Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: O Putin υπέγραψε το νόμο για να παραμείνει στο Κρεμλίνο έως το 2036

Ρωσία: O Putin υπέγραψε το νόμο για να παραμείνει στο Κρεμλίνο έως το 2036
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξασφαλίζει τη δυνατότητα στον εαυτό του για δύο ακόμη εξαετείς θητείες μετά την τρέχουσα που εκπνέει το 2024  - Ποιες αλλαγές προωθεί στο πολιτικό σύστημα και τις αρμοδιότητες του προέδρου  
Σχετικά Άρθρα
Την υπογραφή του στο νόμο που θα του επιτρέπει να παρατείνει την παραμονή του στο Κρεμλίνο για τουλάχιστον δύο θητείες μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου που ολοκληρώνεται το 2024 έβαλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, σύμφωνα δημοσίευμα του Reuters.
Με τη νομοθεσία αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος εξασφαλίζει τη δυνατότητα στον εαυτό του για δύο ακόμη εξαετείς θητείες μετά την τρέχουσα που εκπνέει το 2024, μολονότι ο ίδιος λέει ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Έως τα 83

Θεωρητικά, τουλάχιστον, ο Putin θα μπορούσε να είναι υποψήφιος και να εκλεγεί ακόμα δύο φορές παραμένοντας στην προεδρία μέχρι το 2036, όταν θα έχει κλείσει τα 83.
Για όλους τους μελλοντικούς υποψήφιους προέδρους ωστόσο θα ισχύει, μετά την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών, νέος κανόνας, με τον οποίο οι προεδρικές θητείες περιορίζονται σε δύο.
Η μεταρρύθμιση διασφαλίζει στον ένοικο του Κρεμλίνου ακόμα περισσότερες εξουσίες και ευχέρεια κινήσεων.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ήδη προεδρική δημοκρατία, η συνταγματική μεταρρύθμιση δίνει στον πρόεδρο τον πρώτο λόγο στη χάραξη της κατεύθυνσης προς την οποία θα κινηθεί η χώρα.
Κατά συνέπεια η κυβέρνηση περιορίζεται σε ένα καθαρά οργανωτικό ρόλο.

Οι αλλαγές

Εκτός αυτού, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση, σε περίπτωση που η Δούμα καταψηφίσει τρεις φορές τον πρωθυπουργό, τον οποίο έχει διορίσει ο πρόεδρος, η χώρα δεν θα προσφεύγει πια σε εκλογές, όπως προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα.
Απλά ο νέος πρωθυπουργός θα αναλαμβάνει καθήκοντα.
Επιπλέον γίνεται ευκολότερο για τον πρόεδρο να ορίσει νέο πρωθυπουργό, μιας και δεν θα απαιτείται πια προηγούμενη παραίτηση της κυβέρνησης.
Και σαν να μην φθάνουν όλα αυτά ορισμένοι υπουργοί θα λογοδοτούν απευθείας στον πρόεδρο και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, στον πρωθυπουργό.

Δικαστική εξουσία

Παράλληλα, η συνταγματική μεταρρύθμιση διασφαλίζει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να δρομολογεί την απομάκρυνση δικαστικών από το Συνταγματικό Δικαστήριο ή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Για να το πράξει απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ασυλία

Η επικύρωση από την Άνω Βουλή ωστόσο έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα, μιας και ο πρόεδρος είναι εκείνος που ορίζει συγκεκριμένο αριθμό γερουσιαστών, επτά από τους οποίους διατηρούν δια βίου το αξίωμά τους.
Μια ισόβια θέση στην Άνω Βουλή προβλέπει η μεταρρύθμιση και για τον πρόεδρο Putin έτσι ώστε να διατηρηθεί η βουλευτική του ασυλία και μετά την αποχώρηση από την προεδρία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης