Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη εντολή που έσωσε Goldman και Morgan Stanley από την Archegos, αλλά βύθισε τις Nomura και Credit Suisse

Η μεγάλη εντολή που έσωσε Goldman και Morgan Stanley από την Archegos, αλλά βύθισε τις Nomura και Credit Suisse
Η Goldman έστειλε email στους πελάτες της αργά την Παρασκευή για να τους ενημερώσει ότι στην πραγματικότητα ήταν μια από τις τράπεζες που πωλούσαν margin calls της Archegos
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί οι εξελίξεις με το fund Archegos να έχει φέρει στο προσκήνιο τις ζημίες των δισσεκατομμυρίων που θα αναγκαστούν να επωμιστούν οι Nomura και Credit Suisse, ωστόσο, δύο άλλες μεγάλες επενδυτικές, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley ήταν αυτές που όπως όλα δείχνουν βγαίνουν αλώβητες από την κατάρρευση του fund του Bill Hwang.
Η υπερβολική μόχλευση την οποία παρείχαν αφειδώς τόσο η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura όσο και η ελβετική τράπεζα Credit Suisse (που παρεμπιπτόντως ομονοούν στο ότι οι απώλειες που καταγράφουν είναι τεράστιες) στο fund Archegos οδήγησε, μοιραία, σε αδυναμία κάλυψης margin calls επί παράγωγων επενδυτικών προϊόντων (CFDs), τα οποία, ως γνωστόν, προσφέρουν τη δυνατότητα συναλλαγών επί της κίνησης της τιμής διαφόρων χρηματοοικονομικών αγορών όπως ένας μετοχικός δείκτης ή τα παράγωγα εμπορευμάτων.

Το ιστορικό του Hwang με την Goldman Sachs

Ο ίδιος ο Bill Hwang, πρώην διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου που ομολόγησε ένοχος για διαπραγμάτευση μέσω εμπιστευτικών πληροφοριών, είχε θεωρηθεί "επικίνδυνος" από την Goldman Sachs από τα τέλη του 2018, όταν η επενδυτική τράπεζα αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί του.
Αυτές οι αμφιβολίες όμως δεν κράτησαν.
Η κορυφαία επενδυτική τράπεζα της Wall Street, δελεασμένη από τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε προμήθειες που ένας fund manager όπως ο Hwang πληρώνει σε ανταγωνιστές αντιπροσώπους, αφαίρεσε το όνομά του από τη μαύρη λίστα της και του επέτρεψε να γίνει σημαντικός πελάτης.
Όπως έκανε και η Morgan Stanley, η Credit Suisse Group και άλλοι, η Goldman τροφοδότησε δισεκατομμύρια δολάρια σε πίστωση στον Hwang για τοποθετείται σε μετοχές όπως ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Baidu και ο όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης ViacomCBS.

Η κατάρρευση

Η έκθεση όμως της Archegos Capital Management ήταν μεγάλη.
Το fund διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας περί τα 10 δισ. δολ., με τις συνολικές του θέσεις να είχαν πιθανότατα ξεπεράσει και τα 50 δισ., κάτι που κατέστη δυνατό από τη χρηματοδότηση των παραπάνω τραπεζών.
Έτσι φτάσαμε στην προηγούμενη εβδομάδα, με το fund να αναγκάζεται να ρευστοποιήσει μετοχές αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων.
Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε εγκαίρως.
Καθώς ανησυχούσαν για την ικανότητα της Archegos να καλύψει τις θέσεις της, η Goldman και η Morgan Stanley κατάσχεσαν μετοχές τις οποίες το fund είχε θέσει ως εγγύηση και τις πούλησαν στην αγορά σε μετοχικά πακέτα (block).
Ορισμένες από τις συμμετοχές οι οποίες πωλήθηκαν αντιπροσώπευαν το 10% ή και περισσότερο των προνομιούχων μετοχών των συγκεκριμένων εταιρειών.
Η Goldman δεν ήταν η μόνη όμως.
Καθώς αυτά τα στοιχήματα έφτασαν στα άκρα, οι πρώτοι μεσίτες του Hwang ζήτησαν περισσότερη ασφάλεια για να στηρίξουν τις πιστώσεις.
Μέχρι την Παρασκευή το πρωί, ορισμένες τράπεζες είχαν αρχίσει να ασκούν το δικαίωμα να κηρύξουν το fund σε αθέτηση και να ρευστοποιήσουν τις θέσεις του για να ανακτήσουν το κεφάλαιό τους.
Αυτό προκάλεσε ένα μεγάλο sell off, καθώς η μία τράπεζα μετά την άλλη προσπαθούσε να αποφύγει απώλειες σε μετοχές που σύντομα θα έπεφταν σε αξία.

Το email της Goldman Sachs

Στο μεταξύ, η Goldman έστειλε email στους πελάτες της αργά την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 για να τους ενημερώσει ότι στην πραγματικότητα ήταν μια από τις τράπεζες που πωλούσαν.
Το email, ένα αντίγραφο του οποίου βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg, περιγράφει συνολικά 10,5 δισ. δολάρια σε συναλλαγές, χωρίς όμως να ονομάζει τον Hwang ή το Archegos.
Από τότε η Goldman είπε στους μετόχους και τους πελάτες ότι τυχόν απώλειες που αντιμετωπίζει τις εν λόγω συναλλαγές της Archegos είναι πιθανό να είναι ασήμαντες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης