον εαυτό της όσον αφορά τα εμβόλια.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους στο σχέδιο περιορισμού των εξαγωγών εμβολίων καθώς κάποιοι από αυτούς δεν έκρυψαν την ανησυχία τους ότι μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα που με τη σειρά τους θα έθετε σε κίνδυνο την προμήθεια των πρώτων υλών στις εταιρείες για την παραγωγή εμβολίων.
Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte είπε πως υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη πως εάν χρειαστεί, θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, αν και κατά την χθεσινή σύνοδο η ΕΕ δεν κατάφερε να λάβει μια απόφαση που θα δώσει ώθηση στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

54534535252525525235235255252.JPG
Υπό περιορισμό η ΕΕ

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να υπολείπονται σημαντικά αυτών στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία και με την επιδημία να θεριεύει και να μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου, ολοένα και περισσότερα κράτη λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα ή προσφεύγουν στη λύση των lockdown.
Μάλιστα η επιδείνωση της επιδημίας στην Ευρώπη θα ωθήσει τη Γερμανία να κατατάξει τη Γαλλία σε περιοχή υψηλής κυκλοφορίας του ιού, το οποίο θα ωθούσε τις γερμανικές αρχές να ζητούν αρνητικό τεστ για κορωνοϊό, σε όποιον επιθυμεί να εισέλθει στην χώρα, αν και η Merkel απέρριψε το σενάριο επιβολής ελέγχων στα σύνορα.
Στη Γερμανία το lockdown παρατάθηκε έως τις 18 Απριλίου, αν και μετά από έντονες αντιδράσεις, η καγκελάριος Angela Merkel έκανε στροφή 180 μοιρών και πήρε πίσω τις αποφάσεις για την επιβολή πολύ αυστηρών περιορισμών κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών.
Σε αυστηρότερο lockdown φαίνεται να οδεύει και η Γαλλία, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αριθμός κρουσμάτων έως και τέσσερις και πλέον φορές υψηλότερος από αυτόν της προηγουμένης.
Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει το τρίτο εθνικό lockdown – αν και είναι πιο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό - από την έναρξη της επιδημίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα σε 21 εκατομμύρια Γάλλους, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι κάτοικοι του Παρισιού
Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες καραντίνες, αυτή τη φορά οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς κανέναν περιορισμό στην χρονική διάρκεια της εξόδου τους, αλλά θα μπορούν να κινούνται σε ακτίνα 10 χιλιόμετρα.
Επίσης ανοιχτό θα είναι μεγάλο μέρος των καταστημάτων.
Την ίδια στιγμή, η Πολωνία προχώρησε από τις 20/3 σε μερική καραντίνα για τρεις εβδομάδες, με τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων να καθίσταται αναγκαία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, η Ρουμανία επέκτεινε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα εισήλθε από τις 15/3 και η Ιταλία.
Τα μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από αύριο 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Εν τω μεταξύ, η Σουηδία ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στους ταξιδιώτες από τη Νορβηγία και τη Δανία αίρονται στις 31 Μαρτίου, αν και όσοι θέλουν να εισέλθουν στην χώρα θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Μ. Βρετανία: Επαρκείς δόσεις εμβολίων για να εμβολιάσουμε τους άνω των 50 ετών

Και ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας σχετικά με τα εμβόλια συνεχίζεται, η βρετανική κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα έχει επαρκείς ποσότητες εμβολίων για τον εμβολιασμό όλων των Βρετανών πολιτών άνω των 50 ετών.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να έχει εμβολιάσει όλους τους Βρετανούς άνω των 50 ετών έως τα μέσα Απριλίου.
«Έχουμε αρκετές δόσεις εμβολίων έτσι ώστε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας» είπε ο Βρετανός υπουργός Robert Jenrick, τη στιγμή που και ο πρωθυπουργός Boris Johnson προειδοποίησε την Ευρώπη πως αυτή θα είναι η χαμένη εάν επιβάλλει μπλόκο στην εξαγωγή εμβολίων στη Μ. Βρετανία.

Στο έλεος της covid η Βραζιλία – Ημερήσιο ρεκόρ με πάνω από 100.000 κρούσματα

Στο έλεος της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Βραζιλία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε ένα ακόμα ημερήσιο ρεκόρ, καθώς ανέφερε πάνω από 100.000 κρούσματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, καταγράφηκαν 100.158 νέες μολύνσεις τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο τους να έχει ξεπεράσει τα 12,3 εκατομμύρια.
Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλοι 2.777 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 303.462.
Η Βραζιλία είναι, μετά τις ΗΠΑ, η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα παγκοσμίως.
Και ενώ η επιδημία εξελίσσεται ανεξέλεγκτα, τα νοσοκομεία της χώρας και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας τελεί υπό κατάρρευση, ενώ διευρύνεται και η κοινωνική δυσαρέσκεια για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία ο πρόεδρος Jair Bolsonaro, ο οποίος από την αρχή υποβάθμιζε τον κίνδυνο του κορωνοϊού ενώ αντιδρούσε σε κάθε περιοριστικό μέτρο για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.
Την ίδια στιγμή, και ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, οι εμβολιασμοί του πληθυσμού εξελίσσονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, κάτι που «χρεώνεται» και πάλι στον πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος κατηγορείται ότι έσπειρε επανειλημμένα στους πολίτες αμφιβολίες για τα εμβόλια.
Όπως είναι αναμενόμενο, τα πυρά εκτοξεύονται κατά αρκετών μελών της κυβέρνησης, με κάποια από αυτά να απευθύνονται στον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, ο οποίος κατηγορείται ότι εξαιτίας δικών του αστοχιών και πολιτικής απέναντι στην Κίνα και στις ΗΠΑ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων.
Πάντως και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ο Bolsonaro ανακοίνωσε ότι προχωρά στη δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ δεσμεύθηκε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Βράζει η Λατινική Αμερική – Πάνω από 200.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Έξαρση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού σε όλη τη Λατινική Αμερική με αποτέλεσμα η μια χώρα με την άλλη να ανακοινώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα.
Στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 200.000 το τελευταίο 24ωρο, με τον δείκτη θνητότητας να είναι ο 17ος υψηλότερος στον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό πως καθημερινά καταγράφονται 1.000 με 2.000 θανάτους, τη στιγμή που τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια.
Σημειώνεται πως το Μεξικό, όπως και η υπόλοιπη Λατινική Αμερική τελούν υπό το β’ κύμα της επιδημίας, ενώ ερωτηματικό παραμένει το εάν θα υπάρξει και γ’ κύμα, με τις ανησυχίες να εντείνονται λόγω του βραζιλιάνικου παραλλαγμένου στελέχους του ιού που κυριαρχεί σε πολλές χώρες και το οποίο θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτικό και θανατηφόρο.
Μέχρι στιγμής το Μεξικό έχει αναφέρει 10 κρούσματα της βρετανικής παράλλαξης και 3 της βραζιλιάνικης παράλλαξης του ιού, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τους εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών.
Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί κυρίως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ο σκοπός που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να έχουν ανοσοποιηθεί όλοι οι ηλικιωμένοι μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Lockdown στην Χιλή

Εν τω μεταξύ, στην Χιλή, η οποία πηγαίνει πολύ καλά με τους εμβολιασμούς, οι αρχές ανακοίνωσαν πως επιβάλλεται lockdown σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο, για να ελεγχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Τα κρούσματα στη Χιλή βρίσκονταν σε άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το τέλος των διακοπών του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, και έσπασαν ρεκόρ το Σάββατο.
Τα νοσοκομεία έφθασαν ξανά στα όριά τους.
Οι αρχές ανακοίνωσαν σειρά νέων περιοριστικών μέτρων χθες, όπως την απαγόρευση των μετακινήσεων από περιφέρεια σε περιφέρεια και την προσωρινή αναστολή των αδειών όσων βρίσκονται σε καραντίνα προκειμένου να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα.
Χαρακτήρισαν τους νέους, δρακόντειους περιορισμούς «μια τελευταία προσπάθεια».
Μεγάλο μέρος του Σαντιάγο, μητρόπολης 6 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων τελούσε ήδη υπό lockdown, όμως οι αρχές εξήγησαν πως πλέον θα τεθεί σε καραντίνα όλη η πόλη.
Η Χιλή ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που άρχισε να εμβολιάζει τους πολίτες της χάρη σε μια παρτίδα δόσεων του προϊόντος των Pfizer/BioNTech την 24η Δεκεμβρίου.
Αξιωματούχοι αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στην εξάπλωση πιο μολυσματικών, παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, και τη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων, εν μέρει λόγω της επιτυχίας του προγράμματος ανοσοποίησης.
Η Χιλή 22.524 νεκρούς επί συνόλου 954.762 κρουσμάτων του ιού.

Αργεντινή: Τέλος τα ταξίδια σε Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διασπορά του ιού, η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναστείλει από αύριο Σάββατο 27/3 και μέχρι νεοτέρας τις πτήσεις από τη Βραζιλία, τη Χιλή και το Μεξικό.
Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων τεστ και υποχρεωτικής απομόνωσης για τους επιβάτες πτήσεων που επιστρέφουν στην επικράτεια αεροπορικώς από διάφορες περιοχές.
Αναστολή εφαρμόζεται ήδη στις πτήσεις από τη Βρετανία.
Στην Αργεντινή ξεπεράστηκε χθες το όριο των 55.000 νεκρών εξαιτίας της COVID-19, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από δύο εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2.

563405934-5353525254235.JPG
Έξαρση covid στην Ινδία – Ρεκόρ 5μηνου στον αριθμό κρουσμάτων

Έξαρση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 59.118 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος από τη 18η Οκτωβρίου 2020.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό έχει πλέον ξεπεράσει τα 11,85 εκατομμύρια.
Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 257 ασθενείς με την COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 160.949.

AstraZeneca: Αποτελεσματικό κατά 76% το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Κατά 76% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία επικαλούμενη δεδομένα κλινικής δοκιμής η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, στο Περού και στη Χιλή.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ύστερα από τις ενστάσεις που διατύπωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ σχετικά με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η AstraZeneca για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.
Η AstraZeneca είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα 22/3 ότι το εμβόλιό της ήταν αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων, επικαλούμενη προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης.
Ωστόσο, και μετά την κριτική από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ για παρωχημένα δεδομένα, η εταιρεία δεσμεύθηκε την Τρίτη 23/3 ότι θα ανακοίνωνε μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πρόσφατα δεδομένα
Τα νεότερα δεδομένα αφορούν 190 μολύνσεις μεταξύ των 32.400 συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή.
Τα προηγούμενα αφορούσαν 141 μολύνσεις ως την 17 Φεβρουαρίου.
Η AstraZeneca σχεδιάζει να ζητήσει να δοθεί άδεια επείγουσας χρήσης του προϊόντος της στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.
Επέμεινε σήμερα ότι το εμβόλιό της είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ή κρίσιμων περιπτώσεων, καθώς και ότι έχει 85% αποτελεσματικότητα μεταξύ των ληπτών 65 ετών και πάνω.
Το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το σχεδόν 95% των προϊόντων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Ωστόσο το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως διότι είναι ευκολότερη και φθηνότερη η μεταφορά και αποθήκευσή του.
Έχει ήδη λάβει άδεια επείγουσας χρήσης σε πάνω από 70 χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης