Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές - Ανησυχία για τις επιπτώσεις της Archegos - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones

Νευρικότητα στις αγορές - Ανησυχία για τις επιπτώσεις της Archegos - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones

Επιφυλακτικότητα στη Wall με φόντο την υπόθεση της Archegos Capital Management

Σχετικά Άρθρα
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν σήμερα 29/3 τη συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει με μικρά κέρδη σε νέο ιστορικό υψηλό και τους S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν, αν και οι δύο δείκτες έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά της ημέρας, εν μέσω των ανησυχιών που έχουν προκαλέσει οι πωλήσεις μεγάλων πακέτων μετοχών από την Archegos για τυχόν ευρύτερες παρενέργειες στην αγορά.

Την επενδυτική ψυχολογία έχει πλήξει η είδηση ότι η Archegos Capital Management πούλησε περίπου 30 δισ. δολάρια σε μετοχές, προκαλώντας στιγμιαία σοκ στην αγορά.
Οι επενδυτικές τράπεζες Nomura Holdings και Credit Suisse προειδοποίησαν ότι η υπόθεση θα πλήξει τα αποτελέσματά τους.
Ειδικότερα, η Nomura Holdings έκανε λόγο για πιθανές ζημιές 2 δισ. δολαρίων στην αμερικανική θυγατρική της, οδηγώντας την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της Ιαπωνίας και επενδυτική τράπεζα, να μειώσει την έκδοση ομολόγων, στέλνοντας τη μετοχή της στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας.
Στην ανακοίνωση της η Nomura ανέφερε ότι το πλήγμα των 2 δισ. δολαρίων προέκυψε από συναλλαγές με έναν Αμερικανό πελάτη.
Παράλληλα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι σημαντικό πλήγμα αναμένεται να υποστούν και τα δικά της αποτελέσματα α΄ τριμήνου, καθώς η τράπεζα άρχισε να αποχωρεί από θέσεις, αφότου η Archegos αθέτησε τα margin calls.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη +0,3 στις 33.171 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,09% στις 3.971 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -0,6% στις 13.059 μονάδες

Το fund... Archegos οδηγεί σε κατάρρευση των μετοχών της Credit Suisse και Nomura - Φόβοι για τεράστιες ζημιές

Μετά την Credit Suisse η οποία προειδοποίησε για σοβαρό πλήγμα λόγω έκθεσης σε αμερικανικό fund (χωρίς να το κατονομάσει), έρχεται και η Nomura να αναφέρει ότι η ζημία λόγω έκθεσης στο fund Archegos Capital Management μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 δισ.
Οι σχετικές ανακοινώσεις των δύο τραπεζών πυροδότησαν ένα βίαιο sell off στις μετοχές τους, με την πτώση της Credit Suisse να φτάνει το 13% και της Nomura στο 15%.
Για ένα «εξαιρετικά σημαντικό» πλήγμα στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου προειδοποίησε η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, γνωστοποιώντας ότι άρχισε να βγαίνει από θέσεις από ένα μεγάλο αμερικανικό αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης που αθετούσε τα margin calls την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε σχετική ενημέρωση, η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη δήλωσε ότι πλήθος άλλων τμημάτων επηρεάστηκαν επίσης.
Εκτός της Credit Suisse, η ιαπωνική Nomura Holdings προειδοποίησε επίσης για μια «σημαντική» πιθανή απώλεια από έναν ανώνυμο πελάτη των ΗΠΑ.
Αυτό σχετίζεται με τις συναλλαγές στην Archegos Capital Management του Bill Hwang, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.
Η εταιρεία του Hwang στη Νέα Υόρκη βρίσκεται στο επίκεντρο ενός margin call που οδήγησε στην αναγκαστική εκκαθάριση μετοχών άνω των 20 δισ. δολαρίων την Παρασκευή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg.
Μεταξύ των πωλήσεων ήταν μετοχές των ViacomCBS, GSX Techedu, Baidu και Discovery.
Το οικογενειακό γραφείο που ιδρύθηκε από τον Hwang, πρώην trader της Tiger Management, ήταν ένα από τους κορυφαίους μεσιτικούς πελάτες της Nomura, ωστόσο δεν αποκλείεται να επηρεαστούν, εκτός της Credit Suisse, και οι Morgan Stanley και Goldman Sachs.
"Ένα σημαντικό αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης που εδρεύει στις ΗΠΑ αθέτησε τα margin call που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Credit Suisse και ορισμένες άλλες τράπεζες", δήλωσε η Credit Suisse.

Χαλαρώνει το lockdown η Αγγλία - Απειλεί η Merkel, προειδοποιεί τις ΗΠΑ ο Fauci

Στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός προήλθε από ζώα και ότι πέρασε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου καταλήγει κοινή μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας, η οποία θεωρεί εξαιρετικά απίθανο το σενάριο η covid να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο.
Την ίδια στιγμή πάντως η πανδημία εξακολουθεί να θερίζει πολλές περιοχές και χώρες του πλανήτη, με την Ευρώπη να εξακολουθεί να τελεί υπό περιορισμό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού, με την Ινδία να ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια κρούσματα και να καταγράφει το τελευταίο 24ωρο τις περισσότερες μολύνσεις από τον περασμένο Οκτώβριο και με τη Λατινική Αμερική να «βράζει», με τη Βραζιλία και το Μεξικό να έχουν περιέλθει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αναφέροντας καθημερινά χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα.
Αντιθέτως, η Μεγάλη Βρετανία προχωρά από σήμερα 29/3 στην χαλάρωση περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία όσον αφορά τις συναθροίσεις των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους ενώ στις ΗΠΑ, όπου πολλές Πολιτείες αίρουν περιορισμούς και προχωρούν στην επαναλειτουργία κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ο λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποιεί πως είναι πολύ νωρίς για αυτές τις κινήσεις, προειδοποιώντας πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ένα κύμα της επιδημίας.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ε το κλίμα αισιοδοξίας για τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη να αντισταθμίζεται από τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην πανδημία καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές περιοχές, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την προοπτική για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.
Ισχυρές απώλειες καταγράφουν Nomura και Credit Suisse στον απόηχο των πωλήσεων που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το fund Αrchegos capital.
Υπέρ μιας εις βάθος μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη μετά την κρίση της πανδημίας, τάχθηκε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021.
«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι δημοσιονομικοί μας κανόνες να υποστηρίζουν την ανάπτυξη.
Πρέπει ιδίως να επιτρέψουμε σημαντικά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων στα χρόνια που έρχονται.Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκταμίευση των κεφαλαίων διάσωσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ (σ.σ. το Ταμείο Ανάκαμψης) τα οποία χρηματοδοτούνται από τον κοινό δανεισμό, είναι συμβατή με τις συνθήκες της ΕΕ, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Pablo Hernandez de Cos, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2021.
Την ίδια ώρα «πάγωσε» το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τον κοινό δανεισμό για ρο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 750 δισ. ευρώ, καθώς, όπως αποφαίνονται οι Γερμανοί δικαστές, προς το παρόν, δεν μπορεί να καταρτιστεί και να κυρωθεί σχετικός νόμος.
Προς υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2020 οδεύει η Ιταλία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Reuters, η Ιταλία θα υποβαθμίσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 4,1% από 6% που ήταν αρχικά.
Στον αντίποδα, θα αναβαθμίσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2022 στο 4,3% από 3,8%.
Στις προβλέψεις δεν περιλαμβάνεται η επίδραση του νέου πακέτου μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Απρίλιο.
Στο 10,09% του ΑΕΠ «κλείνει» για το 2020 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού που είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού Maria Jesus Montero, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 29 Μαρτίου
Να σημειωθεί ότι ο αναθεωρημένος στόχος της κυβέρνησης ήταν για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 11,3% του ΑΕΠ.

Ήπια άνοδος στην Ασία

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με οδηγό το άλμα στα ετήσια κέρδη των κινεζικών βιομηχανιών τους δύο πρώτους μήνες του 2021, γεγονός που αποτυπώνει την ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα της Κίνας.
Θετικά επιδρά και η αποκόλληση του Ever Given από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,2% στις 4.024 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση -0,7%, στις 29.384 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στις 283.40 μονάδες με οριακή μεταβολή.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,5% στις 3.435 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο 1,2% στις 49.008 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης