Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στάσσης: Τέλος ο λιγνίτης στη ΔΕΗ το 2025 - Μετασχηματίζουμε την Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου

tags :
Στάσσης: Τέλος ο λιγνίτης στη ΔΕΗ το 2025 - Μετασχηματίζουμε την Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου
Τρία χρόνια νωρίτερα από το 2028, το 2025, θα έρθει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κ

Τρία χρόνια νωρίτερα από το 2028, το 2025, θα έρθει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς η εταιρεία φέρνει πιο μπροστά τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδας 5» σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEΗ Γιώργου Στάσση, κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου Power & Gs Supply Forum.
Ο κ. Στάσσης είπε πως «είμαστε σε μία διαδικασία για το πώς θα μετασχηματίσουμε την Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου.
Σε δύο με τρεις μήνες θα έχουμε λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Είναι σχεδόν σίγουρο», συνέχισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ, «πως θα είναι μία μονάδα με φυσικό αέριο».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η μετατροπή της από λιγνιτική σε φυσικού αερίου θα υλοποιηθεί το αργότερο στα μέσα της δεκαετίας».
Υπενθυμίζεται ότι η «Πτολεμαΐδα 5» είναι η τελευταία λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζεται και πρόκειται να λειτουργήσει με αυτό το καύσιμο το 2022.
Με βάση τον προγραμματισμό για την απολιγνιτοποίηση, η συγκεκριμένη μονάδα πρόκειται να παύσει τη λειτουργία της ως λιγνιτικής το 2028.
Ο κ. Στάσσης, στη διάρκεια του συνεδρίου, τόνισε πως «η μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως λιγνιτική αλλά στα μέσα της δεκαετίας θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έκανε επίσης γνωστό ότι «η ΔEΗ θα ήθελε να κλείσει νωρίτερα τις λιγνιτικές μονάδες, ακόμη και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που τρέχει και προβλέπει την παύση της λειτουργίας της πλειοψηφίας στο διάστημα 2021-2023.
Ωστόσο», σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ΑΔΜΗΕ απάντησε στο αίτημά μας στις 26 Μαρτίου πως δεν μπορεί να συμβεί αυτό για λόγους επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος».
Η ΔEΗ έχει ζητήσει την αποζημίωση για τη διατήρηση της λειτουργίας των μονάδων αυτών μέσω σχετικού αιτήματος που έχει αποσταλεί από την κυβέρνηση στην Ευρ. Επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης