Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και… οι άλλοι εν δυνάμει ταξιδιώτες.. εάν έρθουν

Οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και… οι άλλοι εν δυνάμει ταξιδιώτες.. εάν έρθουν

Το σχέδιο της Αθήνας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εν δυνάμει ταξιδιωτών

Σχετικά Άρθρα

Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαϊου ή και νωρίτερα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Η Αθήνα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την έντονη ανάγκη για αποδράσεις που κυριαρχεί στη διάθεση του «κουρασμένου» από τον εγκλεισμό ταξιδιωτικού κοινού και να «κλέψει» το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας», ποντάροντας στη ζήτηση που εμφανίζει ο προορισμός, διατηρώντας προβάδισμα έναντι άλλων.
Μάλιστα, στο πλάνο προσέλκυσης επισκεπτών που καταστρώνει, φιλοδοξεί να πείσει και τους πιο δύσπιστους (βλέπε Γερμανούς που είναι πρώτοι στη λίστα μας) ότι θα πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, καθώς, σε κάθε περίπτωση, θα τύχουν της δέουσας αντιμετώπισης από τους φιλόξενους Έλληνες.
Σπεύδει δε, να διευκρινίσει ότι δεν απαιτείται να είναι απαραιτήτως εμβολιασμένοι για να έρθουν για διακοπές - αρκεί ένα αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η αναφορά του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στην Die Welt: «Θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας σαν οικογένειά μας».
Ακολουθεί ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου, δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας που διαθέτει το σημαντικό «ατού» της εμβολιαστικής της κάλυψης σε μεγάλο βαθμό.
Λίγο πριν τις ανακοινώσεις για το πότε ακριβώς και με ποιες προϋποθέσεις επιτρέπονται τα ταξίδια από τη χώρα αυτή, κύριος αντίπαλός μας έδειξε να είναι η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times, φαίνεται να αυξάνει κι αυτή το μερίδιό της στις προκρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων, σε σχέση με το 2019. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει η κατάταξη της χώρας μας στο «point system» που σχεδιάζει να επιβάλει η Βρετανία και που θα χρωματίζει τις χώρες σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τις μεταλλάξεις και τους εμβολιασμούς.

Η ελληνική άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό και οι εντυπώσεις

Με τελευταίο όπλο τους εμβολιασμούς των εργαζομένων στην αλυσίδα του ελληνικού τουρισμού που προβλέπεται να ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα αμέσως μετά τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, η Ελλάδα πέρασε στην επικοινωνιακή αντεπίθεση και με μπαράζ δηλώσεων και αφιερωμάτων, «χτίζει» το προφίλ του ασφαλούς προορισμού.
Την ώρα μάλιστα που ο ανταγωνισμός παραμένει ισχυρός και θα κρίνει την πορεία του «άγνωστου χ» που λέγεται «τουρισμός εν καιρώ πανδημίας», ο αρμόδιος Υπουργός ενημερώνει το διεθνές ταξιδιωτικό κοινό με συνεντεύξεις του σε υψηλής αναγνωσιμότητας ΜΜΕ, ότι η χώρα μας διαθέτει σχέδιο με σαφή και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

  • Δεκτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τις δύο δόσεις ή βεβαίωση ανάρρωσης με παρουσία αντισωμάτων από τον ιό ή αρνητικό τεστ 72 ωρών
  • Αυξημένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά την άφιξη, με έμφαση σε περιοχές όπου εντοπίζονται συγκεντρώσεις κρουσμάτων
  • Ξενοδοχεία απομόνωσης κοντά στις πύλες εισόδου για να τίθενται αμέσως σε καραντίνα οι επισκέπτες σε περίπτωση θετικού τεστ, ενώ θα υποβάλλονται σε μοριακή μέθοδο πιο λεπτομερούς ανάλυσης PCR
  • Αναθεωρημένα πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία με σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τήρηση μέτρων εκτός καταλυμάτων συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, MMM και των ξεναγήσεων, δηλαδή υποχρέωση χρήσης μάσκας, αποστάσεις κλπ
  • Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για κατοίκους και επισκέπτες

Η μάχη των εντυπώσεων

Στη «μάχη» των εντυπώσεων, η χώρα μας πρόσθεσε και τους πρώτους τουρίστες από το Τελ Αβίβ που έφτασαν για διακοπές με το πιστοποιητικό εμβολιασμού στα χέρια τους, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως προβλέπει η διμερής συμφωνία με το Ισραήλ.
Στα συν και οι έπαινοι του Αιγύπτιου ομολόγου του προς τον κ. Θεοχάρη για τον τρόπο που η Ελλάδα αντιστέκεται στην πανδημία, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο.
Οι προσπάθειες για την επίτευξη διμερών συμφωνιών «τρέχουν» με πυρετώδεις ρυθμούς ειδικά με κράτη που έχουν προχωρήσει τους εμβολιασμούς, με στόχο, ει δυνατόν, να έρθουν τουρίστες ακόμη και μέσα στον Απρίλιο. Στους σημαντικούς «πελάτες» για τη χώρα μας συγκαταλέγονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία, αλλά και τα Βαλκάνια από όπου αναμένουν διακαώς επισκέψεις κυρίως οι επιχειρηματίες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, για να πάρουν φέτος τη ρεβάνς, κάτι που θα εξαρτηθεί όπως τονίζουν, από την προετοιμασία και τις υποδομές στους συνοριακούς σταθμούς για τον οδικό τουρισμό.
Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και ΗΠΑ είναι στις αγορές – στόχους μας και φέτος, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τα αποτελέσματα της διπλωματικής κούρσας, αλλά και από το επίπεδο ετοιμότητας εντός σχεδίου και χωρίς παρατράγουδα. Όπως και από τη ροή των κρατήσεων που θα επιτρέψουν στα τουριστικά καταλύματα να ανοίξουν - τα περισσότερα προγραμματίζουν μέσα στον Ιούνιο - και να ελπίζουν σε επιμήκυνση της σεζόν μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, αφού έως το Σεπτέμβριο τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης προβλέπεται να έχουν αυξηθεί.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης