Σύμφωνα με τους αναλυτές θα ήταν περίπλοκο για την Κίνα να ξεφορτωθεί τα ομόλογα των ΗΠΑ χωρίς να βλάψει την αξία τους και να προκαλέσει απώλειες για την ίδια
Δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό η Κίνα να θελήσει να αποχωρήσει από την αγορά αμερικανικού χρέους οποιαδήποτε στιγμή μόλις αυξηθούν τα συναλλαγματικά αποθέματά της, ακόμη και όταν το εμπορικές αντιπαραθέσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ανέφεραν αναλυτές και επενδυτές με έρευνα που διεξήγανε το πρακτορείο Reuters την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021.
Αντιπαραθέσεις
Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος η Κίνα να επιβραδύνει τις αγορες αμερικανικών ομολόγων είτε να πουλήσει από το χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί θέμα ανησυχίας για τους επενδυτές, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως βρίσκονται σε σφοδρή αντιπαράθεση σε διάφορα μέτωπα: από τους δασμούς, τα γεωπολιτικά ζητήματα έως τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι εντάσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden την προηγούμενη εβδομάδα συνέκρινε τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, αποκαλώντας τους και τους δύο θιασώτες αυταρχικών καθεστώτων.
Ωστόσο, είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Κίνα για τις διαφορές στις εμπορικές σχέσεις, την παρέμβαση του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ, τη μεταχείριση των Ουιγούρων και τη ενδυνάμωσής της από την πλευρά της στρατιωτικής ισχύος.
Αποδόσεις και εκδόσεις χρέους
Οι ανησυχίες για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις διατυπώνονται καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κατέκτησαν υψηλά έτους το Μάρτιο ενώ την ίδια ώρα η νέες εκδόσεις χρέους για τη χρηματοδότηση των εκτεταμένων δημοσιονομικών προγραμμάτων και το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα κατακτούν επίπεδα ρεκόρ, χωρίς να εμφανίζουν σημάδια επιβράδυνσης.
Μπούμερανγκ
Εντούτοις, οι αναλυτές λένε ότι θα ήταν περίπλοκο για την Κίνα να ξεφορτωθεί τα αμερικανικά ομόλογα που διακρατεί χωρίς να βλάψει την αξία τους και να προκαλέσει απώλειες για την ίδια.
«Παρά ό,τι έχουμε δει όσον αγορά την επιδείνωση των εντάσεων στις διμερείες σχέσεις, δεν έχουμε παρατηρήσει την Κίνα να προχωρεί σε άφρονες κινήσεις.
Δεν είναι όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους», δήλωσε ο Matt Gertken, στρατηγικός αναλυτής γεωπολιτικής στην BCA Research.
Ασφαλές καταφύγιο
Εάν προκαλέσει εκρηκτική επιδείνωση των σχέσεων ένα ζήτημα όπως το Χονγκ Κονγκ ή η Ταϊβάν, τότε η Κίνα «μπορεί να χρησιμοποιήσει τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου να στείλει ένα μήνυμα», δήλωσε ο Gertken.
Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, άλλες χώρες ενδέχεται να αγοράσουν τα ομόλογα προκειμένου να καμφθούν οι ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για ομόλογα ως ασφαλές καταφύγιο, περιορίζοντας τον αντίκτυπο, πρόσθεσε.
Το γιουάν
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς έχει αυξηθεί η αξία του γιούάν και αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε άνοδο των επενδύσεων σε αμερικανικά ομόλογα, δήλωσε ο αναλυτής της Morgan Stanley Min Dai σε πρόσφατη έκθεση.
Η Κίνα σημείωσε ισχυρό rebound στις εξαγωγές τους τελευταίους μήνες καθώς και οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν, χάρη στα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.
Το χαρτοφυλάκιο
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία η Κίνα αύξησε το χαρτοφυλάκιό της σε αμερικανικά ομόλογα στα 1,095 τρισ. δολάρια τον Ιανουάριο, από 1,054 τρισ. δολάρια τον Οκτώβριο, αν και παραμένουν κάτω από την κορυφή των 1,32 τρισ. δολαρίων το 2013.
Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος αλλοδαπός κάτοχος χρέους των ΗΠΑ, με 1,28 τρισ δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα τον Ιανουάριο.
Η Federal Reserve κατέχει 4,92 τρισεκατομμύρια δολάρια συμφωνα με στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας.
Μείωση ποσοστού
Τα ποσοστά συμμετοχής της Κίνας συρρικνώνονται επίσης σε ποσοστιαία βάση καθώς η προσφορά χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ επεκτείνεται και η Fed αποτελεί όλο και περισσότερο τον μεγαλύτερη «παίκτη» στην αγορά αμερικανικού χρέους.
Το χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί στα 21,65 τρισ. δολάρια στο τέλος του έτους, από 17,19 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος και 8,29 τρισ. δολάρια το 2010.
Ελκυστική αγορά
Ένα άλλο ζήτημα που θα δυσχέρανε την Κίνα ως προς το να μειώσει της αγορές αμερικανικών ομολόγων είναι ότι λίγες άλλες αγορές χρέους είναι τόσο χαμηλού κινδύνου όσο τα αμερικανικά ομόλογα.
Εάν προσωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων, οποιαδήποτε αύξηση των αποδόσεων θα μπορούσε να αποδειχθεί ευπρόσδεκτη για άλλους επενδυτές καθώς τα ομόλογα γίνονται αναλογικά πιο ελκυστικά.
Παρέμβαση Fed
«Καθώς τα επιτόκια θα έχουν αυξηθεί, αρχίζει να γίνεται ελκυστικό για άλλους αλλοδαπούς επενδυτές, οπότε θα καλύψουν μέρος αυτού του κενού εάν η Κίνα αποχωρήσει», δήλωσε ο Kloss.
Η Fed αναμένεται επίσης να παρέμβει στην περίπτωση που οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν σε σημείο όπου θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Μόλις 5%
Είτε έτσι είτε αλλιώς, «δεν είναι απλά ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει εύκολα η Κίνα», δήλωσε ο Gertken.
«Η Κίνα διακρατεί μόνο περίπου το 5% των αμερικανικών ομολόγων, ώστε να δύναται να προκαλέσει κάποιες εξελίξεις, αλλά όχι πολύ περισσότερο από αυτό», σημείωσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών