Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch για Τουρκία: Η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη ενισχύει την «ανορθοδοξία» του Erdogan

Fitch για Τουρκία: Η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη ενισχύει την «ανορθοδοξία» του Erdogan
Επενδυτές έσπευσαν να εγκαταλείψουν τουρκικά ομόλογα και μετοχές, προκαλώντας πτώση 10% στη λίρα την προηγούμενη εβδομάδα

Αυστηρή προειδοποίηση για χαλαρή νομισματική πολιτική και τις συνέπειες της στην τουρκική οικονομία απευθύνει κορυφαίος αξιωματούχος του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings.
Μιλώντας στο Reuters, ο Douglas Winslow, διευθυντής ομάδας του οίκου Fitch που καλύπτει και την Τουρκία, υποστήριξε πως η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, να αποπέμψει τον προηγούμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας ενισχύει την ανορθόδοξη άποψή του πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και ήρθε απρόσμενα νωρίς στη θητεία του Naci Agbal ως διοικητή.
Σύμφωνα με τον Winslow, η απόφαση για απομπή του Agbal έπειτα από λιγότερο από πέντε μήνες αυξάνει τον κίνδυνο μιας «πιο χαλαρής και λιγότερο ορθόδοξης» νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.
Ο οίκος Fitch έχει σταθερή αξιολόγηση ΒΒ-«junk» για την Τουρκία και την προηγούμενη εβδομάδα εκτίμησε πως η αλλαγή στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας (όπου ανέλαβε καθήκοντα ο Sahap Kavcioglu, επικριτικής της «σφιχτής» πολιτικής του του Agbal) αυξάνει τον πληθωρισμό της Τουρκίας και τους κινδύνους για την εξωτερική χρηματοδότηση.
Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης απηύθυναν παρόμοιες προειδοποιήσεις αφού η Τουρκία απέκτησε τον τέταρτο διοικητή τράπεζάς της μέσα σε δύο χρόνια.
Επενδυτές έσπευσαν να εγκαταλείψουν τουρκικά ομόλογα και μετοχές, προκαλώντας πτώση 10% στη λίρα την προηγούμενη εβδομάδα.
«Η πιο ξεκάθαρη επίπτωση είναι ότι ενισχύει την αντίθεση του προέδρου Erdogan στα υψηλά επιτόκια, στο πλαίσιο των ανορθόδοξων απόψεών του για τη σχέση τους με τον πληθωρισμό- πλήττοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής» είπε ο Winslow.
«Δεν περιμέναμε τέτοια κίνηση τόσο νωρίς στη θητεία (του Agbal) λόγω της προηγούμενης σχέσης του με τον πρόεδρο Erdogan και του ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο είχε σημειωθεί μερική ανάκαμψη της λίρας και σταθεροποίηση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος».
Τόσο ο Agbal όσο και ο Kavcioglu είναι από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ- το κόμμα του Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης