Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αρνητικό ρεκόρ με 78 νέους θανάτους, στους 8.380 συνολικά οι νεκροί - Ανεβάζει ρολά το λιανεμπόριο στις 5/4

Αρνητικό ρεκόρ με 78 νέους θανάτους, στους 8.380 συνολικά οι νεκροί - Ανεβάζει ρολά το λιανεμπόριο στις 5/4
Οι κανόνες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5/4
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Επιβαρυμένη εξακολουθεί να είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που μετρά συνολικά 275.414 κρούσματα  και 8.380 νεκρούς από τη νόσο.
Τα επόμενα βήματα που αφορούν την επιστροφή των μαθητών - πρώτα των λυκείων - στα σχολεία, σε συνάρτηση με τα self test, αλλά και το άνοιγμα της εστίασης - όπως φαίνεται μετά το Πάσχα- , θα εξαρτηθούν από την πορεία και την εικόνα που θα διαμορφωθεί μετά την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα και την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με κανόνες τη Δευτέρα 5/4, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Άλλωστε, τα  εμβόλια όπως και τα self test από τις 7 Απριλίου, θα αποτελέσουν τα ισχυρά εργαλεία ελέγχου και μείωσης της διασποράς.
Πάντως, με το ΕΣΥ να παραμένει υπό ασφυκτική πίεση και να αναμένεται αργή και σταδιακή αποκλιμάκωση στα κρούσματα μετά τις 20/4, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν αρκετά ριψοκίνδυνο το πράσινο φως που δόθηκε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημειώνοντας πως πρόκειται για λάθος πείραμα.
Η Αττική διατηρεί τα πρωτεία στα κρούσμα κορωνοϊού ενώ έντονο είναι το ιικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
Από τα συνολικά 1.955 κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 4/4/2021, τα 921 εντοπίζονται στην Αττική με τα περισσότερα, 252 να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας.
Στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν 262 νέες μολύνσεις ενώ 71 και 39 καταγράφηκαν σε Αχαΐα και Κοζάνη αντίστοιχα.
Στο μεταξύ, η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα οδήγησε σε μία πραγματική λαοθάλασσα στις παραλίες της Αττικής, κατά εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν έλειψαν και τα προβλήματα, κυρίως στο Πέραμα, εξέλιξη που οδήγησε το Λιμενικό να δώσει διευκρινίσεις για τις θαλάσσιες μετακινήσεις την Κυριακή 4/4.

Σοκ με τον θάνατο 15χρονης

Ένα κορίτσι, μόλις 15 ετών απεβίωσε εξαιτίας του Covid -19.
Η 15χρονη μεταφέρθηκε στο Παίδων Αγία Σοφία χωρίς τις αισθήσεις και εκεί διαπιστώθηκε, πως είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.
Στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες από τη μητέρα της ενώ είχε εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.
Η άτυχη κοπέλα από τις Φιλιππίνες, εμφάνισε συμπτώματα τη Δευτέρα (29/3/2021) και την Τετάρτη (31/3) η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε, καθώς εμφάνισε πόνο στο στήθος και δύσπνοια.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις της και παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν επανήλθε.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, εάν η 15χρονη είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Μαγιορκίνης για απαγορευτικό

Τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ήρε κάποιους από τους περιορισμούς και επέμεινε σε γενικό απαγορευτικό σε Θεσσαλονίκη Αχαΐα και Κοζάνη , εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τόνισε πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό.
Όπως ανέφερε την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκαν είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό τη αύξηση των δυνατοτήτων σε testing που προσφέρει το self test.
Ωστόσο όπως σημείωσε τους προβληματίσαν τα στοιχεία οποτε η επιτροπή γνωμοδότησε εκτάκτως.
«Είναι μια κατάσταση δυναμική η επιδημια και δεν αποκλείεται να κληθουμε να ξαναγνωμοδοτήσουμε εκτάκτως.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό.
Έχει ξαναγίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τι προβληματίζει την επιτροπή

Σημείωσε πως κάθε Τετάρτη γίνεται η σύσκεψη για τον Χάρτη.
«Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκός αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις»



Βασιλακόπουλος: Επιδημιολογικά, δεν είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τη χώρα

Υπέρ ενός λελογισμένου ανοίγματος τάσσεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να μην σταλεί το λάθος μήνυμα.
Ο ίδιος τόνισε ότι, ήταν από τους υποστηρικτές της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως επιδημιολογικά δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα.
«Δεν είμαστε σε κατάσταση να “ανοίξουμε” τίποτα σε όλη τη χώρα.
Όταν λέμε “ανοίγουμε” δίνουμε το λάθος μήνυμα», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Το «πείραμα» του ανοίγματος πρέπει να γίνει όπου υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα, εξήγησε ο καθηγητής.
Εξήγησε πως ο λόγος που ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι, επειδή ούτως ή άλλως ο κόσμος που συγκεντρώνεται στις πλατείες το Σαββατοκύριακο, να αραιώσει.
«Όσο περισσότερο αραιώνουμε, τόσο μειώνεται η μετάδοση του ιού», πρόσθεσε.

Εμβόλια AstraZeneca

Σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως ο κόσμος μπορεί να πάει να εμβολιαστεί άφοβα.
Διευκρίνισε μάλιστα, πως οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις θρομβώσεων που σχετίστηκαν με το εμβόλιο μπορεί να συμβούν και από τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα και από τις αντιπηκτικές ενέσεις που κάνουν στα νοσοκομεία ως θεραπεία.
«Αν έχω κορωνοϊό, έχω 5-30% πιθανότητα να πάθω θρόμβωση από την ίδια τη νόσο.
Οι ασθενείς στο νοσοκομείο συνήθως παίρνουν αντιπηκτική αγωγή για να μην κάνουν θρομβώσεις.
Οι ενέσεις από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν αυτό το σπάνιο σύνδρομο που έχει περιγραφεί στην AstraZeneca», ανέφερε.

Τζανάκης: Με self test και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει

«Με τα self test και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει», ανέφερε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα συμβάλει στο πανδημικό κύμα.
Όπως εξήγησε, εφόσον το λιανεμπόριο ανοίξει με προσοχή και τηρούνται τα μέτρα μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει, καθώς έχει αποδειχτεί ότι δεν επηρεάζει την αύξηση των κρουσμάτων.
Σημείωσε δε, ότι οι ειδικοί είχαν μια ένδειξη από τα Χριστούγεννα ότι το λιανεμπόριο δεν συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων και ανέφερε ως παράδειγμα ότι και οι άνθρωποι που συγκατοικούν σε μια πολυκατοικία έχουν τον ίδιο συγχρωτισμό με τα μαγαζιά.

Για Θεσσαλονίκη

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως «γεγονός είναι ότι η Θεσσαλονίκη με τρομάζει λίγο», προσθέτοντας ότι «από την άλλη μεριά έχουν δίκιο οι άνθρωποι που αντιδρούν. Αν ανοίξει το λιανεμπόριο δεν θα συμβάλει στο πανδημικό κύμα. Είναι δυνατόν να συμβάλει στην εκτόνωσή του».
Τέλος, ο ίδιος πρότεινε να συσταθεί μια υποεπιτροπή με εμπλουτισμό και άλλων ειδικοτήτων ώστε να λαμβάνονται πιο σωστές αποφάσεις.

Επικίνδυνο το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Πολλοί είναι οι ειδικοί που εκτιμούν πως η κίνηση αυτή είναι αρκετά ριψοκίνδυνη, ότι πρόκειται για λάθος πείραμα και ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να προχωράς σε άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας όταν η πανδημία είναι στην κορύφωση της.
Πράγματι, τα δεδομένα από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας είναι εφιαλτικά.
Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν πως το ΕΣΥ θα παραμείνει υπό ασφυκτική πίεση και τις επόμενες εβδομάδες, και ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως μια αργή και σταδιακή αποκλιμάκωση στα κρούσματα θα πρέπει να αναμένεται μετά τις 20 Απριλίου.

Τι ισχύει από Δευτέρα 5 Απριλίου - Τι θα αποφασιστεί

Το λιανεμπόριο ανεβάζει και πάλι ρολά, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με αυτή του click in shop.
Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση του κωδικού 13032 και με χρονικό περιορισμό 3 ωρών, θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away). Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.
Μάλιστα, θα βγουν και οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια των σουπερμάρκετ και πλέον, θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα τους.
Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα θα αξιολογηθεί η λειτουργία των σχολείων,  με στόχο να ανοίξουν ορισμένες τάξεις, από τις 12 Απριλίου και με χρήση τεστ.
Επίσης, θα επαναξιολογηθεί και το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.
Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, μόνο για τα Σαββατοκύριακα και με υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς, για να μην υπάρξει άρση του μέτρου.

Πώς θα λειτουργεί το λιανεμπόριο από 5/4 – Παραμένει η εξαίρεση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:
-Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
-Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Οδηγίες

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.
Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο λειτουργίας

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές. Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Παραμένει η εξαίρεση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίστηκε  η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.
Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.
Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Δωρεάν rapid test σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 5/4 - Σε ποια σημεία θα βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.
Καθώς από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο, συστήνεται στους εργαζόμενους των καταστημάτων να πραγματοποιήσουν προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον SARS-CoV- 2.
Μεταξύ των 102 σημείων όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test είναι: Σύνταγμα, Ερμού 1 (πεζόδρομος),  Δ. Αθηναίων, Πλατεία Μοναστηρακίου, Δ. Πειραιά, Εκκλησία Αγ. Δημητρίου, Ν. Φάληρο, Καραϊσκάκη και Ζαΐμη, Δ. Μεγαρέων, Πλατεία Αγ. Γεωργίου (έξω από το Δημαρχείο), Νέα Πέραμος, Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης, Πλατεία Σουρμένων, Ιωσονίδου, Ελληνικό.

Στη μάχη και τα self test

Ένα ακόμη «όπλο» στη διαχείριση της πανδημίας θα προστεθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς μέσα η πρώτη παρτίδα των 1.5 εκατ. self test θα βρίσκεται στα φαρμακεία, προκειμένου να τα παραλάβουν δωρεάν οι πολίτες, με πρώτους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Στόχος είναι μέχρι τη Δευτέρα 12 Απριλίου, οπότε και αναμένεται η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα θρανία, να το έχουν κάνει μαθητές και εκπαιδευτικοί και να έχουν βγει αρνητικοί.
Σε περίπτωση που βγουν θετικοί, θα μπορούν να κάνουν επανέλεγχο με δωρεάν rapid test σε κρατική δομή, και εφόσον επιβεβαιωθεί εκ νέου, θα παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών  στην οικία τους.
Πάντως, σύμφωνα με το σχεδιασμό, η πρώτη κατηγορία που θα έχει πρόσβαση στα self test θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, η δεύτερη τα άτομα ηλικίας 18-67 ετών και τρίτη, οι άνω των 67 ετών.
Υποχρεωτικά θα είναι για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη μεταποίηση και τα δικαστήρια..
Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης μπορεί να προμηθευτεί από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ , 4 self test κάθε μήνα, ήτοι ένα κάθε εβδομάδα.

Τα επόμενα βήματα

Παρά τα δυσοίωνα αυτά δεδομένα, οι ειδικοί εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπούν από το Σάββατο 3 Απριλίου οι διαδημοτικές μετακινήσεις στην Αττική και όχι μόνο, μέτρο που θα ισχύει μόνο για τα Σαββατοκύριακα και που αποσκοπεί στο να δοθεί η δυνατότητα να αποτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πάρκα και πλατείες, ενώ από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away και του click in shop στέλνοντας ένα μόνο μήνυμα στο 13032 διάρκειας 3 ωρών.
Σε δεύτερο χρόνο, θα αποφασιστεί, εάν θα ανοίξουν εκ νέου τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα.
Όσον αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου και μόνο με βεβαίωση διενέργειας self test οι μαθητές στα σχολεία.
Αναφορικά με την εστίαση, αρκετοί πλέον τοποθετούν το άνοιγμα των καφέ και εσταιτορίων τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Στο βαθύ κόκκινο Κιλκίς, Λέρος - Ανησυχία για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαϊα

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, εντάχθηκαν  από το Σάββατο 3/4 στις 06:00 το πρωί, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής οι εξής περιοχές:

η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
o δήμος Σερρών
ο δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
ο δήμος Σκύρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας
ο δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου
οι δήμοι Ρόδου και Χάλκης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο)  επίσης και η Λέρος, η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι εξής περιοχές:
η Περιφέρεια Αττικής
οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης,
ο δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,
ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
ο δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και
οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Διευκρινίσεις για τις θαλάσσιες μετακινήσεις – Οι λόγοι που επιτρέπονται, οι εξαιρέσεις

Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Σχετικές διευκρινίσεις δίνει το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή, αναφέροντας ότι εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για συγκεκριμένους λόγους.
Ειδικότερα, με το ΦΕΚ 1308 Β'/03-04-2021 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00», στην οποία, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής

  • Σύμφωνα με το άρθρο 5 της εν λόγω ΚΥΑ, απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας.

Εξαιρέσεις

Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για τους λόγους των περιπτώσεων:
α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
β) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
γ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
δ) Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ε) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
στ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, εφόσον απαιτείται ραντεβού σύμφωνα με την παρούσα.
ζ) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
η) Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.
Ειδικώς η μετακίνηση από τα μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα νησιά, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο, επιτρέπεται και για τους λόγους των περιπτώσεων:
α) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
β) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 2 περ. θ του άρθρου 3 της εν λόγω ΚΥΑ, από τις 5:00 έως τις 21:00 καθημερινά στο σύνολο της Επικράτειας επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών, μεταξύ άλλων και για τον ακόλουθο λόγο: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τ(3 άτομα ή οικογενειών (συζύγων/συμβιούντων και τέκνων), συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και της μετακίνησης προς τον σκοπό ερασιτεχνικής αλιείας με πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου. Από το Σάββατο, 3 Απριλίου 2021 και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η μετακίνηση της περίπτωσης αυτής και με τη χρήση οχήματος.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, η μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης με πλοία και σκάφη, δεν επιτρέπεται για λόγους που σχετίζονται με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.

ΕΟΔΥ: Ακόμη 1.955 νέα κρούσματα και 78 νέοι θάνατοι 

Ακόμη 1.955 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 275.414 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.313 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody1_6.JPG

Στους 749 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749 (66.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.761 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +25.17%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 496 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Στους 8.380 οι νεκροί

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.380 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

eody2_6.JPG

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης