Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλγαρία: Ισχνή εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς του Borissov με 26%

Βουλγαρία: Ισχνή εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς του Borissov με 26%
Ποσοστό 17,6% συγκεντρώνουν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές
Σχετικά Άρθρα

Ισχνή νίκη, που φαίνεται να δυσχεραίνει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, πέτυχε το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Boyko Borissov στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία την Κυριακή (4/4/2021).
Σύμφωνα με το exit poll, το κόμμα του Borissov συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων ενώ οι Σοσιαλιστές ακολουθούν με 17,6% σε ένα ούτως ή άλλως κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.
Ένα αντισυστημικό κόμμα με επικεφαλής τον τηλεοπτικό παραγωγό Slavi Trifonov φαίνεται να έρχεται τρίτο με 15,2%.
Ο Trifonov έχει ξεκαθαρίσει πως αντιτίθεται σε οποιονδήποτε συνασπισμό με τα κυρίαρχα κόμματα, ενισχύοντας το ενδεχόμενο ενός κοινοβουλευτικού αδιεξόδου.
Το ινστιτούτο Gallup, στο δικό του exit poll, δίνει ποσοστό 25% στο GERB, το οποίο, εφόσον επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο και ο Borissov θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Συνολικά επτά κόμματα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το όριο του 4% και θα εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο.

 

Υποτονική η προεκλογική εκστρατεία

Ο 61χρονος Borissov, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009, επιχείρησε έναν εκσυγχρονισμό των δομών του βουλγαρικού κράτους και αυτό ανέδειξε σε μία μάλλον υποτονική προεκλογική εκστρατεία, εν μέσω Covid.
«Δείξαμε τι έχουμε επιτύχει», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.
Ευχαρίστησε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 1,3 εκατομμύρια πρόσθετα εμβόλια κατά του Covid, τα οποία θα λάβει η χώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Περισσότεροι από 6,7 εκατομμύρια Βούλγαροι είχαν δικαίωμα ψήφου αλλά η προσέλευση ήταν χαμηλή λόγω ανησυχίας για τον Covid.
Η Βουλγαρία κατέγραφε κατά μέσο όρο περίπου 4.000 νέα κρούσματος κορωνοϊού καθημερινά το Μάρτιο και έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην ΕΕ μετά την Ουγγαρία, σύμφωνα με επιστημονική διαδικτυακή δημοσίευση Our World in Data.
Αν και τα νοσοκομεία είναι πλήρη, η κυβέρνηση ήρε μερικούς περιορισμούς, επιτρέποντας σε εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους και σε κινηματογράφους και γυμναστήρια να λειτουργούν με χωρητικότητα 30%.

bulgaria.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης