Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιοι εισηγμένοι διεκδικούν το έργο με τις ταυτότητες

Ποιοι εισηγμένοι διεκδικούν το έργο με τις ταυτότητες
Πού θα κριθεί ο διαγωνισμός
Σχετικά Άρθρα

Μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες ένα έργο συνολικής αξίας 570 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, στο οποίο συμμετέχουν μέσω κοινοπραξιών και τέσσερις εισηγμένες εταιρείες ΟΤΕ, Space, Ιnform- Λύκος και Unisystems της Infoquest.
Ο διαγωνισμός καθυστέρησε εξαιτίας της εξέτασης των τεχνικών χαρακτηριστικών που πραγματοποιούνται παράλληλα με τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών.
Εξαιτίας της σύνθετης μορφής του έργου που προβλέπει την δημιουργία υποδομών για την έκδοση εγγράφων και της διάρκειας των προσφερόμενων υπηρεσιών (15 έτη), η ανακήρυξη του αναδόχου για τις εταιρείες τεχνολογίας θα αποτελεί ένα σημαντικό μελλοντικό κομμάτι εσόδων και πιστοποίησης τεχνογνωσίας, καθώς υπολογίζεται ότι, θα εκδοθούν περί τα 40-50 εκατομμύρια έντυπα ασφαλείας.
Ο στόχος της κυβέρνησης, είναι οι νέες ταυτότητες να έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, ώστε να εκπληρωθεί η κοινοτική οδηγία τα έγγραφα ασφαλείας.
Στον διαβαθμισμένο διαγωνισμό του Υπουργείου Προστασίας είχαν κληθεί να συμμετάσχουν επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο και αρχικά τον περασμένο Σεπτέμβριο κατατέθηκαν πέντε προσφορές, ωστόσο οι κοινοπραξίες οι οποίες θα συμμετάσχουν τελικώς είναι οι εξής τέσσερις: ΟΤΕ – Veridos, η Thales – Unisystems, η Βελγο – ισραηλινή κοινοπραξία Zetes- Pitkit Smartech και Space Hellas, η |Inform Λύκος – Austrian cards και η κοινοπραξία των Γαλλικών Ταχυδρομείων με τις εταιρείες Dataverse και Cosmos Business Systems.

Δεν θα κριθεί στο χαμηλό τίμημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός δεν θα κριθεί στο χαμηλό τίμημα (μειοδοτικός ), αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος θα ληφθούν υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή εάν εκπληρώνονται οι απαιτούμενες υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας δεδομένου ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, αλλά και των υπόλοιπων εγγράφων όπως διαβατήρια, διπλώματα κ.α. θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους και διαβαθμισμένους όρους ασφαλείας.
Γι’ αυτό άλλωστε δεν κυκλοφόρησαν στην αγορά οι προδιαγραφές, και οι επαφές των εταιρειών πραγματοποιήθηκαν κατόπιν πρόσκλησης από το αρμόδιο υπουργείο.
Σε ό,τι αφορά το κόστος ανά ταυτότητα, όπως και με τις προηγούμενες ταυτότητες το ένα μέρος θα αναληφθεί από το κράτος και ένα μέρος από τους πολίτες.
Το Ελληνικό κράτος δέχεται επί χρόνια πιέσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη για τα πλημμελή έγγραφα που δεν πληρούν προδιαγραφές ασφαλείας με συνέπεια να κυκλοφορούν λ.χ πλαστά Ελληνικά Διαβατήρια.
Οι νέες ταυτότητες – θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας και θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικό κύκλωμα καθώς και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου, ενώ θα χρησιμοποιούνται ως έγγραφα ταυτοποίησης και για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με πηγές από την αγορά πληροφορικής, όταν θα πραγματοποιηθεί η τελική ανακήρυξη του ανάδοχου του έργου, δεν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ενστάσεις καθώς τα χαρακτηριστικά του έργου είναι διαβαθμισμένα.
Ο ανάδοχος θα κληθεί να χρηματοδοτήσει αρχικά το έργο με την δημιουργία υποδομών έκδοσης των εγγράφων.
Στην συνέχεια αφού παραδώσει το έργο εντός 18 μηνών θα εισπράττει ένα έσοδο από την κάθε έκδοση του εγγράφου.


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης