Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Όποιος μέτοχος δεν συμμετέχει στην ΑΜΚ να αναλάβει τις ευθύνες του

Ελλάκτωρ: Όποιος μέτοχος δεν συμμετέχει στην ΑΜΚ να αναλάβει τις ευθύνες του
Οριστικά εκτός διαγωνισμού της Εγνατίας ο Άκτωρ
Σχετικά Άρθρα

Εκτός του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού βρέθηκε ο Όμιλος Ελλάκτωρ αφού όπως έγινε γνωστό, απορρίφθηκε η προσωρινή διαταγή με την οποία η Ακτωρ ζητούσε την παράταση του διαγωνισμού και την συμμετοχή της αυτόνομα, σε αυτόν.
Σύμφωνα με κύκλους του Ομίλου, ζητήθηκε την Τετάρτη από το δικαστήριο αν μπορεί η εταιρεία να κατέβει αυτόνομα στο διαγωνισμό, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα στελέχη του κατασκευαστικού Ομίλου, ενώ το πρωί της Πέμπτης προσκομίστηκε και η εγγυητική.
Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της προσωρινής διαταγής για παράαταση του διαγωνισμού και την δυνατότητα η Ακτωρ να κατέβει αυτόνομα στο διαγωνισμό, ενώ η οριστική δικάσιμος έχει οριστεί σε 45 μέρες από σήμερα.
Να σημειωθεί ότι χτες η διοίκηση της Άκτωρ απέστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ στην οποία ανέφερε ότι «στις 25 Μαρτίου η Roadis μας ανακοίνωσε αιφνιδίως την αποχώρηση της από το σχήμα συμμετοχής στο διαγωνισμό με δικής της πρωτοβουλία και για δικούς της αντιμειμενικούς λόγους.
Στις 26 Μαρτίου υποβάλλαμε αμέσως στο ΤΑΙΠΕΔ αίτημα ζητώντας την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών κατά 35 ημέρες, αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή της Ακτωρ Παραχωρήσεις σύμφωνα με τα τεύχη του διαγωνισμού, δηλαδή να εγκριθεί η μεταβολή του προεπιλεγέντος σχήματος λόγω αποχώρησης της Roadis και να συμμετάσχει νομίμως η Ακτωρ Παραχωρήσεις στο διαγωνισμό.
Ωστόσο στις 30 Μαρτίου και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν από τα ΤΑΙΠΕΔ.
Επειδή το σκεπτικό της απόρριψης θεωρήθηκε ότι είναι νόμω και ουσία αβάσιμο ή δε ανωτέρω απόρριψη των αιτημάτων αποφασίστηκε χωρίς καμμία περαιτέρω αιτιολογία και χωρόις να εξεταστούν οι επιμέρους λόγοι που είχαν προβληθεί και εν όψει της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ασκήθηκε στις 31 Μαρτίου Προδικαστική Προσφυγή ενώπιον του ΤΑΙΠΕΔ και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ωστόσο το αίτημα της προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε και καθορίστηκε ημερομηνία εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων στις 10 Μαΐου 2021».
Με την παραπάνω εξέλιξη η συμμετοχή της Άκτωρ στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας κλείνει οριστικά.

Σήμερα 2 Απριλίου η κρίσιμη γενική συνέλευση του Ομίλου

Για σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη γενική συνέλευση του Ομίλου Ελλάκτωρ η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ ευρώ.
Η σημερινή διοίκηση της Ελλάκτωρ διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι όποιος μέτοχος δεν συμμετάσχει στην γενική συνέλευση, να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον Όμιλο και στους χιλιάδες εργαζόμενους του.
Το αν θα πραγματοποιηθεί η σημερινή γενική συνέλευση εναπόκειται στην πλευρά των εφοπλιστών, Καϋμενάκη και Μπάκου, οι οποίοι κατέχουν το 25,5% του μετοχικού κεφαλαίου του Ελλάκτωρα (με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν ότι το ποσοστό τους κινείται οριακά πάνω από το 30%).
Δύο είναι τα σενάρια που επικρατούν για το τι μέλει γενέσθαι με την σημερινή γενική συνέλευση.
Το πρώτο είναι να γίνει η γενική συνέλευση (που θα συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία) αλλά η πλευρά των εφοπλιστών να καταψηφίσει το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου γενική συνέλευση, με διαφορετικά χαρακτηριστικά (ύψος αύξησης, όρους κλπ) από την προηγούμενη.
Και το δεύτερο σενάριο είναι η πλευρά των εφοπλιστών να ζητήσει αναβολή της γενικής συνέλευσης, η οποία θα προγραμματιστεί εκ νέου 20 μέρες μετά (ήτοι στις 22 Απριλίου).
Τι μέλλει γενέσθαι μένει να αποδειχτεί μέσα στις επόμενες ώρες, εκείνο ωστόσο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στην Ακτωρ επιβαρύνεται, ενώ ακόμη και για να προχωρήσει η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 50 εκατ ευρώ, θα πρέπει να έχει εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης