Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον αέρα η αύξηση στον Ελλάκτωρ, κρυφή ατζέντα Reggeborgh – Πως έχασε «χρηματοδότηση» 800 εκατ για την Εγνατία οδό

Στον αέρα η αύξηση στον Ελλάκτωρ, κρυφή ατζέντα Reggeborgh  – Πως έχασε «χρηματοδότηση» 800 εκατ για την Εγνατία οδό
Το αδιέξοδο παραμένει στον Ελλάκτωρ ενώ απέχει από μείζονος σημασίας διαγωνισμούς - Κάτι δεν πάει καλά με την Reggeborgh 
Σχετικά Άρθρα

Από την έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων του Ελλάκτωρ στις 2 Απριλίου 2021 προκύπτει το αβίαστο συμπέρασμα ότι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν μπορεί να αποφασιστεί αν δεν υπάρξει συναίνεση των δύο μεγάλων μετόχων Greenhill με 25,58% και Reggeborgh 14,75% (έμμεσα ή άμεσα ελέγχει το 38%).
Ωστόσο η πλευρά των Ολλανδών δεν επιδεικνύει στάση συνεννόησης και συνδιαλλαγής παρότι η άλλη πλευρά εμφανίζεται διαλλακτική και ζητάει συναίνεση στις βασικές επιλογές χωρίς μάλιστα να εγείρει αξιώσεις για την ακριβή σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου όπως θα μπορούσε…

Κρυφή ατζέντα

Η αδιαλλαξία της Reggeborgh, σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες δεν προκύπτει μόνον από αλαζονεία, ενδεχομένως οφείλεται σε κρυφή ατζέντα που υλοποιούν.
Ενδεχομένως το σχέδιό τους είναι με την όξυνση της μετοχικής αντιπαράθεσης να μην υπάρξουν λύσεις και να υλοποιηθεί το σχέδιο διάλυσης της εταιρείας Ελλάκτωρ.
Όσοι υιοθετούν αυτή την οπτική υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι μέσα στο δίμηνο που διοικεί την μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία Ελλάκτωρ η πλευρά Reggeborgh, απέφυγαν με διάφορα προσχήματα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς που ήταν ανοικτοί.

Απέχει από μεγάλους διαγωνισμούς

Χαρακτηριστικά αναφέρονται δύο διαγωνισμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και ένας της ΕΥΔΑΠ για το αποχετευτικό του Μαραθώνα.
Κορυφαίο βέβαια θέμα προκύπτει από τον μεγαλύτερο διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου, την παραχώρηση της Εγνατίας οδού για τον οποίο η ΑΚΤΩΡ είχε προετοιμαστεί πλήρως τα τρία τελευταία χρόνια!
Μάλιστα είχε εξασφαλίσει και χρηματοδότηση ύψους 800 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα ανώτερα στελέχη της οποίας δεν μπορούν να εξηγήσουν την αιφνίδια μεταστροφή μιας εταιρείας που απέφυγε να καταθέσει την έτοιμη πρόταση σε μεγάλο διαγωνισμό, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Η υπόθεση εμπλέκεται περισσότερο καθώς προβάλλεται το επιχείρημα ότι μια από τις εταιρείες που εμπλέκονταν στην κοινοπραξία η ισπανική Roadis, υποτίθεται την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να απέχει.
Ωστόσο η ξένη εταιρεία είχε υπογράψει ακόμα και την προσφυγή που είχε κάνει πριν λίγες εβδομάδες η Άκτωρ δείχνοντας στην πράξη το ενδιαφέρον της.

Μεγάλο πλήγμα για τον Ελλάκτωρ η απώλεια της Εγνατίας οδού

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία, οι παραχωρήσεις της Εγνατίας οδού (κατασκευή και παραχωρήσεις) μπορεί να φθάσει με όρους τιμήματος το 1,2 δισεκ. ευρώ ή και περισσότερα…
To 1,2 δισεκ. κατανέμεται σε 800 εκατ επενδύσεις για την κατασκευή και 500 εκατ τίμημα για το δημόσιο για την παραχώρηση.
Ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Μυτιληναίος κατέθεσαν σε συνεργασία με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προσφορές για την Εγνατία οδό … ο Ελλάκτωρ δεν κατάφερε να συμμετάσχει στην διαδικασία σε ένα σημαντικό και ζωτικό με οικονομικούς όρους έργο.
Ο Ελλάκτωρ και η θυγατρική κατασκευαστική Άκτωρ ως πρόσχημα επικαλέστηκαν ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει η ισπανική εταιρία με καναδούς μετόχους Roadis.
Ωστόσο αυτό είναι ανακριβές και το πιο σημαντικό όλων, το MOU δηλαδή την συμφωνία Ελλάκτωρ – Άκτωρ και Roadis την είχε υπογράψει ή είχε εμπλακεί στην σύνταξη της ο Λεωνίδας Μπόμπολας.

Η μεγάλη αποκάλυψη του bankingnews για τα 800 εκατ της Εθνικής στον Άκτωρ… που χάθηκαν…επειδή δεν κατήλθε στον διαγωνισμό για την Εγνατία οδό

Πριν λίγες ημέρες το bankingnews είχε αναφέρει ότι είναι αδιανόητο μια τράπεζα να δανειοδοτεί με ένα μηχανισμό χρηματοδότησης και εγγυητικών με 800 εκατ τον Ελλάκτωρ για την κατασκευή και εκμετάλλευση της παραχώρησης της Εγνατίας οδού εκατοντάδων χιλιομέτρων… και ο Άκτωρ τελικά να αποτυγχάνει να κατέλθει στην διαγωνιστική διαδικασία.
Εντυπωσιάζει μια τράπεζα να έχει δημιουργήσει μια ειδική οικονομική πρόταση για τον Άκτωρ και… να αποτυγχάνει να κατέλθει σε μια ζωτική διαγωνιστική διαδικασία.
Αυτό το θέμα είναι μείζον, όπως εξίσου σημαντικό είναι ότι η διοίκηση Ελλάκτωρ και Άκτωρ δηλώνουν ότι είχαν ετοιμάσει την νέα πρόταση αλλά δεν την κατέθεσαν.
Η μη συμμετοχή του Ελλάκτωρ στο μεγάλο έργο της Εγνατίας οδού αποτελεί ξεκάθαρα στρατηγικό λάθος και προφανώς εγείρει ερωτηματικά, γιατί απέτυχε η εταιρία να συμμετάσχει σε ένα τόσο κρίσιμο διαγωνισμό.

Κάτι δεν πάει καλά με την Reggeborgh

1)Η Reggeborgh με βάση τις θεωρίες παιγνίων, ενώ ομολογουμένως κέρδισε 150 εκατ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στον Ελλάκτωρ το αποτέλεσμα είναι μηδενικό άθροισμα.
Το αναφέρουμε αυτό, διότι ενώ ήρθε ως επενδυτής, ακολουθεί μια στρατηγική ευτελή.
Αντί να παρουσιάσει τα ποσοστά του κρύβεται πίσω από άλλους επενδυτές και ενώ κατέχει άμεσα ή έμμεσα 38%, εμφανίζει άμεσο ποσοστό 14,75%.

Η παράταιρη στρατηγική της Reggeborgh

2)Η Reggeborgh εάν ήταν σε άλλη χώρα, οι αρμόδιες αρχές θα την είχαν υποχρεώσει να υποβάλλει δημόσια πρόταση, καθώς έτσι πράττει ένας σοβαρός επενδυτής.
Ας δώσουμε ορισμένα στοιχεία.
Έκλεισε συμφωνία με τον Μπόμπολα που κατέχει το 12,55% του Ελλάκτωρ και δεν εξασκήθηκε ποτέ.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό η νέα προθεσμία λήγει 10 Μαίου 2021 και πάλι δεν θα εξασκηθεί από την Reggeborgh.
Υπάρχουν ακόμη επενδυτές πέριξ του 10% που κατέχουν είτε για λογαριασμό της Reggeborgh είτε φίλα προσκείμενοι μέτοχοι, μετοχές του Ελλάκτωρ.
Ένας σοβαρός επενδυτής, που βλέπει αυτό το αδιέξοδο, αυτό που πρέπει να πράξει είναι δημόσια πρόταση ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του Ελλάκτωρ επίσημα και εν συνεχεία να σηκώσει το βάρος της αύξησης κεφαλαίου.
Με την στάση της η Reggeborgh δείχνει ότι δεν «πιστεύει» στο project και προβαίνει σε κινήσεις χαμηλού ρίσκου, εκ του ασφαλούς.

3)Η πλευρά της Reggeborgh αντί να συνεννοηθεί με ένα άλλο βασικό μέτοχο την Greenhill των Καυμενάκη και Μπάκου τον χλευάζει.
Στην Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρ στις 2 Απριλίου έδειξε το προεδρείο ότι δεν σέβεται την διαδικασία και δεν σέβεται τον άλλο μέτοχο από τον οποίο μάλιστα ζητάει να δώσει χρήματα για το ομόλογο των 50 εκατ και να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ ενώ από την άλλη δεν τους δίνουν, ούτε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Χωρίς συμφωνία μετόχων η αύξηση κεφαλαίου δεν εγκρίνεται - Το αδιέξοδο θα ενταθεί 

4)Στις 22 Απριλίου 2021 θα συγκληθεί η επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρ και όπως απέδειξε και η γενική συνέλευση στις 2 Απριλίου, μπορεί να συγκεντρωθεί μόλις το 75% με 78% των μετόχων.
Τι σημαίνει αυτό ότι με την Greenhill στο 25,58% και τον εφοπλιστή Διαμαντίδη στο 4,18% συγκεντρώνεται ένα ποσοστό της τάξης του 30%.
Αναφέρεται ότι οι εφοπλιστές της Greenhill έχουν αγοράσει ένα επιπλέον ποσοστό 2,8% στον Ελλάκτωρ μέσω τρίτων προσώπων.
Με τα ποσοστά αυτά δεν περνάει η αύξηση κεφαλαίου καθώς με απαρτία άνω του 67% απαιτείται η ψήφος του 66,6% των μετόχων της απαρτίας.
Με το μπλοκ των μετόχων Greenhill και Διαμαντίδη, δεν περνάει η αύξηση κεφαλαίου.

5)Η πλευρά της Reggeborgh επιχείρησε να στήσει ένα show στην Γενική Συνέλευση στις 2 Απριλίου λέγοντας ότι ενώ η Greenhill κατέχει ποσοστό 25,58% ή για την ακρίβεια 20% άμεσα και 5,58% έμμεσα καθώς αγοράζει τμηματικά από την Pemanoaro… επιχείρησε να εμφανίσει ότι… υπάρχει ακόμη στο παιχνίδι το Farallon μέσω της Aiolos investor που έχει ενεχυριάσει τις μετοχές.
Για όσους δεν γνωρίζουν.
Η Pemanoaro είναι εταιρία των αδερφών Καλλιτσάντση που κατείχαν μετοχές του Ελλάκτωρ συγκεκριμένα 25,58%.
Τις είχαν ενεχυριάσει για να πάρουν δάνειο από το Farallon ώστε να αποκτήσουν επιπλέον μετοχές του Ελλάκτωρ.
Εν συνεχεία το Farallon βρήκε ένα επενδυτή τους εφοπλιστές Καυμενάκη και Μπάκο της Greenhill οι οποίοι αγοράζουν τμηματικά και κατέχουν άμεσα 20% και έμμεσα και άμεσα 25,58%.
Γνωρίζουν στην Reggeborgh και η διοίκηση Ελλάκτωρ ότι όταν υφίσταται ενεχυριασμός μετοχών, αυτός αποσύρεται για το σύνολο των μετοχών όταν αποπληρωθεί και το τελευταίο ευρώ, είναι συνήθης παγκόσμια πρακτική.

Τι πρέπει να γίνει;

Α)Θα πρέπει οι βασικοί μέτοχοι, χωρίς μεσάζοντες να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν για ένα νέο διοικητικό συμβούλιο και ταυτόχρονα για την άμεση κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

Β)Η Eurobank αναφέρει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το ομόλογο 50 εκατ που θα λειτουργούσε ως δάνειο γέφυρα, ένα δεν εγκριθεί πρωτίστως η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ καθώς μέσω ης αύξησης θα αποπληρωθεί το δάνειο.
Το παράδοξο είναι ότι η πλευρά της Reggeborgh που έχει διορίσει τα 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ελλάκτωρ - το διοικητικό συμβούλιο είναι 5μελές – ζητούν από ένα μέτοχο με ποσοστό 25,58% να καλύψει μέρος του δανείου γέφυρα και της αύξησης κεφαλαίου αλλά όταν ο μέτοχος του 25,58% ζητάει να διορίσει μέλη στο διοικητικό συμβούλιο… η άλλη πλευρά αναφέρει ότι… αυτό δεν γίνεται.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι πρέπει να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο η πλευρά των εφοπλιστών της Greenhill.

Οι δήθεν ανησυχίες

Γ)Η πλευρά της Reggeborgh στην προσπάθεια της να αποδομήσει τους εφοπλιστές αναφέρουν ότι «ανησυχούν» για την οικονομική κατάσταση της Greenhill και «ανησυχούν» εάν μπορεί να καλύψει το 25,58% της συμμετοχής στον Ελλάκτωρ στην αύξηση κεφαλαίου.
Η απάντηση είναι απλή.
Εάν δεν μπορούν, οι εφοπλιστές, η Reggeborgh θα καλύψει τις αδιάθετες μετοχές της αύξησης οπότε ποιο είναι το πρόβλημα.
Γνωρίζουν καλά οι ολλανδοί ότι η Greenhill θα συμμετάσχει κανονικότατα στην αύξηση κεφαλαίου αλλά όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις;

Δ)Η πλευρά της Reggeborgh υποστηρίζει ότι πίσω από την Greenhill βρίσκεται ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης πρώην CEO του Ελλάκτωρ και πρώην βασικός μέτοχος.
Μάλιστα αναφέρουν ότι αυτός κινεί τα νήματα.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Καλλιτσάντσης έμαθε για τους εφοπλιστές Καυμενάκη και Μπάκο από την Farallon, ενώ τους έχει συναντήσει συνολικά 3 φορές μετά την έλευση τους στον Ελλάκτωρ.
Ο Καλλιτσάντσης, δεν θέλει να επιστρέψει στον Ελλάκτωρ αυτό είναι 10000% βέβαιο, θέλει να αποπληρωθούν τα δάνεια και να αποχωρήσει άμεσα, έμμεσα, πλαγίως και καθέτως από τον Ελλάκτωρ.

Γιατί η μετοχή δεν υποχωρεί;

Την στιγμή που ο Ελλάκτωρ εμφανίζει ζημίες σοκ… η μετοχή στα 1,44 ευρώ δείχνει αντοχές.
Γιατί;

  • Επειδή αγοράζουν διακριτικά τόσο η Reggeborgh όσο και η Greenhill
  • Γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτό το proxy fight δηλαδή αυτός ο αγώνας διεκδίκησης θα προσδώσει μεγάλη αξία. Η απάντηση είναι ότι πριν εμφανιστεί η αξία θα πρέπει να δούμε την τιμή εκκίνησης… δηλαδή υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, όταν οι επενδυτές δουν το αδιέξοδο η μετοχή του Ελλάκτωρ να καταρρεύσει.
  • Γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι στο τέλος της ημέρας Reggeborgh και Greenhill θα έρθουν σε συμφωνία και θα τα βρουν.

Απογοήτευση από την Greenhill… έρχονται αναφορές στην διοίκηση Ελλάκτωρ

Από την πλευρά της Greenhill, εκφράζεται μεγάλη απογοήτευση για την απόσυρση από τον μεγάλο διαγωνισμό αλλά και τους μικρότερους και δεν αποκλείεται οι υποθέσεις αυτές να αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων σε μέλη Διοικητικών Συμβουλίων που θεωρούνται υπεύθυνοι.

Συμπέρασμα

Είναι πρωτοφανή αυτά που διαδραματίζονται στον Ελλάκτωρ.
Χωρίς συμφωνία μετόχων, το αδιέξοδο θα είναι εις το διηνεκές.
Πλέον εναπόκειται στην Reggeborgh εάν θέλει να άρει το αδιέξοδο ή να συντηρεί μια τοξική και προβληματική κατάσταση.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η συνεννόηση μετόχων.
Υπάρχουν δύο στην διοίκηση του Ελλάκτωρ που θέλουν συνεννόηση, οι δύο πιο σοβαροί, οι άλλοι απλά βρίσκονται στον Ελλάκτωρ για τον καλό μισθό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης