Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με επιλεκτικές τοποθετήσεις ακολουθεί τις αγορές της Ευρώπης

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με επιλεκτικές τοποθετήσεις ακολουθεί τις αγορές της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Επιλεκτικές κινήσεις και στο σημερινό ξεκίνημα της συνεδρίασης. Τα θεμελιώδη είναι αυτά που απασχολούν τους επενδυτές και σωστά. Τα στοιχήματα στα turnaround δε βγαίνουν όλα. Άνοδος για Πειραιώς λόγω παραγώγων, άνοδος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ. Ήπια άνοδος ανάλογη με αυτή των ευρωπαϊκών αγορά για το γενικό δείκτη στο ξεκίνημα.

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Για να δούμε πως θα αντιδράσει η μετοχή μετά τις εξελίξεις με την έκτακτη λήξη στα παράγωγα. Στο ξεκίνημα η μετοχή ενισχύεται 3% και είναι στα 0,45 ευρώ ενώ το συμβόλαιο Ιουνίου είναι στα 0,2860 ευρώ με άνοδο 2,14%. Κάποιοι αναλυτές περιμένουν squeeze λόγω απότομου κλεισίματος ανοικτών θέσεων.

ΟΠΑΠ: Το μέρισμα εξέπληξε τους αναλυτές και είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που περίμεναν. Στα 0,45 ευρώ το μέρισμα. Όμως και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις μέσες εκτιμήσεις. Ανοδικά κατά 1% η μετοχή στα πρώτα λεπτά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πλην Πειραιώς, οι άλλες τρεις συστημικές προσπαθούν να βγάλουν αντίδραση μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών. Βάζουν πλάτη και στο γενικό δείκτη για να κινηθεί πάνω από τις 868 μονάδες. Ίσως όμως δούμε περαιτέρω διόρθωση, βάσει της τεχνικής εικόνα.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ στη χρήση και EBITDA 6,3 εκατ. ευρώ το 2020 από 11,02 εκατ. ευρώ το 2019. Θα λέγαμε αναμενόμενα τα αποτελέσματα με όσα έγιναν. Σημειώνουμε την υποχώρηση του καθαρού δανεισμού στα 19,05 εκατ. ευρώ από 26,8 εκατ. ευρώ λόγω ισχυρών λειτουργικών ταμειακών ροών.

Χαμηλό αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2021 και ανάκαμψη βλέπει η εταιρεία από το δεύτερο. Επηρεάζεται από την πανδημία και αν δεν πάνε καλά οι εμβολιασμοί θα επηρεαστεί και φέτος.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Μείωση εσόδων στα 15,2 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020 από 16,4 εκατ. ευρώ αλλά τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,3 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ. Ίδια κεφάλαια 137,6 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 79,9 εκατ. ευρώ, σχεδόν μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και αποτίμηση 91,7 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρέσουμε το ταμείο από την αποτίμηση μας έρχεται τσάμπα η επιχειρηματική δραστηριότητα που δίνει και καλά κέρδη. Στα 6,60 ευρώ στο άνοιγμα με χαμηλό όπως πάντα όγκο.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Εξάμηνο έχουμε εδώ και ο ορκωτός εξέφρασε γνώμη χωρίς επιφύλαξη αλλά με ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας. Συνηθισμένο σε εταιρείες με θέματα. Ο τζίρος στα 12,8 εκατ. ευρώ από 15,5 εκατ. ευρώ και ζημιές 542 χιλ. ευρώ από 864 χιλ. ευρώ. Συνολικές υποχρεώσεις 94,1 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 1,1 εκατ. ευρώ. Ταμείο 2,4 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Νομίζουμε πως οι ζημιές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία! Απίστευτες πραγματικά. Έχουμε ένα θέμα με το ύψος των ιδίων και το ύψος της ζημιές και την αναλογία, αλλά μάλλον επειδή έχει έκτακτες ζημιές αλλά έχει προταθεί και αύξηση, γλιτώνει την επιτήρηση. Επιβεβαιώνεται πως η αύξηση των 50 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει η προηγούμενη διοίκηση ήταν πολύ μικρή. Τώρα τα 120 εκατ. ευρώ που είναι η νέα πρόταση, ίσως και αυτά να φαίνονται λίγα.

Το EBITDA από την κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν αρνητικό κατά 155,5 εκατ. ευρώ. Από όλες τις άλλες δραστηριότητες ήταν θετικό. Έτσι ξεφεύγει και ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA στις 24,1 φορές. Συνολικές καθαρές ζημιές 186,7 εκατ. ευρώ. Υποχωρεί 2,6% η μετοχή.

INFORM ΛΥΚΟΣ: Πωλήσεις 69,8 εκατ. ευρώ το 2020 από 72,48 εκατ. ευρώ το 2019, EBITDA 6,1 εκατ. ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ και ζημιές 358 χιλ. ευρώ από κέρδη 35 χιλ. ευρώ. Ταμείο 5,04 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 37,1 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 41,8 εκατ. ευρώ.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Φαίνεται πως οι πωλήσεις που βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα έχουν κοπάσει και η μετοχή αποκτά ανοδικό momentum. Τα θεμελιώδη δικαιολογούν καλύτερες τιμές και οι πωλήσεις το προηγούμενο διάστημα είχαν δώσει ευκαιρίες για προσεκτικές τοποθετήσεις ακόμα και στα 0,42 ευρώ. Στα 0,5380 ευρώ και στο +5,91% στο άνοιγμα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Συνεχίζει ανοδικά και σε νέα υψηλά. Στα 4,55 ευρώ και στο +2,25%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης