Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Έρευνα για το αν ο κορωνοϊός διέφυγε από κινεζικό εργαστήριο - Βραζιλία: Πάνω από 80% η θνησιμότητα

ΠΟΥ: Έρευνα για το αν ο κορωνοϊός διέφυγε από κινεζικό εργαστήριο - Βραζιλία: Πάνω από 80% η θνησιμότητα

Φόβοι για νέα πανδημικά κύματα λόγω παραλλάξεων - Αναποτελεσματικά σε ένα χρόνο τα εμβόλια

Σχετικά Άρθρα

Να διεξαχθεί μια νέα έρευνα από ειδικούς για τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ένας ιός που διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα προκάλεσε την πανδημία της Covid-19 ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tentros Antanom Gebregesous, την Τρίτη 30 Μαρτίου.
Παράλληλα, το ποσοστό θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη Βραζιλία έχει φτάσει το 83,5% μετά την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος που προκαλεί όλεθρο στη χώρα, σύμφωνα με ερευνητές.
«Αυτό δείχνει πόσο εύθραυστο είναι ένα σύστημα υγείας που ήδη υπέφερε από έλλειψη επενδύσεων (...) και ήταν υπερφορτωμένο από τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων» εξήγησε ο Fernando Boza, ερευνητής του Fiocruz, ινστιτούτου που εξειδικεύεται στη δημόσια υγεία.
Στο μεταξύ, επιδημιολόγοι, ιολόγοι και ειδικοί σε μολυσματικές ασθένειες υποστηρίζουν πως το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα, τα σημερινά εμβόλια θα είναι αναποτελεσματικά λόγω των παραλλάξεων του ιού και θα πρέπει να έχουν τροποποιηθεί, τη στιγμή που άλλοι προειδοποιούν για ένα νέο κύμα πανδημίας από το ερχόμενο φθινόπωρο εφόσον επικρατήσουν παραλλάξεις του ιού, τις οποίες τα εμβόλια δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 127.987.404 και οι νεκροί 2.797.124
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.378.955 κρούσματα και 550.727 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 313.866 και σε κρούσματα με 12.573.615
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 201.832 και τέταρτη η Ινδία με 162.114
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.646.004
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.486.078 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.355.843
• Έβδομη η Ιταλία με 3.561.012 και όγδοη η Ισπανία με 3.275.819
• Ένατη η Τουρκία με 3.277.880 και δέκατη η Γερμανία με 2.803.628
dadfasasdfasdfasdf.JPG
ΠΟΥ: Νέα έρευνα για το αν ο κορωνοϊός διέφυγε από κινεζικό εργαστήριο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tentros Antanom Gebregesous, ζήτησε να διεξαχθεί μια νέα έρευνα από ειδικούς για τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ένας ιός που διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ενώ ταυτόχρονα επέκρινε την έλλειψη πρόσβασης των διεθνών εμπειρογνωμόνων σε ειδικών σε ανεπεξέργαστα δεδομένα.
Μολονότι οι ειδικοί, οι οποίοι ερεύνησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα την προέλευση του νέου κορωνοϊού, εκτίμησαν ότι η υπόθεση μιας διαρροής από εργαστήριο είναι η λιγότερο πιθανή, "απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα με νέες αποστολές με εξειδικευμένους ειδικούς, τους οποίους είμαι έτοιμος να στείλω", είπε ο Tentros Antanom Gebregesous, ενημερώνοντας τις χώρες μέλη του ΠΟΥ για την έκθεση που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα.
Η θεωρία ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 διέφυγε από εργαστήριο προβλήθηκε ιδιαίτερα από την αμερικανική κυβέρνηση, επί προεδρίας του Donald Trump.
Το Πεκίνο από την πλευρά του απέρριπτε κατηγορηματικά αυτήν την πιθανότητα.

Βραζιλία: Πάνω από 80% το ποσοστό θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό

Το ποσοστό θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη Βραζιλία έχει φτάσει το 83,5% μετά την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος που προκαλεί όλεθρο στη χώρα, σύμφωνα με ερευνητές.
"Αυτό δείχνει πόσο εύθραυστο είναι ένα σύστημα υγείας που ήδη υπέφερε από έλλειψη επενδύσεων (...) και ήταν υπερφορτωμένο από τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων", εξήγησε ο Fernando Boza, ερευνητής του Fiocruz, ινστιτούτου που εξειδικεύεται στη δημόσια υγεία.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP), μια ομάδα του Boza που ειδικεύεται στην επείγουσα ιατρική και στην εντατική θεραπεία συγκέντρωσε στοιχεία από κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία.
Μια πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, λαμβάνοντας υπόψη τους πρώτους 250.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία στη Βραζιλία, έδειξε ότι το 78,7% των ασθενών με Covid-19, που μολύνθηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 15 Αυγούστου 2020, πέθαναν.
Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από εκείνα στο Ηνωμένο Βασίλειο (69%), τη Γερμανία (52,8%), την Ιταλία (51,7%) ή το Μεξικό (73,7%).
Η κατάσταση στη λατινοαμερικάνικη χώρα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με ποσοστό θνησιμότητας 83,5% να καταγράφεται από τις 15 Νοεμβρίου 2020 έως τις 14 Μαρτίου.
"Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, όταν ο ιός εξαπλωνόταν με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με την περιοχή, αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η χώρα πλήττεται έντονα ταυτόχρονα", είπε ο Fernando Boza, τονίζοντας επίσης την έλλειψη εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού.

Iρλανδία: Μικρή χαλάρωση στο σκληρότερο lockdown στην Ευρώπη - Τον Μάιο θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα

Η Ιρλανδία επιδιώκει να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα, για πρώτη φορά φέτος, τον Μάιο και τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μichol Martin, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια μικρή χαλάρωση του σκληρότερου και μακροβιότερου lockdown στην Ευρώπη.
Από τις 12 Απριλίου θα επιτρέπεται πλέον στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Θα ξαναρχίσει και η κατασκευή σπιτιών, στο πλαίσιο της σταδιακής επανέναρξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
«Παραμένοντας τώρα ασφαλείς, ενώ εντείνουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, θα απολαύσουμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία αργότερα το καλοκαίρι», είπε ο Martin στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στους πολίτες ότι πλέον βρίσκονται «στην τελική φάση» ενός δύσκολου ταξιδιού.
Όσον αφορά τους ταξιδιώτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Leo Varadkar είπε ότι θα απαιτείται να κάνουν τεστ για την Covid-19 κατά την άφιξή τους, εκτός από εκείνο στο οποίο θα υποβάλλονται πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους.
"Μολονότι έχουμε ήδη την αυστηρότερη συνοριακή βιοασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα την κάνουμε ακόμη πιο αυστηρή τις επόμενες εβδομάδες, αρχίζοντας με τα επιπρόσθετα τεστ PCR κατά την άφιξη, καθώς και πριν φτάσουν οι άνθρωποι", είπε.

Πιθανή συνεργασία για τα εμβόλια συζήτησαν ο Macron και η Merkel με τον Putin

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel συζήτησαν μια πιθανή συνεργασία στα εμβόλια με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin σε μια κοινή βιντεοδιάσκεψη σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.
Ο Macron και η Merkel τόνισαν επίσης στον Πούτιν να σεβαστεί τα δικαιώματα του επικριτή του Κρεμλίνου Alexei Navalny και να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η υγεία του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Λιβύη, τη Συρία και συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους ώστε το Ιράν να επιστρέψει σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Γαλλία: Αρνητικό υψηλό για το 2021 με 5.072 ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 98, στους 5.072, τον υψηλότερο αριθμό φέτος.
Η τελευταία φορά που η Γαλλία είχε περισσότερους από 5.000 ασθενείς Covid-19 στις ΜΕΘ ήταν στις 23 Απριλίου 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, όταν και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ κορυφώθηκε στους 7.148, στις 8 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο, το υψηλό ανήλθε σε 4.919.
Όμως, την ώρα που στο πρώτο lockdown ο αριθμός των ανθρώπων στις ΜΕΘ μειώθηκε σε χαμηλό 367 στα μέσα Αυγούστου, οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν άδειασαν ποτέ μετά το δεύτερο lockdown με τον αριθμό των νοσηλευομένων να μειώνεται μονάχα για λίγο κάτω των 2.600 στις αρχές Ιανουαρίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου: «Δεν θα αφήσουμε τους γιατρούς σε μια κατάσταση όπου θα πρέπει να επιλέγουν μεταξύ ασθενών» για να προσφέρουν τη φροντίδα τους, εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Όπως επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, οι επόμενες 24-48 ώρες θα αποτελέσουν κλειδί για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των νέων μέτρων καραντίνας που ελήφθησαν πριν από 10 ημέρες, με στόχο την ανάσχεση της διασποράς των πολύ μεταδοτικών στελεχών και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα, εφόσον καταστεί αναγκαίο.
Σήμερα, επίσης, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30.602 στα 4,58 εκατομμύρια, μια αύξηση 6,3% σε μία εβδομάδα, η υψηλότερη σε εβδομαδιαία βάση από τα τέλη Νοεμβρίου.
Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 381 νέους θανάτους, με το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό να ανέρχεται σε 95.337.


ΗΠΑ: Προειδοποίηση Biden στις Πολιτείες να σταματήσουν το άνοιγμα διαφορετικά έρχεται… καταστροφή 

Να σταματήσουν το άνοιγμα δραστηριοτήτων και την χαλάρωση των περιορισμών καλεί τις Πολιτείες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος προειδοποιεί ότι διαφορετικά επίκειται καταστροφή καθώς τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε αρκετές Πολιτείες απειλούν τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο Biden ανήγγειλε ότι το 90% των Αμερικανών ενηλίκων θα μπορεί να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου του έως τις 19 Απριλίου και μάλιστα να έχουν ένα εμβολιαστικό κέντρο σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από το σπίτι τους.
Ωστόσο, η διακυβέρνηση Biden προειδοποιεί ότι τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι νεκροί έχουν ξεπεράσει πλέον και τους 550.000.
«Επαναλαμβάνω την έκκληση μου σε κάθε κυβερνήτη, δήμαρχο και τοπικό ηγέτη να διατηρήσουν και να επαναφέρουν το μέτρο της χρήσης μάσκας.
Είμαστε ακόμα σε πόλεμο με αυτόν τον θανατηφόρο ιό.
Ενισχύουμε την άμυνα μας, αλλά αυτός ο πόλεμος έχει ακόμα δρόμο για να κερδηθεί» υποστήριξε ο Biden, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει οι Πολιτείες να σταματήσουν τις προσπάθειες ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας τους, απάντησε θετικά.
Υπενθυμίζεται πως αρκετές Πολιτείες έχουν προχωρήσει στην άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και άλλων περιορισμών, επικαλούμενες τόσο τη μείωση κρουσμάτων και θανάτων όσο και τη διεύρυνση των εμβολιασμών.
Πάντως και μετά την έκκληση του Biden, ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Αλαμπάμα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στο σχεδιασμό του για την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
Σημειώνεται πως την περασμένη Κυριακή 28/3 οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια κρούσματα ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των νέων μολύνσεων ήταν λίγο χαμηλότερος από 60.000 την ημέρα, αριθμός που σηματοδοτεί μια αύξηση της τάξης του 10% στα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Μάλιστα η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), Rochelle Walensky εξέφρασε την ανησυχία της για μια επικείμενη καταστροφή, αναφέροντας πως η πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ παρομοιάζει με αυτήν της Ευρώπης, η οποία βιώνει έξαρση κρουσμάτων εδώ και αρκετές εβδομάδες.
54350-35-353523525252.JPG
Ηγέτιδα δύναμη οι ΗΠΑ στην παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid

Την πρόθεση των ΗΠΑ να αποτελέσουν μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις που θα πρωτοστατήσουν στην παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν και αυτές δυνατά στη διπλωματία των εμβολίων, μετά την Κίνα και τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στη διάθεσή του δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τους αμερικανούς εποπτικούς φορείς, ανακοίνωσε συμφωνίες για την προμήθεια 2,5 εκατ. δόσεων στο Μεξικό και 1,5 εκατ. στον Καναδά.
«Προβλέπω ότι αφού συνεχίσουμε και εμβολιάσουμε όλο τον αμερικανικό πληθυσμό, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ακόμη περισσότερα σε όλο τον κόσμο.
Μέσα στους επόμενους μήνες είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν η ηγέτιδα δύναμη που εγγυάται την πρόσβαση σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο Blinken, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν 2 δις δολάρια στον COVAX, τον μηχανισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με σκοπό να εγγυηθεί την προμήθεια εμβολίων στις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, ενώ έχει δεσμευτεί να συμβάλλει άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτόν ως το 2022 «στο μέτρο που και οι άλλες χώρες θα αυξήσουν τη δική τους συμμετοχή».

Μ. Βρετανία: Θα εμβολιάσουμε όλους τους ενήλικες και μετά θα δώσουμε το πλεόνασμα εμβολίων

Την θέση πως η Μεγάλη Βρετανία θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού της προτού παραχωρήσει το όποιο πλεόνασμα εμβολίων σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στον κοντινό γείτονά της, την Ιρλανδία, διατύπωσε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng.
Περισσότερα από 30 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο πλαίσιο της ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη με στόχο την ανοσοποίηση όλων των ενηλίκων μέχρι το τέλος Ιουλίου.
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους Βρετανούς ασφαλείς, θέλουμε να συνεργαστούμε και με άλλες χώρες, αλλά η κύρια προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών» είπε μιλώντας στο Sky News ο Kwasi Kwarteng, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι ο πληθυσμός τους θα εμβολιαστεί και ότι δεν πρόκειται για μια «ανταγωνιστική κατάσταση».
Ερωτηθείς αν η Βρετανία θα μπορέσει να βοηθήσει την Ιρλανδία, ο υπουργός απάντησε ότι «αν υπάρχει πλεόνασμα δόσεων των εμβολίων, τότε μπορούμε να το μοιραστούμε, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει πλεόνασμα, έχουμε ακόμη μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάσουμε».
Υπενθυμίζεται πως στην άρση περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία προχώρησε από χθες Δευτέρα 29/3 η κυβέρνηση Johnson.
Συγκεκριμένα, από 29/3 μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους περισσότερα από έξι άτομα ή δύο οικογένειες, ενώ εξωτερικοί χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως, γήπεδα τένις και μπάσκετ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εφαρμογή των περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης.
543953053053535234242423.JPG

Ανεξέλεγκτη η covid στην Ινδία – Αντιπαράθεση για την επιβολή lockdown

Ανεξέλεγκτη είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, αν και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 56.211 νέα κρούσματα, αριθμός λίγο μειωμένος σε σχέση με τα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τις τρεις προηγούμενες ημέρες, όταν και αναφέρονταν πάνω από 60.000 μολύνσεις.
Περισσότερες από 31.000 μολύνσεις από τις συνολικά 56.211 του προηγούμενου 24ώρου εντοπίστηκαν στο πλούσιο κρατίδιο Μαχαράστρα, το οποίο αποτελεί και το νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Μάλιστα οι αρχές του κρατιδίου, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις και έχουν απαγορεύσει τη νυχτερινή κυκλοφορία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν lockdown από την Πέμπτη 1 Απριλίου, προοπτική στην οποία αντιπαρατίθενται τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι βιομήχανοι που υποστηρίζουν πως από αυτά τα μέτρα πλήττονται περισσότεροι οι φτωχοί, οι μετανάστες εργάτες και οι μικρές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, «τρέχει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ινδία, όπου ήδη εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί πάνω από 53 εκατομμύρια Ινδοί.
Η Ινδία βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα σε αριθμό χορηγημένων εμβολίων, όμως το ποσοστό των εμβολιασθέντων σε αναλογία πληθυσμού είναι μικρότερο.
Οι ινδικές αρχές επιθυμούν να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον 300 εκατ. ανθρώπους ως τον Αύγουστο.
Από την 1η Απριλίου η εκστρατεία θα επεκταθεί για όλους όσοι είναι άνω των 45 ετών.
Στις προσπάθειες αυτές βοηθά το γεγονός ότι τα εμβόλια που χορηγούνται στην Ινδία - το εμβόλιο της AstraZeneca που παράγεται και εγχώρια αλλά και ένα της ινδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Bharat Biotech - αποθηκεύονται σε θερμοκρασία ψυγείου.
Οι κρατικοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία, εφόσον έχουν επαρκείς δόσεις εμβολίων.
Για τον λόγο αυτό η Ινδία έχει αναστείλει προσωρινά τις μεγάλες εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca που παράγεται στο Serum Institute και σύντομα ενδέχεται να εγκρίνει για χρήση και το ρωσικό Sputnik V.

Στο κόκκινο λόγω covid η Λατινική Αμερική – Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Αργεντινή

Στο κόκκινο εξακολουθεί να παραμένει η Λατινική Αμερική λόγω του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στη Βραζιλία, η οποία αποτελεί και την πλέον πληττόμενη χώρα, καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 1.660 θάνατοι ασθενών, ενώ επιβεβαιώθηκαν και 38.927 κρούσματα.
Η Βραζιλία μετρά επισήμως 313.866 νεκρούς επί συνόλου 12.573.615 μολύνσεων, αποτελώντας την χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας στην κατάρρευση.
Τα δεδομένα αυτά διευρύνουν τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας κατά του προέδρου Jair Bolsonaro και των χειρισμών του απέναντι στην πανδημία.

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους το Μεξικό

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο το Μεξικό ανακοίνωσε 1.292 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 203 νέους θανάτους.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 201.826 νεκρούς επί συνόλου 2.227.842 μολύνσεων.
Πάντως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανόν κατά τουλάχιστον 60% υψηλότερος από τον επιβεβαιωμένο αριθμό.

Αργεντινή: Ρεκόρ κρουσμάτων από τον Οκτώβριο

Στο κόκκινο όμως είναι και η Αργεντινή, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων από τον περασμένο Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, η Αργεντινή ανακοίνωσε 14.014 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από τα τέλη του Οκτωβρίου.
Συνολικά η Αργεντινή μετρά 55.611 θανάτους και 2.322.594 κρούσματα.
Οι αρχές αναφέρουν ότι μεταδίδονται στην κοινότητα τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκαν στη Βραζιλία και στην Καλιφόρνια.
Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έφθασε το 55,6% σε εθνική κλίμακα και το 60,3% στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και στην περιφέρειά της, όπου ζουν κάπου 15 εκατομμύρια πολίτες.
Ενώ πλησιάζει το Πάσχα των Καθολικών, η Αργεντινή εντείνει τα μέτρα, ενώ κρατά κλειστά τα χερσαία σύνορά της.
Ήδη ανέστειλε τις επιβατικές πτήσεις από τη Χιλή, το Μεξικό και τη Βραζιλία όπως και τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ιρλανδία .
Στην Αργεντινή εκτιμάται ότι περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους, ενώ περίπου 600.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη.
69069-4596-49-6946-46356356.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης