Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι ζητούν από τον Χρήστο Σταϊκούρα οι ξενοδόχοι του Βορείου Αιγαίου

Τι ζητούν από τον Χρήστο Σταϊκούρα οι ξενοδόχοι του Βορείου Αιγαίου

Πως η δεύτερη κρίση μέσα σε λίγα χρόνια, έχει «γονατίσει» τον τουρισμό των ακριτικών περιοχών

Σχετικά Άρθρα
Να επιστρέψει γρήγορα ο τουρισμός στα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό, είναι το όνειρο κάθε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο Βόρειο Αιγαίο και που είδε τους τζίρους του να μειώνονται δραματικά από το 2016 και έπειτα.

Η υγειονομική κρίση ήρθε να προστεθεί από πέρυσι στο ήδη οικονομικά επιβαρυμένο τοπίο που βιώνουν καθημερινά και πλέον, ζητούν να εφαρμοστούν ειδικές ρυθμίσεις στα μέτρα στήριξης για την περιοχή τους, όχι μόνο σε σύγκριση με το 2019 και το 2020, αλλά με προϋποθέσεις που θα ανατρέχουν σε βάθος πενταετίας.
Αυτό ήταν και το βασικό τους αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Επαγγελματίες πέντε νησιών (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λήμνος, Ικαρία) επεσήμαναν στον υπουργό το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας και επέμειναν στη διαφορετικότητα των προορισμών τους και στην ειδική αντιμετώπιση που ζητούν, και όχι άδικα όπως λένε, ώστε να μπορούν να ονειρεύονται ένα τουριστικό μέλλον, χωρίς... αρρυθμίες.

Άμεση ρευστότητα στα ταμεία και μόνιμη μείωση στον ΦΠΑ ζητούν οι επιχειρήσεις

«Προφανώς και το μεταναστευτικό επηρεάζει τη ρευστότητά μας, όταν σαν κλάδος ξεκινάμε από το μηδέν και ο τουρισμός πάει να ανοίξει.
Θέλουμε να εφαρμοστεί ρήτρα στα μέτρα ενίσχυσης και ρευστότητας για τα δικά μας νησιά που είχαν πληγεί ήδη από τη μεταναστευτική κρίση, προτού μας επισκεφτεί ο κορωνοϊός», λέει στο bankingnews.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου και Έφορος Διεθνών Σχέσεων της ΠΟΞ κα Αντιγόνη Μαϊστράλη, καθώς σύμφωνα με την ίδια, η όποια εικόνα για ζημιές σε νούμερα που αφορά την περιοχή θα πρέπει να ανατρέχει σε βάθος πενταετίας.
Για μέτρα που υπερβαίνουν μέχρι σήμερα τα 310 εκατ. ευρώ και αφορούν τη στήριξη των πληγέντων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών.
Η κα Μαϊστράλη χαρακτηρίζει παραγωγική τη συζήτηση που έγινε με τον κ. Σταϊκούρα, κατά την οποία όπως εξηγεί, τονίστηκε «η επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστεί σε εργαλείο ενίσχυσης το τρίπτυχο: νησιωτικότητα – ρήτρα ενίσχυσης – εποχικότητα».
Και σημειώνει πως οι άνθρωποι του τουρισμού επέμειναν στη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ και στην αποσύνδεσή του από το μεταναστευτικό ζήτημα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση εξεύρεσης μόνιμης λύσης στη μείωση ΦΠΑ για τα πέντε νησιά που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι η μείωση να αφορά επίσης την Λέρο και την Κω, παρά το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες, με τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που έχουν σήμερα, δεν θα έπρεπε να δικαιούνταν μειωμένο ΦΠΑ.

Το «βαρίδι» του μεταναστευτικού και οι επιπτώσεις της πανδημίας

Με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, στην Ελλάδα την περίοδο 2014-2019, όλες οι επιμέρους Περιφέρειες σημείωσαν διψήφια αύξηση στον αριθμό των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τους, με εξαίρεση μόνο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (-4%, από 216 χιλ. το 2014 σε 207 χιλ. το 2019), λόγω της προσφυγικής κρίσης που επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά τα νησιά του, από το 2015.
«Μέσα στον Ιούνιο αναμένουμε μια πτήση από την Ολλανδία και μια δεύτερη τον Ιούλιο.
Από τα μέσα Ιουλίου προβλέπονται και οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες μετατίθενται συνεχώς και πιο αργά. Τότε θα ανοίξουν και οι εποχικές επιχειρήσεις στο νησί», τονίζει στο bankingnews.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Δημήτρης Βατής και προσθέτει: «μέχρι πρότινος, ήμασταν πολύ αισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά. Τώρα βλέπουμε τα πράγματα να ζορίζουν από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη που είναι άσχημα».
Κατά τον ίδιο, οι ξενοδόχοι του νησιού θα πρέπει να λάβουν αποζημίωση ανάλογη με τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας του μεταναστευτικού, αλλά και γενναίες επιδοτήσεις που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους σε ειδικά προγράμματα, όπως αυτά μέσω ΕΣΠΑ.
Σε πρόσφατη επιστολή της προς τον κ. Σταϊκούρα εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει ζητήσει για το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών και συγκεκριμένα για τον υπολογισμό των ενισχύσεων, να μην λαμβάνεται υπόψη το μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα πρέπει να επιστραφεί προς το κράτος «καθώς αυτό αποτελεί δάνειο» και άρα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενίσχυση και συνεπώς, δεν πρέπει να συνυπολογιστεί στους όρους συμμετοχής.
Οι επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου υπογράμμισαν την κεντρική θέση που όπως είπαν, πρέπει να έχει ο τουρισμός στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Ζήτησαν κίνητρα για επενδύσεις «στο μεγαλύτερο εργοδότη, την ελληνική φιλοξενία και δη σε παραμεθορίους, τουριστικά «άφθαρτους» προορισμούς», όπως είναι τα δικά τους νησιά, τα οποία βρίσκονται σε φάση αποεπένδυσης και χρειάζονται ένα «ισχυρό επενδυτικό σοκ».
Πιστεύουν ότι η περιοχή τους μπορεί και πρέπει να δυναμώσει την τουριστική της ταυτότητα στη μετά covid εποχή και να εκμεταλλευτεί τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης