Κοινωνία

Πρεμιέρα για το λιανεμπόριο, φόβοι για νέα έξαρση - Εισαγγελέας για το πάρτι στο ΑΠΘ - Αντιδρούν οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα

Πρεμιέρα για το λιανεμπόριο, φόβοι για νέα έξαρση - Εισαγγελέας για το πάρτι στο ΑΠΘ - Αντιδρούν οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα
Αντιδράσεις για το κλείσιμο των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου για το λιανεμπόριο με τους ειδικούς πάντως να παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην χώρα, καθώς τη στιγμή που η Αττική «βράζει» και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν στο κόκκινο, αναζωπύρωση καταγράφεται και στη βόρεια Ελλάδα.
Αν και οι επιστήμονες συναινούν με το άνοιγμα της αγοράς προκειμένου αφενός να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι η οικονομία και αφετέρου για να υπάρξει μια βαλβίδα αποφόρτισης των πολιτών, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς αυτό το «άνοιγμα» που αναμφίβολα θα αυξήσει την κινητικότητα και τις επαφές, θα επηρεάσει την ήδη βεβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Αυξημένη είναι η ανησυχία και τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται σε εξωτερικούς χώρους.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το υπαίθριο πάρτι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.
Όλα αυτά τη στιγμή που το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δοκιμάζεται.
Με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 749 και με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση τους τις επόμενες ημέρες, με τους νοσηλευόμενους ασθενείς να ανέρχονται σε 5.667 (στη βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη δυτική Μακεδονία, οι ασθενείς υπερδιπλασιάστηκαν σε έναν μήνα), το υπουργείο Υγείας αναμένεται από την ερχόμενη Τετάρτη 7/4 να μετατρέψει και το Θριάσιο νοσοκομείο αποκλειστικά σε νοσοκομείο για covid ασθενείς, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και με το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ενώ δεν αποκλείεται, και εφόσον η επιδημία δεν υποχωρήσει, να διαμορφωθούν «νοσοκομεία εκστρατείας» σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους και κλειστά στάδια, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες παγκοσμίως.
Υπό αυτά τα δεδομένα, γίνεται η επανεκκίνηση της οικονομίας, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να σημειώνουν πως οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα και να αποφεύγουν συνωστισμούς, έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλα «πισωγυρίσματα» μετά τα «ανοίγματα» του λιανεμπορίου και των ελεύθερων μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα.
Οι επιστήμονες βασίζουν τις ελπίδες τους στην έλευση των self test, τα οποία αναμένεται να είναι στα φαρμακεία της χώρας από αύριο 6/4 αλλά και στους εμβολιασμούς, οι οποίοι εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 1,5 εκατομμύρια μέσα στον Απρίλιο.
Με τα δύο αυτά «εργαλεία» αλλά και με τη βελτίωση του καιρού, οι ειδικοί εκτιμούν πως η εικόνα θα βελτιωθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που θα επιτρέψει και περισσότερα ανοίγματα αλλά και αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.

Καπραβέλος: Παγκόσμια πρωτοτυπία – Δεν έπρεπε να ανοίξει πουθενά το λιανεμπόριο

Παγκόσμια πρωτοτυπία χαρακτήρισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος υποστήριξε πως πουθενά στην Ελλάδα δεν έπρεπε να δοθεί η έγκριση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων.
«Βρισκόμαστε σε οξεία φάση του τρίτου κύματος.
Αυτό είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα.
Πληρώνουμε αυτό που έγινε τις τελευταίες δέκα μέρες.
Δεν προστέθηκε κάτι.
Είναι σε δύσκολη θέση το σύστημα υγείας.
Το πρόβλημα είναι στην κακή διαχείριση του κρούσματος και όχι στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Δεν γίνεται καλή ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων.
Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία την στιγμή της οξείας φάσης ενός κύματος να ανοίγεις την αγορά ή να κάνεις άρση μέτρων» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Καπραβέλος.

Ακατανόητες αποφάσεις

«Περάσαμε ένα δεύτερο κύμα με τραγικές συνέπειες στην Θεσσαλονίκη.
Είχαμε βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.
Με δυσκολεύουν τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά.
Το λιανεμπόριο δεν ενοχλεί την πανδημία στην Αθήνα αλλά ενοχλεί στην Θεσσαλονίκη.
Ακατανόητη απόφαση που δεν βοηθά.
Η Αθήνα είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Θεσσαλονίκη» είπε ο κ.Καπραβέλος.

Βασιλακόπουλος: Πείραμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε περιοχές με σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο

Πείραμα χαρακτήρισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε περιοχές με σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος και με αφορμή τις αντιδράσεις για το μη άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, υποστήριξε πως δεν ανοίγεις δραστηριότητες στο peak της πανδημίας.
«Δεν πας να ανοίξεις δραστηριότητες στην κορύφωση της πανδημίας.
Εγώ είχα προτείνει να ανακατευθύνουμε επικίνδυνες επαφές που γίνονται μέσα στα σπίτια, σε λιγότερο επικίνδυνες που γίνονται στα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Βασιλακόπουλος.
«Αυτό είναι ένα πείραμα, για περιοχές με σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο, που έχει λογική και ελπίδες επιτυχίας, αλλά δεν έχει επιστημονική απόδειξη επιτυχίας.
Όταν βλέπεις μια περιοχή με ραγδαία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αυτό το πείραμα έχει τεράστιο ρίσκο.
Δεν είπαμε να ανοίξουμε τα πάντα, όπως έγινε τον Ιανουάριο και ξεχύθηκε ο κόσμος αλλά να ανοίξουμε μόνο κάποιες επιχειρήσεις, με τρίωρο περιορισμό και ραντεβού» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος σχετικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, τόνισε ότι επετράπησαν για να αραιώσει ο κόσμος από τις πλατείες τα Σαββατοκύριακα.

Εξαδάκτυλος: Επιστροφή στα σχολεία μόνο για τη Γ’ Λυκείου από 12/4 - Τρομακτική η πίεση

Υπέρ του να επιστρέψουν στα σχολεία μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκανε λόγο για τρομακτική πίεση λόγω της επιδημίας.
«Επειδή η πίεση είναι τρομακτική, η Επιτροπή θα πρέπει να δει που υπάρχει αδήριτη ανάγκη και αυτή και μόνο να εξυπηρετείται.
Για παράδειγμα, θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο για την Γ’ Λυκείου» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος ερωτηθείς αν με τα σημερινά δεδομένα μπορούν οι μαθητές να δώσουν Πανελλήνιες, ανέφερε ότι αν δε λειτουργεί η υπόλοιπη εκπαίδευση και υπάρχουν πολλές αίθουσες ώστε τα παιδιά να μπαίνουν σε μικρούς αριθμούς σε κάθε αίθουσα, μπορεί να γίνει.
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι το βήμα αυτό δε γίνεται, επειδή έχουμε αφήσει το πρόβλημα πίσω μας, ενώ χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για αναστολή της επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.
Ο κ.Εξαδάκτυλος εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση ήταν σωστή τονίζοντας ότι «όταν επί τρεις ημέρες αυξάνει κατακόρυφα η πίεση στο σύστημα υγείας και ξεκινούν οι εφημερίες χωρίς ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ και με δεδομένο ότι το μεγάλο κέντρο της χώρας λειτουργεί ήδη με 100% πληρότητα, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο».
Μάλιστα ο κ.Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι από την περασμένη Τετάρτη που ανακοινώθηκε το άνοιγμα σε αυτές τις περιοχές, υπήρχε ραγδαία επιδείνωση.
Όσον αφορά στο αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει μόνο μεταξύ περιοχών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας.
«Έχω την αίσθηση ότι η μετακίνηση των ανθρώπων από την κυρία κατοικία τους στη δευτερεύουσα κατοικία τους, εφόσον βρίσκονται σε περιοχές του ίδιου επιδημιολογικού φορτίου θα διευκόλυνε ώστε να έχουμε λιγότερους συνωστισμούς τα Σαββατοκύριακα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αλλά μόνο αυτοί και υπό αυτή την προϋπόθεση» επεσήμανε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας για το υπαίθριο πάρτι στο ΑΠΘ

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι εικόνες συνωστισμού που είδαν το τελευταίο 24ωρο 4/4 το φως της δημοσιότητας από υπαίθριο πάρτι στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει προκαταρκτική έρευνα από την Κρατική Ασφάλεια.
Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθούν οι διοργανωτές του πάρτι, ενώ το αδίκημα που ερευνάται εάν στοιχειοθετείται είναι αυτό της παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

apth.jpg


Πώς θα ψωνίζουμε

Το λιανεμπόριο ανεβάζει και πάλι ρολά, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με αυτή του click in shop.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση του κωδικού 13032 και με χρονικό περιορισμό 3 ωρών, θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away).
Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, μόνο για τα Σαββατοκύριακα και με υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς, για να μην υπάρξει άρση του μέτρου.

Πώς θα λειτουργεί το λιανεμπόριο από 5/4 – Παραμένει η εξαίρεση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:
-Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
-Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Οδηγίες

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.
Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο λειτουργίας

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές. Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Παραμένει η εξαίρεση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίστηκε  η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.
Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.
Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Στη μάχη και τα self test


Ένα ακόμη «όπλο» στη διαχείριση της πανδημίας θα προστεθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς μέσα η πρώτη παρτίδα των 1,5 εκατ. self test θα βρίσκεται στα φαρμακεία, προκειμένου να τα παραλάβουν δωρεάν οι πολίτες, με πρώτους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Στόχος είναι μέχρι τη Δευτέρα 12 Απριλίου, οπότε και αναμένεται η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα θρανία, να το έχουν κάνει μαθητές και εκπαιδευτικοί και να έχουν βγει αρνητικοί.
Σε περίπτωση που βγουν θετικοί, θα μπορούν να κάνουν επανέλεγχο με δωρεάν rapid test σε κρατική δομή, και εφόσον επιβεβαιωθεί εκ νέου, θα παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών  στην οικία τους.
Πάντως, σύμφωνα με το σχεδιασμό, η πρώτη κατηγορία που θα έχει πρόσβαση στα self test θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, η δεύτερη τα άτομα ηλικίας 18-67 ετών και τρίτη, οι άνω των 67 ετών.
Υποχρεωτικά θα είναι για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη μεταποίηση και τα δικαστήρια..
Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης μπορεί να προμηθευτεί από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ , 4 self test κάθε μήνα, ήτοι ένα κάθε εβδομάδα.

Τα επόμενα βήματα

Παρά τα δυσοίωνα αυτά δεδομένα, οι ειδικοί εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπούν από το Σάββατο 3 Απριλίου οι διαδημοτικές μετακινήσεις στην Αττική και όχι μόνο, μέτρο που θα ισχύει μόνο για τα Σαββατοκύριακα και που αποσκοπεί στο να δοθεί η δυνατότητα να αποτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πάρκα και πλατείες.
Σε δεύτερο χρόνο, θα αποφασιστεί, εάν θα ανοίξουν εκ νέου τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα.
Όσον αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου και μόνο με βεβαίωση διενέργειας self test οι μαθητές στα σχολεία.
Αναφορικά με την εστίαση, αρκετοί πλέον τοποθετούν το άνοιγμα των καφέ και εσταιτορίων τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Στο βαθύ κόκκινο Κιλκίς, Λέρος - Ανησυχία για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαϊα

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, εντάχθηκαν  από το Σάββατο 3/4 στις 06:00 το πρωί, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής οι εξής περιοχές:

η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
o δήμος Σερρών
ο δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
ο δήμος Σκύρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας
ο δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου
οι δήμοι Ρόδου και Χάλκης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο)  επίσης και η Λέρος, η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι εξής περιοχές:

η Περιφέρεια Αττικής
οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης,
ο δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,
ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
ο δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και
οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Διευκρινίσεις για τις θαλάσσιες μετακινήσεις – Οι λόγοι που επιτρέπονται, οι εξαιρέσεις

Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Σχετικές διευκρινίσεις δίνει το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή, αναφέροντας ότι εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για συγκεκριμένους λόγους.
Ειδικότερα, με το ΦΕΚ 1308 Β'/03-04-2021 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00», στην οποία, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής

  • Σύμφωνα με το άρθρο 5 της εν λόγω ΚΥΑ, απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας.

Εξαιρέσεις

Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για τους λόγους των περιπτώσεων:
α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
β) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
γ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
δ) Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ε) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
στ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, εφόσον απαιτείται ραντεβού σύμφωνα με την παρούσα.
ζ) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
η) Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.
Ειδικώς η μετακίνηση από τα μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα νησιά, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο, επιτρέπεται και για τους λόγους των περιπτώσεων:
α) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
β) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 2 περ. θ του άρθρου 3 της εν λόγω ΚΥΑ, από τις 5:00 έως τις 21:00 καθημερινά στο σύνολο της Επικράτειας επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών, μεταξύ άλλων και για τον ακόλουθο λόγο: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τ(3 άτομα ή οικογενειών (συζύγων/συμβιούντων και τέκνων), συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και της μετακίνησης προς τον σκοπό ερασιτεχνικής αλιείας με πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου. Από το Σάββατο, 3 Απριλίου 2021 και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η μετακίνηση της περίπτωσης αυτής και με τη χρήση οχήματος.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, η μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης με πλοία και σκάφη, δεν επιτρέπεται για λόγους που σχετίζονται με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.

ΕΟΔΥ: Ακόμη 1.955 νέα κρούσματα και 78 νέοι θάνατοι 

Ακόμη 1.955 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 275.414 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.313 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody1_6.JPG

Στους 749 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749 (66.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.761 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +25.17%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 496 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Στους 8.380 οι νεκροί

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.380 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

eody2_6.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης