Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Κυβερνητική συμφωνία CDU και Πρασίνων στη Βάδη - Βυρτεμβέργη

Γερμανία: Κυβερνητική συμφωνία CDU και Πρασίνων στη Βάδη - Βυρτεμβέργη
Τα δύο κόμματα καθόρισαν τον «οδικό χάρτη» για τη νέα κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας θα παραμείνει ο Winfried Kretschman
Σχετικά Άρθρα

Οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη νότια Γερμανία, κατέληξαν σε συμφωνία το Σάββατο (3/4/2021) προκειμένου να συνεχιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός τους, ένα σχήμα που θα μπορούσε να αποτελέσει το μοντέλο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.
Τα δύο κόμματα καθόρισαν τον «οδικό χάρτη» για τη νέα κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας θα παραμείνει ο πολύ δημοφιλής πολιτικός των Πρασίνων Winfried Kretschmann, ο μεγάλος νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν στα μέσα Μαρτίου στο κρατίδιο.

Συμφωνία στα βασικά σημεία

«Συμφωνήσαμε ήδη για τα σημαντικά, κεντρικά σημεία της νέας κυβέρνησης» και ιδίως «για ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος», είπε ο Kretschmann σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στη Στουτγάρδη ώστε να πάρει την τελική μορφή του το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Kretschmann, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2011 στο κρατίδιο αυτό, το μοναδικό που κυβερνάται από τους Πράσινους.
Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το CDU της καγκελαρίου Angela Merkel απέσπασε ποσοστό 24% (από 27% πριν από πέντε χρόνια), το χειρότερο στην ιστορία του.
Την Πέμπτη (1/4), έπειτα από δίωρη εσωτερική συζήτηση, η ηγεσία των Πρασίνων προτίμησε να συνεχίσει να κυβερνά με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών, απορρίπτοντας την πρόταση για τρικομματική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP).
Ο Kretschmann δεσμεύτηκε ότι ο νέος συνασπισμός «δεν θα είναι απλώς μια διαιώνιση» της σημερινής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης