Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα για την εστίαση θα ανακοινώσει σήμερα 1/4 ο Μητσοτάκης - Εργαλεία χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ

Μέτρα για την εστίαση θα ανακοινώσει σήμερα 1/4 ο Μητσοτάκης - Εργαλεία χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ
Η κυβέρνηση εξετάζει την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ στην εστίαση - Επιβεβαίωση BN
Σχετικά Άρθρα
Μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης ανακοινώνει εκτός απροόπτου τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του bankingnews.gr.
Ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη στις 16:00 για τον κλάδο της εστίασης με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους υφυπουργούς στον πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και Άκη Σκέρτσο, τον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ στην εστίαση.

Ενίσχυση 600 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για εστίαση και τουρισμό

Αναλυτικά, όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ύψους 600 εκατ. ευρώ για την επαναλειτουργία της εστίασης και του τουρισμού που έχουν υποστεί τα ισχυρότερα πλήγματα από την υγειονομική κρίση ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος Απριλίου και εκτιμάται ότι το κύμα αυτό θα είναι το τελευταίο από πλευράς μέτρων ανάλογα βέβαια με την τροχιά της πανδημίας και την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.

Παρεμβάσεις

Τη δεδομένη στιγμή το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στον Ιούνιο οπότε και εκτιμάται ότι ένα μεγάλος μέρος της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει επανέλθει σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, οπότε για αποτραπούν φαινόμενα πτωχεύσεων και απωλειών θέσεων εργασίας θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων.
Το «πακέτο» που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά από τις αρχές Απριλίου περιλαμβάνει:

- Ειδικές δράσεις χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ύψους 600 εκ. ευρώ για την επαναλειτουργία της εστίασης και του τουρισμού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατανομή των κονδυλίων στους δύο κλάδους θα είναι περίπου ισόποση δηλαδή 300 εκατ. ευρώ για την εστίαση και άλλα 300 εκ. ευρώ για το τουρισμό.
Η ενίσχυση θα είναι με «ζεστό χρήμα» και με κριτήριο το ύψος του τζίρου που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων σε έναν μήνα κανονικής λειτουργίας.
Το ποσό θα αναλογεί σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό του τζίρου και θα δοθεί άμεσα στους δικαιούχους.
Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση του κονδυλίου με την εφαρμογή ειδικού πρόγραμμα και για την ενίσχυση του λιανεμπορίου αλλά προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις

-Ενισχύσεις για προσλήψεις εργαζομένων στον τουρισμό με βασικό άξονα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών και την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης μέσω της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα και τα εγγυοδοτικά ταμεία.

-Επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων με εργαζόμενους ύψους 500 εκ. ευρώ. μέσω πιστωτικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Τα πιστωτικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021 και η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.
Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.
Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60% ενώ θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019 και το ανώτατο ποσό ανά επιχείρηση θα είναι 1,5 εκατ. ευρώ.

-Νέο κύκλο φθηνών δανείων με την επιστρεπτέα προκαταβολή 8 αλλά όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες ο χρόνος και το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από τις ταμειακές αντοχές του δημοσίου και την γενικότερη πορεία της οικονομίας

-Στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται οριζόντια μείωση του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι και ότι εάν τελικά υπάρξουν παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν αποκλειστικά επιχειρήσεις που το 2020 είχαν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.

-Προσωρινή αναστολή πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος μόνο για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή όπως είναι οι επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού.

-Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορέ
ς, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών (έως 30 Σεπτεμβρίου 2021) και στο τουριστικό πακέτο (έως 31 Δεκεμβρίου 2021).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης