Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Οι πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ενοχλήσει τον Erdogan που οδεύει προς ανασχηματισμό

Τουρκία: Οι πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ενοχλήσει τον Erdogan που οδεύει προς ανασχηματισμό
Η ΕΕ χαρακτήρισε «παράνομες ενέργειες» τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κάτι που εκνεύρισε την Άγκυρα
Σχετικά Άρθρα

Σκεπτικισμός και ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα λόγω των πιέσεων που δέχεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, καθώς παρά τη θετική ρητορική των τελευταίων ημερών, καθώς η Δύση δεν έχει πεισθεί επαρκώς για τις προθέσεις και τους στόχους του Erdogan.Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της από την Κωνσταντινούπολη η «Καθημερινή», η κυβέρνηση Erdogan θέλοντας να τηρήσει σε κάποιο βαθμό τις υποσχέσεις της κάνει κάποιες προσπάθειες αλλαγής της εξωτερικής της πολιτικής, όπως στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία αλλά και τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως δεν φαίνεται να είναι αρκετό.

Οι ΗΠΑ επιμένουν για τους S400

Τελευταία φουντώνει η φημολογία για ανασχηματισμό της κυβέρνησης από του Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να αλλάξει το κλίμα αν και κυρίαρχος της πολιτικής θα παραμένει και μετά ο Erdogan.
Στη συνάντηση Cavusoglu – Blinken την περασμένη Τετάρτη οι ΗΠΑ άφησαν να διαφανεί ότι δεν θα υποχωρήσουν στο θέμα των ρωσικών S400 με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να διαθέτει ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα καθώς και ότι δεν υπάρχει ζήτημα άρσης των κυρώσεων προς την Άγκυρα εάν αυτή η αγορά δεν «παγώσει».

Ενόχληση της Άγκυρας και για τη στάση της ΕΕ

Όμως η Τουρκία δέχεται πιέσεις και από την ΕΕ παρότι δεν της επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο οι όροι που της επιβλήθηκαν και η εξέταση τους τον Ιούνιο προκαλούν σκεπτικισμό.
Η ΕΕ χαρακτήρισε «παράνομες ενέργειες» τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κάτι που εκνεύρισε την Άγκυρα.
«Η ΕΕ αγνοεί τη μαξιμαλιστική στάση Ελλάδας και Κύπρου και τις μονόπλευρες δραστηριότητες τους ενώ τώρα χαρακτηρίζει «παράνομες» τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχωρίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας ενώ αποφεύγει αυτή την περίοδο να στείλει πλοίο για γεωτρήσεις κοντά στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν, ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, όπως και οι επαφές με την Ελλάδα, τότε τα τουρκικά σεισμογραφικά σκάφη και γεωτρύπανα θα ξαναβγούν στην περιοχή όπου βρέθηκαν το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης