Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα επιστημονική έρευνα: Γιατί ο κορωνοϊός προκαλεί τελικά απώλεια γεύσης

Νέα επιστημονική έρευνα: Γιατί ο κορωνοϊός προκαλεί τελικά απώλεια γεύσης
Τα ευρήματα καταδεικνύουν την ισχυρή πιθανότητα το στόμα να διαδραματίζει ρόλο στη μετάδοση του SARS-CoV2 στους πνεύμονες ή στο πεπτικό σύστημα
Σχετικά Άρθρα

Μία νέα διεθνής έρευνα, που διενεργήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας δίνει μία πρώτη απάντηση γιατί ο νέος κορωνοϊός προκαλεί απώλεια γεύσης.
Η μελέτη - μια κοινή προσπάθεια του Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου στο Nature Medicine (NIH) - έδειξε ότι ο SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα στο στόμα.
«Τα ευρήματα καταδεικνύουν την ισχυρή πιθανότητα το στόμα να διαδραματίζει ρόλο στη μετάδοση του SARS-CoV2 στους πνεύμονες ή στο πεπτικό σύστημα μέσω σάλιου φορτωμένου με ιό από μολυσμένα στοματικά κύτταρα», ανέφερε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε για το θέμα από το NIH και αναδημοσιεύεται στην Jerusalem Post.
Η εν λόγω έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης στην εξήγηση ορισμένων από τα άλλα ευρεία συμπτώματα του Covid, όπως ξηροστομία και φουσκάλες.

Υψηλά επίπεδα μόλυνσης στο σάλιο

Οι ερευνητές ήδη γνωρίζουν ότι τα άτομα με ιό έχουν υψηλά επίπεδα μόλυνσης στο σάλιο.
Οι δοκιμές για το σάλιο θεωρούνται σχεδόν εξίσου αξιόπιστες με τις δοκιμασίες επιχρίσματος PCR, οι οποίες αξιολογούν τα επίπεδα του ιού στη ρινική βλέννα.
Αυτό που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν είναι πώς εισέρχεται ο ιός στο σάλιο.
Η μελέτη περιελάμβανε πέντε πτυχές.

Σημαντικά ευρήματα

Πρώτον, οι ερευνητές ερεύνησαν στοματικούς ιστούς υγιών εθελοντών για να δουν αν τα κύτταρα του στόματος είναι ευαίσθητα στον νέο κορωνοϊό, που σημαίνει αν περιείχαν τις απαραίτητες βασικές πρωτεΐνες στα σημεία εισόδου γνωστές ως ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) και διαμεμβρανική πρωτεάση 2 σερίνης (TMPRSS2 ).
Οι ACE2 και TMPRSS2 είναι οι πρωτεΐνες που παρέχουν τα σημεία εισόδου για τον Covid – 19, ώστε να προσκολληθεί και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ορισμένα κύτταρα των σιελογόνων αδένων και ιστών, αυτά τα ένζυμα υπήρχαν και τα οποία θα αυξάνουν την ευπάθεια τους στον ιό.
Δεύτερον, ερεύνησαν δείγματα από το στόμα ατόμων που είχαν μολυνθεί με  Covid και διαπίστωσαν ότι το RNA (ριβοζονουκλεϊκό οξύ) του SARS-CoV-2 ήταν παρόν σε περισσότερους από τους μισούς σιελογόνους αδένες, που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων αλληλουχιών στα κύτταρα.
Οι μολυσμένοι ιστοί θα μπορούσαν να είναι η πηγή του ιού στο σάλιο, όπως επιβεβαιώθηκε.
Επίσης ερεύνησαν σε ένα πιάτο εάν μολυσμένο σάλιο που εξήχθη από ασθενείς με Covid θα προκαλούσε τη μόλυνση υγιών κυττάρων και διαπιστώθηκε, πως σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε.
Τέλος, η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε σάλιο από 35 εθελοντές του NIH.
Από τα 27 άτομα που είχαν συμπτώματα, εκείνα που είχαν κορωνοϊό στο σάλιο τους ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν απώλεια γεύσης και μυρωδιάς.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό υποδηλώνει την άμεση σύνδεση μεταξύ στοματικής λοίμωξης και στοματικών συμπτωμάτων.

Νέοι ερευνητικοί δρόμοι


«Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το στόμα, μέσω μολυσμένων στοματικών κυττάρων, παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη λοίμωξη SARS-CoV-2 από ό,τι αναμενόταν αρχικά», ανέφερε το άρθρο του NIH, σημειώνοντας ότι απαιτείται ακόμη πρόσθετη έρευνα σε μια μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών για επιβεβαίωση.
Αυτά είναι τα πρώτα ευρήματα για τον «προσδιορισμό της ακριβούς φύσης της εμπλοκής του στόματος στη μόλυνση και μετάδοση SARS-CoV-2».
Ο γιατρός Blake M. Warner, επικεφαλής της μελέτης και βοηθός κλινικού ερευνητή και επικεφαλής της μονάδας διαταραχής σιελογόνων του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε ότι «αποκαλύπτοντας έναν δυνητικά υποτιμημένο ρόλο για τη στοματική κοιλότητα στη μόλυνση SARS-CoV-2, η μελέτη μας θα μπορούσε να ανοίξει νέους ερευνητικούς δρόμους που οδηγούν σε καλύτερη κατανόηση της πορείας της μόλυνσης και της νόσου.
Τα εν λόγω ευρήματα επίσης θα μπορούσαν να επιφέρουν νέες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του ιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης