Τελευταία Νέα
Διεθνή

SpaceX: Απέτυχε η τέταρτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Starship – Musk: Θα επιδιορθώσουμε τις αστοχίες

SpaceX: Απέτυχε η τέταρτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Starship – Musk: Θα επιδιορθώσουμε τις αστοχίες

Ο πύραυλος SN11 έφτασε στο στόχο του σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων και εξερράγη κατά την προσγείωση

Σχετικά Άρθρα
Απέτυχε η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου Starship της SpaceX, όπως και οι τρεις προηγούμενες, καθώς το πρωτότυπο εξερράγη, ανέφερε στο Twitter ο ιδρυτής της εταιρείας Elon Musk, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021.
«Κάτι σοβαρό συνέβη» τη στιγμή της καθόδου.
«Θα πρέπει να διαπιστώσουμε τι ήταν, αφού εξετάσουμε τα συντρίμμια, αργότερα σήμερα», έγραψε στην ανάρτησή του, προσθέτοντας, αστειευόμενος: «Τουλάχιστον, ο κρατήρας βρίσκεται σε καλό σημείο!».Η δοκιμαστική εκτόξευση, από τη Starbase, κοντά στη Μπόκα Τσίκα, στο νότιο Τέξας, αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, όμως αναβλήθηκε για σήμερα (30/3) επειδή ο επιθεωρητής της FAA, της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας της αεροπορίας, δεν κατάφερε να φτάσει εγκαίρως στην περιοχή.

Musk.PNG
Τι συνέβη

Το livestreaming για τη δοκιμαστικής πτήσης «πάγωσε» καθώς ο πύραυλος έφτασε στο σημείο προσγείωσης και η πυκνή ομίχλη γύρω από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Τέξας δυσκόλεψε για τους μάρτυρες να δουν τι συνέβη.
Το πρωτότυπο όχημα Starship - Serial Number 11, ή SN11, έφτασε στο στόχο του σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων ή περίπου 32.800 πόδια.
Ο πύραυλος είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι, όπως και οι πρώτες εκδόσεις του πυραύλου που παρουσιάστηκε το 2019.
Η εταιρεία του Elon Musk αναπτύσσει τη σειρά διαστημικών οχημάτων Starship με στόχο την μεταφορά φορτίου και ατόμων σε αποστολές στο Φεγγάρι και τον Άρη.
Τα πρωτότυπα διαστημικά οχήματα Starship έχουν ύψος περίπου 150 πόδια ή περίπου το μέγεθος ενός κτηρίου 15 ορόφων και το καθένα τροφοδοτείται από τρεις πυραυλοκινητήρες Raptor.
106860265-1616783051092-HP_SN11_Vertical_20210311_IMG_01221.jpg
Εμπορικές πτήσεις

Ο στόχος του Musk είναι να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο το Starship και οραματίζεται ένα διαστημικό όχημα παρόμοιο με ένα εμπορικό αεροσκάφος και ικανό να εκτοξεύεται με μικρή συντήρηση και χαμηλή κατανάλωση καυσίμων.
Η  SpaceX προσγείωσε με επιτυχία μόνο το πρωτότυπο SN10 μετά από δοκιμή για πτήση μεγάλου υψομέτρου - αν και ο πύραυλος εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα - ενώ προσγειώθηκαν ασφαλώς προηγούμενα πρωτότυπα μετά από μικρές πτήσεις σε υψόμετρο περίπου 500 ποδιών.

Starlink

«Έχει εκατοντάδες σχεδιαστικές βελτιώσεις - στην κατασκευή του, τα ηλεκτρονικά, το λογισμικό και τον κινητήρα», δήλωσε ο Musk.
Το Starship είναι ένα από τα δύο «Manhattan Projects» που αναπτύσσει ταυτόχρονα το SpaceX, με το άλλο να είναι το δορυφορικό πρόγραμμα διαδικτύου Starlink.
Ο Musk είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι θα κοστίσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια η πλήρης ανάπτυξη του Starship, αν και η SpaceX δεν έχει αποκαλύψει πόσα έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα.
Η εταιρεία τον περασμένο μήνα συγκέντρωσε σε κεφάλαια 850 εκατομμύρια δολάρια ενώ η αποτίμησή της διαμορφώθηκε στα 74 δισεκατομμυρίων δολ. .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης