Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας έστρεψε τους επενδυτές στα κρυπτονομίσματα

Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας έστρεψε τους επενδυτές στα κρυπτονομίσματα

Τη ζήτηση για κρυπτονομίσματα ώθησαν η αποδυνάμωση της αξίας της λίρας και ο φόβος για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας της ανορθόδοξης πολιτικής Erdogan

Σχετικά Άρθρα

Η ραδγαία πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας προκάλεσε σημαντική ώθηση στις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία για τη κίνηση των συναλλαγών στην εν λόγω αγορά, καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν ότι θα κερδίσουν από το ράλι του bitcoin και παράλληλα θα προστατευθούν από τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

Νομισματική πολιτική

Το τουρκικό νόμισμα έχασε το 13% της αξίας του μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη Naci Agbal από τον πρόεδρο Tayyip Erdogan μέσα στον Μάρτιο, εντείνοντας τους φόβους για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα υποχώρηση της λίρας.

Όγκος συναλλαγών

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία ήταν ήδη αναπτυγμένη αλλά η απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη κατά τα φαινόμενα την οδηγεί σε νέα υψηλά.
Ο συνολικός όγκος συναλλαγών στα νομίσματα αυτά από την αρχή Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου έφθασε τις 218 δισ. λίρες (26 δισ. δολάρια), έναντι μόλις λίγο πάνω από τις 7 δισ. λίρες στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ το υψηλότερο επίπεδό τους καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο της απόλυσης του Agbal , σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ερευνητικής εταιρείας Chainalysis και του Reuters.
Η εκτίναξη αυτή απηχεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, με αιχμή το ράλι του bitcoin, η τιμή του οποίου έφθασε στο επίπεδο – ρεκόρ των σχεδόν 62.000 δολαρίων, καθώς μεγάλοι επενδυτές και εταιρείες το ενστερνίσθηκαν.


Αποταμιεύσεις

Στην Τουρκία, ωστόσο, οι επενδυτές ανέφεραν ότι η εξασθενημένη αξία της λίρας και εντεινόμενες οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και οι ελπίδες ταχεία αποκόμιση κερδών, ώθησαν τη ζήτηση.
Πολλοί από τους Τούρκους επενδυτές αγνόησαν τις έντονες διακυμάνσεις στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, παρά τις προειδοποιήσεις εποπτικών Αρχών σε όλο τον κόσμο για τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών.
«Αν οι αποταμιεύσεις μου είναι τοποθετημένες λίρα, χάνουν την αξία τους», δήλωσε ένας 25χρονος μηχανικός υπολογιστών που άρχισε να επενδύει σε κρυπτονομίσματα πριν από δύο μήνες, προσθέτοντας: «Μερικές φορές παρακολουθώ τις επιδόσεις τους όπως θα το έκανα στην περίπτωση μας ιπποδρομίας».

Αντοχή στον πληθωρισμό

Τα συνεχή υψηλά του bitcoin καταγράφηκαν ενόσω οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν σε μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το αφήγημα ότι η περιορισμένη προσφορά του bitcoin το κάνει ανθεκτικό απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις είναι αυτό που εν μέρει τροφοδότησε τα κέρδη του.
Στην Τουρκία, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 16% τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο του 5%.

Χρυσός

Οι κάτοικοι της Τουρκίας και οι επιχειρήσεις της συγκεντρώνουν εδώ πολύ καιρό χρυσό και συνάλλαγμα για να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις της λίρας.
«Στους Τούρκους αρέσουν τα σταθερά στοιχεία ενεργητικού λόγω του ιστρικού με τον υψηλό πληθωρισμό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, BtcTurk, το οποίο προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο νέους χρήστες από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Επενδύσεις


«Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και γενιές οι Τούρκοι επενδύουν στον χρυσό, τα ακίνητα και τα δολάρια», πρόσθεσε.
Από τις 20 έως τις 24 Μαρτίου, όταν η λίρα υποχώρησε 10%, διαπραγματεύονταν κρυπτονομίσματα αξίας 23 δισ. λιρών (2,8 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία, έναντι 1 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
 
Αναζητήσεις

Αναλυτές ανέφεραν ότι οι επενδυτές αγόραζαν stablecoins (που είναι συνδεδεμένα με νομίσματα κεντρικών τραπεζών), που έχουν σχεδιασθεί για να αποφύγουν τις διακυμάνσεις του bitcoin, το Σαββατοκύριακο της απόλυσης του Agbal για να τα μετατρέψουν στη συνέχεια σε δολάρια, όταν άνοιξαν ξανά οι αγορές συναλλάγματος.
Οι όγκοι συναλλαγών στο Tether, ένα μεγάλο stablecoin, έφθασαν τα 2,2 δισ. λίρες (265 εκατ. δολάρια) το Σαββατοκύριακο 20-21 Μαρτίου έναντι μόλις 39 εκατ. λιρών ένα χρόνο πριν.
Οι αναζητήσεις Τούρκων στο Google για την αγορά των κρυπτονομισμάτων κατέγραψαν ρεκόρ την εβδομάδα πριν την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης