Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εάν δεν ευδοκιμήσει το σχέδιο δημόσιας πρότασης η Reggeborgh θα αποχωρήσει από τον Ελλάκτωρ – Ζημίες 140 εκατ το 2020

Εάν δεν ευδοκιμήσει το σχέδιο δημόσιας πρότασης η Reggeborgh θα αποχωρήσει από τον Ελλάκτωρ – Ζημίες 140 εκατ το 2020
Η Reggeborgh θα εξετάσει δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρ και εάν προσκρούσει σε εμπόδια... θα αποχωρήσει
Σχετικά Άρθρα

Προς αλλαγή σχεδίων οδεύουν οι ολλανδοί της Reggeborgh αλλιώς τα περίμεναν στον Ελλάκτωρ και τώρα κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Με βάση ορισμένες καλά ενημερωμένες πηγές, υπήρχε ένα αρχικό σχέδιο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, επεξεργάζονται οι ολλανδοί ένα εναλλακτικό σχέδιο χαμηλού κόστους και εάν και αυτό προσκρούσει σε εμπόδια… θα  αποχωρήσουν από τον Ελλάκτωρ.

Ποια τα δεδομένα

Στην χρήση 2020 ο Ελλάκτωρ θα εμφανίσει ζημία 135 με 140 εκατ ευρώ περίπου αποδεικνύοντας ότι η αύξηση των 120,5 εκατ δεν επαρκεί.
Μάλιστα εκτιμάται ότι ο Άκτωρ κάθε μήνα ζημιώνεται περίπου 6 εκατ ευρώ και η κατάσταση είναι οριακή.
Οι ολλανδοί της Reggeborgh, έχοντας εκβιάσει και πουλήσει τον Περιστέρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκομίζοντας κέρδος 150 εκατ ευρώ… στράφηκαν στον Ελλάκτωρ αλλά η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως την σχεδίαζαν.
Αφενός γιατί η εμπλοκή της Greenhill των Καυμένακη και Μπάκου τους έχει δυσκολέψει τον σχεδιασμό αφετέρου και ακόμη σημαντικότερο ο Ελλάκτωρ δεν θα χρειαστεί αύξηση 120 εκατ αλλά 160 με 180 εκατ ευρώ για να μπορέσει πλήρως να εξυγιανθεί.

Δεν περνάει η πρόταση για αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ ευρώ στα 0,90 ευρώ

Στην Γενική Συνέλευση στις 2 Απριλίου του Ελλάκτωρ η πρόταση για αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ στα 0,90 ευρώ δεν θα περάσει γιατί η αριθμητική της μετοχικής σύνθεσης δεν επιτρέπει τέτοιες πλειοψηφίες.
Με απαρτία 75% απαιτείται να ψηφίσουν το 50% υπέρ της αύξησης κεφαλαίου.

Υπάρχουν δύο σενάρια

Σενάρια πρώτο η Reggeborgh αφήνει τον Ελλάκτωρ να καταρρεύσει χρηματιστηριακά, οπότε συνδυάζει δημόσια πρόταση και αύξηση κεφαλαίου αλλά σε πολύ χαμηλές τιμές.
Μάλιστα είναι προφανές ότι εάν οι επενδυτές διαπιστώσουν ότι η αύξηση κεφαλαίου προσκρούει σε εμπόδια η μετοχή θα πιεστεί και η επόμενη πρόταση για αύξηση κεφαλαίου δεν θα έχει τιμή 0,90 ευρώ αλλά 0,40 ευρώ ανά μετοχή.
Στο σενάριο της δημόσιας πρότασης η Reggeborgh υποβάλλει πρόταση προς όλους τους μετόχους.
Δεν αποκλείεται… και η πλευρά της Greenhill να υποβάλλει αντιπρόταση δηλαδή δημόσια πρόταση προς τους μετόχους με καλύτερους όρους.
Το ένα σενάριο, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι ουσιαστικά το εξής, η κατάρρευση της μετοχής του Ελλάκτωρ θα εξυπηρετήσει τους βασικούς μετόχους ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδια είτε αύξησης, είτε δημόσιας πρότασης….

Το δεύτερο σενάριο… αποτελεί έκπληξη

Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει τα εξής «δεν θα απέκλεια εάν ο σχεδιασμός για αύξηση κεφαλαίου ή για δημόσια πρόταση προσκρούσει σε εμπόδια… η Reggeborgh διαβλέποντας ότι η ζημία θα είναι μεγάλη και θα χρειαστεί να επενδύσει πολλά κεφάλαια πάνω από 200 εκατ ευρώ… να επαναξιολογήσει την στρατηγική στην Ελλάδα και να αποχωρήσει από τον Ελλάκτωρ.
Το σενάριο αυτό… μπορεί να εκπλήσσει αλλά έχουν περάσει δεύτερες σκέψεις από τους ολλανδούς, να αποχωρήσουν από τον Ελλάκτωρ εάν οι αρχικοί σχεδιασμοί δεν ευδοκιμήσουν»

Τι θα συμβεί με τον Μπόμπολα;

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας κατέχει το 12,55% του Ελλάκτωρ, η Greenhill 25,58% και η Reggeborgh 14,75%... και μαζί με άλλους μετόχους ελέγχει άμεσα και έμμεσα 38%.
Πηγές αναφέρουν ότι η option που έχουν υπογράψει ο Μπόμπολας και η Reggeborgh ουσιαστικά έχει ρήτρα μη εξάσκησης, υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να μην εξασκηθεί.
Αντιθέτως λέγεται ότι υπάρχει κάποια συμφωνία η Reggeborgh να δανείσει τον Μπόμπολα ώστε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου εάν και εφόσον υλοποιηθεί.

Συμπέρασμα

Η Reggeborgh διαφορετικά τα σχεδίαζε και διαφορετικά εξελίσσονται τα πράγματα στον Ελλάκτωρ.
Οι εφοπλιστές της Greenhill έχουν ζητήσει μετοχική συναίνεση για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του Ελλάκτωρ αλλά συμφωνία μετόχων δεν έχει υπάρξει και προκαλεί αλγεινή εντύπωση γιατί δεν έχει υπάρξει…
Προφανώς γιατί θέλουν οι ολλανδοί και η Greenhill το deal να γίνει σε πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους… εις βάρος του Ελλάκτωρ.
Έτσι λοιπόν εάν υπάρξει δημόσια πρόταση σε βάθος μηνών και αύξηση κεφαλαίου θα είναι μια προσπάθεια ελέγχου του Ελλάκτωρ.
Εάν αυτό το σχέδιο δεν ευδοκιμήσει… η επόμενη απόφαση θα είναι αποχώρηση της Reggeborgh από τον Ελλάκτωρ.
Το σενάριο αποχώρησης… αρχίζει και εμφανίζει αυξανόμενες πιθανότητες… ακόμη είναι χαμηλό ως ποσοστό… αλλά αυξάνεται.
Να επισημανθεί με σαφή τρόπο, τα 150 εκατ κέρδους που έβγαλαν εκβιαστικά οι ολλανδοί της Reggeborgh από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν σχεδιάζουν να τα επενδύσουν στον Ελλάκτωρ εάν δεν διασφαλίσουν βασικούς στόχους...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης