Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (EKT): Συγκυριακή η άνοδος του πληθωρισμού, προσοχή στην υπεραντίδραση της αγοράς

Lane (EKT): Συγκυριακή η άνοδος του πληθωρισμού, προσοχή στην υπεραντίδραση της αγοράς

Ο αγορές ενδεχομένως προχωρούν μπροστά από την πραγματική οικονομία και η υπερβολικά ταχεία προσαρμογή των τιμών από αυτές θα μπορούσε πραγματικά να απειλήσει την ανάπτυξη, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane

Σχετικά Άρθρα

Σε παροδικούς παράγοντες αποδίδει την άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, ο οποίος ταυτόχρονα επισημαίνει ότι στο μέτρο που οι υποκείμενες τάσεις (σ.σ. για την άνοδο των τιμών) παραμένουν αδύναμες η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει την ισχυρή στήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα ανάλυση ποιυ δημοσίευσε στο blog του την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021.

Οι αιτίες

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σταθερά εντός του 2021 και είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο της ΕΚΤ για χαμηλότερο ύψος αλλά κοντά στο 2% στους επόμενους μήνες, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, μίας αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, μιας πιθανής ανόδου στην κατανάλωση των νοικοκυριών, αλλά και τεχνικούς παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία.

Αγορές

Αυτό έχει οδηγήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο της διετίας, κάτι που φαινομενικά αποτιμάται ως θετικό από την ΕΚΤ, αλλά ο Lane προειδοποίησε ότι οι αγορές ενδεχομένως να προπορεύονται της πραγματικής οικονομίας και η υπερβολικά ταχεία προσαρμογή των τιμών από αυτήν θα μπορούσε πραγματικά να απειλήσει την ανάπτυξη.
Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλάζουν τις προσδοκίες τους σε βραδύτερους ρυθμούς, οπότε μόνο όταν οι αγορές αποτιμούν σε υψηλότερες τιμές, οι δανειστές αντιμετωπίζουν υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, ανέφερε ο Lane σε blog post.
«Με βάση αυτό το σενάριο, η καθαρή επίδραση είναι μια συρρίκνωση της παραγωγής και μια πτώση στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού», ανέφερε ο Lane.

Ονομαστικές – πραγματικές αποδόσεις

Οι ονομαστικές και οι πραγματικές αποδόσεις έχουν κινηθεί προς αντίθετες κατευθύνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με τις πρώτες να κατακτούν προς τα προ-πανδημικά επίπεδα ενώ οι πραγματικές αποδόσεις τείνουν προς τα χαμηλά στις αρχές του έτους.
Ωστόσο, αυτές οι πραγματικές αποδόσεις με βάση την αγορά ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν ανακριβώς τις πραγματικές προοπτικές του πληθωρισμού, υποστήριξε ο Lane, καθώς εμφανίζουν «εντυπωσιακή συσχέτιση» με τις μεταβολές των τιμών του πετρελαίου και η άνοδος δεν οφείλεται τόσο στις «πραγματικές» προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Πανδημία

«Η αστάθεια που καταγράφεται στον πληθωρισμό κατά την περίοδο 2020 - 2021 μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο χαρακτήρα του πανδημικού σοκ (σ.σ. που υπέστη η οικονομία»), δήλωσε ο Lane
«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν συγκρατημένες, εν μέσω της χαμηλής ζήτησης και της σημαντικής χαλάρωσης στις αγορές εργασίας και αγαθών».
Η ΕΚΤ υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αυτή τη άνοδο των αποδόσεων και ο Lane δεν αναμένει σύντομα να αρχίσει η άρση της υποστήριξης της οικονομίας από την της κεντρική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης