Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτά τα μερίσματα δεν μπορούν να αγνοηθούν – Τι δείχνουν οι πρώτες ανακοινώσεις των εισηγμένων

tags :
Αυτά τα μερίσματα δεν μπορούν να αγνοηθούν – Τι δείχνουν οι πρώτες ανακοινώσεις των εισηγμένων
H πρώτη εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένει η αγορά από τις εισηγμένες, οι οποίες είχαν στο εννεάμηνο καλή πορεία και έχουν… ιστορικό διανομής μετρητών
Σχετικά Άρθρα

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η εικόνα των αποτελεσμάτων πολλών εταιρειών είναι σημαντικά καλύτερη από την αναμενόμενη.
Με λίγα λόγια η πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν τη χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική τους πολιτική, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους.
Αν και μέχρι στιγμής οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα και μέρισμα δεν είναι πολλές, ωστόσο οι αποδόσεις που προσφέρουν δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Επιπλέον αποτελούν και μία πρώτη εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένει η αγορά από τις εισηγμένες, οι οποίες είχαν στο εννεάμηνο καλή πορεία και έχουν… ιστορικό διανομής μετρητών.
Από πλευράς μερισματικής απόδοσης ξεχωρίζει ο ΟΤΕ με 5% καθώς έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή με τους αναλυτές να περιμένουν άλλα 0,35-0,40 ευρώ περίπου από την πώληση της ρουμανικής δραστηριότητας.
Άρα το συνολικό μέρισμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 ευρώ και η μερισματική (μικτή) απόδοση να προσεγγίσει το 10%.
Άνω του 4% είναι και η μερισματική απόδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,6720 ευρώ ανά μετοχή.
Σημειώνεται πως από τις εισηγμένες τράπεζες είναι η μόνο που δίνει μέρισμα κάθε χρόνο.
Μία μικρή εταιρεία, η ΓΕΒΚΑ έχει επίσης καλή μερισματική απόδηση (4%) σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της χρήσης 2020.
Η πρώτη που θα κόψει το μέρισμα θα είναι η Autohellas και αντιστοιχεί περίπου στο 3,5%.
Είναι ύψους 0,23 ευρώ ανά μετοχή και η αποκοπή του θα γίνει στις 4 Απριλίου.
Η Τιτάν ανακοίνωσε επιστροφή κεφαλαίου, η οποία είναι αφορολόγητη και τα 0,40 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχούν σε 2,69%, ενώ έχει επίσης ανακοινωθεί και η διαγραφή ιδίων μετοχών που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου.
Πάνω από 2% είναι η μερισματική απόδοση για τις Μυτιληναίο, Coca Cola και Παπουτσάνη.
Ο ΟΛΠ θα δώσει μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 1,86%.
Ανάλογη και η απόδοση για το μέρισμα των ΕΛΠΕ ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή.
Η εισηγμένη θα δώσει το μικρό αυτό μέρισμα παρά τις μεγάλες δημοσιευμένες ζημιές που είχε στη χρήση.
Η Viohalco θα δώσει ένα μικρό μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση κάτω από 0,5%, αλλά το ενδιαφέρον είναι στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία θα δώσει μέρισμα σε μετρητά και μετοχές της Cenergy.
Ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα λεπτομέρειες.
Η Cenergy δε θα δώσει μέρισμα.
Μέρισμα έχουν ανακοινώσει επίσης πως θα δώσουν οι εισηγμένες Epsilonet, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ και Alpha Trust Ανδρομέδα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος του.
Από την AS Company, η οποία έχει δημοσιεύσει οικονομικό ημερολόγιο, αναμένεται επιστροφή κεφαλαίου.
μερίσματα.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

w
ww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης