Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για ανάπτυξη της ΕΕ το 2021 στο 4,3% από 5% λόγω των lockdowns

UBS: Πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για ανάπτυξη της ΕΕ το 2021 στο 4,3% από 5% λόγω των lockdowns

H ελβετική τράπεζα στο report της δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης ακόμη πιο αυστηρών μέτρων από ορισμένες χώρες τον επόμενο μήνα

Τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται στην Γηραιά Ήπειρο θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της οικονομική ανάκαμψης της Ευρώπης κατά το τρέχον έτος, επισημαίνει η ελβετική τράπεζα UBS στο μηνιαίο της report, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών της για την Ευρωζώνη το 2021 στο 4,3% από 5% που είχε προβλέψει νωρίτερα.
Ακόμη χειρότερα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη πιο αυστηρών μέτρων από ορισμένες χώρες τον επόμενο μήνα λόγω της επιδείνωσης των υγειονομικών δεδομένων.

Εμβολιασμοί

Μαζί με τα lockdowns, η UBS επισημαίνει τις αστοχία των πολιτικών παρεμβάσεων που έγιναν από κάποιες χώρες και υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια, ενώ παράλληλα επικαλείται και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων.
Επισημαίνει το ιδιαίτερα απογοητευτικό νούμερο των 110 εκατομμυρίων τους εμβολιασμούς που έγιναν στην Ευρώπη στο πρώτο τρίμηνο και ευελπιστεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο, με τους εμβολιασμούς να φθάνουν τα 300 εκατομμύρια.
Rebund στους εμβολιασμούς
UBS1.PNG


Ανάκαμψη στο τέλος του 2021

Παρ΄όλα αυτά, εξακολουθεί να περιμένει εκρηκτική ανάκαμψη προς τα τέλη του 2021, επικαλούμενη τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης των καταναλωτών, την αύξηση της ζήτησης και την υποστηρικτική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.
Η ελβετική τράπεζα βλέπει την ανάκαμψη να συνεχίζεται και το 2022, οπότε και κάνει λόγο για ανάπτυξη 5,3%.

Υπηρεσίες

Η UBS σημειώνει ότι ο κλάδος που θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όταν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα θα είναι οι υπηρεσίες, με το επίκεντρο να μετατίθεται από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες.
Τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης των νοικοκυριών, η σταδιακή αύξηση τις ζήτησης για υπηρεσίες και τα ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Δημοσιονομική πολιτική

Όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι υπολείπεται έναντι των ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό έναντι της Βρετανίας, η UBS αναμένει ότι η άρση ισχύος των κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας θα συνεχιστεί και το 2022, γεγονός που θα δώσει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερα περιθώρια για να προωθήσουν την ανάπτυξη.
Αυτό σε συνδυασμό με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν να εισρέουν στις ευρωπαικές οικονομίες μετά το β’ εξάμηνο του έτους, η απειλή η δημοσιονομική πολιτική να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάκαμψη είναι μηδαμινή κατά την άποψη της UBS.
Οι κίνδυνοι για την εμπλοκή της λειτουργίας του Ταμείου εξαιτίας της γερμανικής προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο δεν κρίνονται σημαντικοί.

Γερμανική εκλογική χρονιά

Tέλος η UBS αναφέρεται και στις γερμανικές εκλογές – στις εκλογές τόσο στα κρατίδια όσο και στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβίου - , επισημαίνοντας το γεγονός ότι η δημοτικότητα της συμμαχίας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών της Angela Merkel αρχίζει να φθίνει, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ερωτήματα του τύπου εάν θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση.
Τα σενάριο των συμμαχιών που εξετάζονται περιλαμβάνουν και την κυβέρνητική συμμαχία πράσινων, σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθερων που έχει αποκληθεί συμμαχία του «φωτεινού σηματοδότη».
Οι προβλέψεις της UBS

UBS2.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης