Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ανησυχητική η σπουδή των Γερμανών συνταγματικών δικαστών να παρέμβουν κατά του Ταμείου Ανάκαμψης

Citigroup: Ανησυχητική η σπουδή των Γερμανών συνταγματικών δικαστών να παρέμβουν κατά του Ταμείου Ανάκαμψης
Η διαδικασία για το Ταμείο Ανάκαμψης σταμάτησε κατόπιν προσφυγής ομάδας πολιτών που πρόσκεινται στον κομματικό σχηματισμό «Εναλλακτική για τη Γερμανία», αναφέρει η Citigroup
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχητική χαρακτηρίζει τη σπουδή των Γερμανών συνταγματικών δικαστών να παρέμβουν κατά του Ταμείου Ανάκαμψης η αμερικανική τράπεζα Citigroup, κάνοντας μάλιστα μια αναδρομή στην εμπλοκή που προκάλεσαν αναφορικά με το πανδημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, στις 26 Μαρτίου 2021, τα πέντε μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης εμπόδισαν τον πρόεδρο της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier, να κυρώσει τον νόμο που θα ενσωμάτωνε στο γερμανικό δίκαιο το σύστημα ιδίων πόρων της ΕΕ, διά του οποίου θα έπαιρνε το «πράσινο φως» και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η διαδικασία σταμάτησε κατόπιν προσφυγής ομάδας πολιτών που πρόσκεινται στον κομματικό σχηματισμό «Εναλλακτική για τη Γερμανία», η οποία ονομάζεται «Συμμαχία Πολιτών».
Σημειώνεται πως οι ενάγοντες δεν επιθυμούν να σταματήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά αυτό να χρηματοδοτηθεί μέσα από εθνικούς πόρους, και όχι μέσω της δημιουργίας ευρωπαϊκού χρέους.
Το εν λόγω νομοσχέδιο έλαβε έγκριση τόσο από την Bundestag όσο και από την Bundesrat (Άνω και Κάτω Βουλή), ωστόσο δεν προσυπεγράφη από τον Γερμανό πρόεδρο λόγω κωλύματος συνταγματικότητας που προέβαλε, κατόπιν της εν λόγω προσφυγής, το Δικαστήριο της Καρλσρούης.
Οι Γερμανοί δικαστές θα ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη τακτική, ωστόσο δεν έχουν ανακοινώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα βγάλουν απόφαση.

Ανησυχητική παρέμβαση

Η σπουδή των Γερμανών δικαστών να παρέμβουν επί της διαδικασίας, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που είχαν λάβει στο παρελθόν κατά των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, εγείρουν ανησυχία για το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο, μπορεί απλώς οι δικαστές να ήταν υποχρεωμένοι να ενεργήσουν γρήγορα, διότι αν το υπέγραφε ο Steinmeier δεν θα υπήρχε γυρισμός.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η Citigroup, η Καρλσρούη θα πρέπει να αποφασίσει επί του θέματος σύντομα, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί η συνδρομή του Δικαστηρίου της ΕΕ, δεδομένου ότι οι ενάγοντες αναφέρουν ότι παραβιάζονται οι ιδρυτικές συνθήκες.
Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης, εκκρεμεί απόφαση του δικαστηρίου για το πανδημικό πρόγραμμα της ΕΚΤ, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης