Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Από 8/4 τα self test, φόβοι για 10.000 κρούσματα – Τα σενάρια για σχολεία, Πάσχα

Από 8/4 τα self test, φόβοι για 10.000 κρούσματα – Τα σενάρια για σχολεία, Πάσχα
Ρεκόρ διασωληνωμένων - Ποιοι έχουν προτεραιότητα για self test - Νέες διευκρινίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Υπό τεράστια πίεση λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού παραμένει το δημόσιο σύστημα υγείας τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη, η οποία τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει και αυτή αύξηση κρουσμάτων, νέων εισαγωγών ασθενών και διασωληνωμένων.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως σε 24 ώρες έγιναν 576 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας (εκ των οποίων οι 279 στην Αττική), με τους νοσηλευόμενους να ανέρχονται σε 5.541 και με τους διασωληνωμένους να υπολογίζονται σε 759, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Εντύπωση πάντως προκαλούν και τα στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 75 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική, γεγονός που από μόνο αντικατοπτρίζει την τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
Την ίδια στιγμή πάντως αγωνία υπάρχει και για τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία της οποίας νοσηλεύεται σχεδόν το 50% των ασθενών (συνολικά 1.332) από τη Μακεδονία και τη Θράκη, εξέλιξη που έχει σημάνει συναγερμό με αποτέλεσμα ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κονταζαμάνης να προεδρεύσει σήμερα Τρίτη 6/4 το πρωί σε σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων της πόλης και κατόπιν να επισκεφθεί τα νοσοκομεία σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη, τα οποία και αυτά λειτουργούν στα όρια τους.
Υπό αυτά τα ασφυκτικά δεδομένα, το λιανεμπόριο, το οποίο επαναλειτούργησε από χθες (με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα), επιχειρεί να βρει το βηματισμό του μια και η κίνηση της αγοράς την πρώτη ημέρα ήταν μάλλον υποτονική, ενώ πλέον το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο εάν θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, επισημαίνουν πως τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν αν το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ενώ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα self test, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται από την Πέμπτη 8 Απριλίου από τα φαρμακεία στα μεγάλα αστικά κέντρα και με προτεραιότητα στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Πάντως, και εφόσον τα self test λειτουργήσουν κανονικά, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 8.000 και να φτάσουν ακόμα και τα 10.000.

Γεραπετρίτης: Προς άνοιγμα λυκείων από 12/4 – Μετακινήσεις το Πάσχα από νομό σε νομό με το ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο

Το άνοιγμα των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεραπετρίτης έσπευσε να βάλει φρένο στα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης, πριν τις γιορτές.
«Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test.
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας.
Εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας.
Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά» είπε ο κ.Γεραπετρίτης, αναφέροντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια.
«Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους» υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σε ό,τι αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ο κ.Γεραπετρίτης τόνισε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα.
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες.
Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», υπογράμμισε ο κ.Γεραπετρίτης, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, γι’ αυτό και οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πολίτες.
Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επισήμανε ότι παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όμως ο δείκτης των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει πάντοτε αντικειμενικά την κατάσταση, γιατί συνδέεται με τον αριθμό των τεστ που γίνονται.
Σε ό,τι αφορά στο σταδιακό άνοιγμα τη αγοράς, ο υπουργός υποστήριξε ότι η σκέψη να υπάρξει μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μια σοβαρότατη κόπωση στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα που λειτουργούν επί μακρόν.
«Η βασική μας θέση είναι ότι δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα, έτσι ώστε το λιανεμπόριο να αντικαταστήσει τις συναθροίσεις στα σπίτια και σε πλατείες έξω από καφέ ή μπαρ», υπογράμμισε ο κ.Γεραπετρίτης.

Βατόπουλος: Θα δούμε το επόμενο 48ωρο εάν θα ανοίξουν τα σχολεία από τις 12/4

Τη θέση πως το επόμενο 48ωρο και βάσει της επιδημιολογικής εικόνας θα κριθεί το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος παρέπεμψε στα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων 24ωρων προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τα σχολεία.
«Θα μπορούσε να γίνει άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα, αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες.
Να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για δύο απόψεις στην επιτροπή, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που όπως δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά, και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.
Πάντως ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι με τα self test στους μαθητές των Λυκείων, υπάρχει μια ασφάλεια.
Ερωτηθείς για το εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις στο χωριό το Πάσχα, ο κ.Βατόπουλος είπε πως εξαρτάται από το που βρίσκεται το χωριό.
«Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο.
Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα…
Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει.
Θα το δούμε» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Τζανάκης: Σήμερα ή αύριο θα φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα – Μετά τις 15/4 αποκλιμάκωση

Την εκτίμηση πως σήμερα Τρίτη 6/4 ή αύριο Τετάρτη 7/4 θα φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως η περίοδος της κορύφωσης πρόκειται να συνεχιστεί.
«Ελπίζω να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση μετά τις 15 Απριλίου» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Τζανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα κλειστά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη.
«Οφείλω να πω ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο.
Αν αποδεχτούμε ότι δεν επηρεάζει τους ιικούς δείκτες, τότε η απόφαση αυτή πρέπει να ανατραπεί.
Είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά.
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάει στο εξοχικό του να αποσυμφορηθούν το κέντρο και οι αστικές περιοχές.
Ευτυχώς, δόθηκε η εντολή ο κόσμος να βγαίνει έξω τα Σαββατοκύριακα.
Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τον κόσμο να είναι έξω.
Αυτό τον βοηθά να τηρεί τα μέτρα καλύτερα και τις καθημερινές» είπε ο κ.Τζανάκης.
Αναφερόμενος στην εστίαση και στο άνοιγμα της σε εξωτερικούς χώρους ο κ.Τζανάκης υπογράμμισε πως «είναι ρεαλιστική και ωφέλιμη για την πανδημία, καθότι θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνικότητα».
«Είμαι και εγώ θιασώτης του να κλειστούμε στα σπίτια, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε» επεσήμανε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ και των μετακινήσεων εκτός νομού, εφόσον πρόκειται για μετάβαση σε εξοχικά.
«Ίσως μπορούμε να δούμε κάποιους κανόνες για απαγόρευση σε άκρως επιβαρυμένες περιοχές, ή ακόμα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και με τα self test, έτσι ώστε να ζήσουμε μια κανονικότητα με τον κορωνοϊό μέχρι να τον νικήσουμε πλήρως» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.

Δερμιτζάκης: Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο - Άνοιγμα τουρισμού με λιγότερα από 100 κρούσματα

Για μπερδεμένα μηνύματα σχετικά με τα μέτρα και την επιδημία του κορωνοϊού κάνει λόγο ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι θέλουμε «προσεκτικό άνοιγμα».
«Ανησυχώ για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το άνοιγμα.
Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος.
Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί.
Η συζήτηση του «γιατί εσύ και όχι εγώ» είναι λάθος μήνυμα.
Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα.
Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα.
Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη.
Σε ιδανικές συνθήκες θα ήταν καλύτερα να καθόμασταν όλοι μέσα.
Αλλά αυτό δεν δουλεύει πια.
Ψάχνουμε εναλλακτικό μοντέλο που θα επιτρέπει το άνοιγμα.
Αν μέρος της εστίασης ήταν ανοιχτό, και δινόταν η δυνατότητα στον κόσμο να βγει έξω οργανωμένα και με την ευθύνη του μαγαζάτορα, θα μοιραζόταν και ο έλεγχος» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Δερμιτζάκης.

Δεν ανοίγουμε γιατί μπορούμε να ανοίξουμε

«Τα καταστήματα άνοιξαν για να μειώσουμε τα κρούσματα, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία να κλείσει κάποιος το λιανεμπόριο σε πόλεις που είναι πιο επιβαρυμένες.
Λέμε από τη μία ανοίγουμε για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, και από την άλλη συνδέουμε το άνοιγμα με το επιδημιολογικό φορτίο.
Άρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί.
Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουμε για να πετύχουμε κάτι διαφορετικό.
Δεν ανοίγουμε γιατί μπορούμε να ανοίξουμε.
Πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό όφελος.
Δεν είναι προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο, ή οι εκκλησίες.
Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα, σε εξωτερικούς χώρους.
Εάν ήταν χειμώνας θα ήμουν εναντίον του ανοίγματος.
Το καλοκαίρι, επειδή βελτιώνεται η θερμοκρασία και έχει ηλιοφάνεια, βγαίνοντας έξω προσθέτουμε αυτά ως όπλα στην παρεμπόδιση της μετάδοσης» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας πως «αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας».

Να αλλάξει η πολιτική των τεστ

«Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός.
Είναι λάθος μήνυμα αυτό.
Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε» είπε ο κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος συμφώνησε με την πολιτική των self-test, σημειώνοντας πάντως πως «ένα αρνητικό τεστ δεν σημαίνει ότι είμαστε αρνητικοί και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε».
«Πρέπει πιο αξιόπιστα τεστ να γίνονται σε οργανωμένες δομές.
Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιστεύω ότι έχει κοστίσει.
Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε όλη την πολιτική των τεστ.
Τα τεστ σε πλατείες δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα» ανέφερε ο κ.Δερμιτζάκης.

Άνοιγμα τουρισμού με λιγότερα από 100 κρούσματα

Μιλώντας για το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ.Δερμιτζάκης είπε ότι «έχω ακούσει ότι μπορεί να γίνει στοχευμένη πολιτική για τα εμβόλια».
«Για να μπορέσει να ανοίξει ο τουρισμός θα πρέπει να έχουν πέσει πολύ τα κρούσματα και η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας να είναι πολύ καλή.
Μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν πέσει τα κρούσματα κάτω από 100.
Εάν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ημερομηνίες ανοίγματος.
Το θέμα είναι η πορεία των κρουσμάτων.
Εάν έχουμε 1.000 το Μάιο, ενώ τώρα έχουμε 3.500-4.000, τότε πάμε καλά.
Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%.
Επομένως σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ένας εμβολιασμένος έχει την πιθανότητα να μεταδώσει, και μια μικρή πιθανότητα να νοσήσει.
Ακόμα και ο εμβολιασμένος δε θα έρθει σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης.

«Καζάνι» το κέντρο της Αθήνας – Πολλά κρούσματα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Στα 1.866 ανήλθαν τα χθεσινά 5/4 κρούσματα κατόπιν 16.332 τεστ, 9.680 rapid και 6.652 PCR (μοριακά).
Η κατανομή των εγχώριων κρουσμάτων δεν ξεφεύγει από τη συνήθη εικόνα που αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται τα περισσότερα νέα κρούσματα για το λεκανοπέδιο (184), με Δυτικό Τομέα Αθηνών, Πειραιά και Νότιο Τομέα να ακολουθούν σε τριψήφια με 125, 123 και 112 διαγνώσεις αντίστοιχα.
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, στην οποία εντοπίζονται 245 νέα κρούσματα, αλλά και σε Κοζάνη και Καστοριά -28 και 14 κρούσματα αντίστοιχα.
Η κατάσταση συναγερμού στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία θα συζητηθεί σήμερα 6 Απριλίου στις 10:00, σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, με τους Διοικητές Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, και του Πρόεδρου του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκου Παπαευσταθίου. Στο πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού κ. Κοντοζαμάνη περιλαμβάνονται επισκέψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο».
Από τις μεγάλες περιοχές, τριψήφιο για χθες καταγράφει η Αχαΐα, με τις 112 διαγνώσεις ένα ακόμη βαρίδι για τη μελλοντική πίεση στο σύστημα υγείας της περιφερειακής ενότητας.
Μόνο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου χθες νοσηλεύονταν 154 ασθενείς.
Τέλος, και σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, ανησυχητικά είναι τα σημερινά διψήφια από τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας (26), Καρδίτσας (36), Λάρισας (35), Πέλλας (29), Ρεθύμνου (19), Καλύμνου (13) και Χίου (8).

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο AstraZeneca

Στις πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκαν στην συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας 5/4 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι ο ταχύς και όσο το δυνατόν ευρύτερος εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα συμβάλλει στη δημιουργία του τείχους προστασίας.
Είναι αναμενόμενο σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, θα προκύψουν προβλήματα.
Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών.
Η Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τις αξιολογεί.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης.
Στο ΗΒ, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 περιπτώσεων θρομβοπενίας.
Παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί 44 περιπτώσεις.
Δεν έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο.
Τα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, δεν έχουν υπερβεί τον αριθμό που συνήθως έχουμε.
Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca, έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί πιθανό.
Παρά την ανησυχία που έχει αναφερθεί για τα περιστατικά αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει σημειώσει ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά μικρής πιθανότητας να σχετίζονται με τα εμβόλια.
Τα περιστατικά αυτά του σπάνιου συνδρόμου βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Οι υγειονομικοί θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα, για επεισόδια εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό.
Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό αν παρουσιάσουν τα παρακάτω: Δύσπνοια, θωρακικό άλγος, νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγεία άνω των τεσσάρων ημερών, ή μελανιές.
Η Επιτροπή συνιστά σε άτομα με αιμοπενία κάτω των 150.000 αιμοπεταλίων, ή θρόμβωση, να έχουν μία παρακολούθηση.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί, καθώς υπάρχει θεραπεία» είπε η κα.Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 3 εκατ. δόσεις εμβολίων από Pfizer σε Ελλάδα τον Μάιο και Ιούνιο

Πάνω από 3 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer θα λάβει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, σε σχέση με τις παραδόσεις δόσεων και έπειτα από επικοινωνία με την εταιρεία Pfizer, αποσαφηνίστηκε πως για Μάιο και Ιούνιο θα λάβουμε 1 εκατ. 550 χιλιάδες δόσεις και 1 εκατ. 700 χιλιάδες δόσεις αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, από το πρωί, 47.275 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει με πάνω από 53.000, νέο ημερήσιο ρεκόρ εάν συμβεί αυτό σε σχέση με το Σάββατο που κάναμε 52.890 εμβολιασμούς.
Από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1 εκατ. 877 χιλιάδες εμβολιασμοί και 1 εκατ. 214 χιλιάδες άτομα έχουν εμβολιαστεί με την 1 δόση, ποσοστό 11,56%.
Σε σχέση με τις παραδόσεις δόσεων και έπειτα από επικοινωνία με την εταιρεία Pfizer, αποσαφηνίστηκε πως για Μάιο και Ιούνιο θα λάβουμε 1 εκατ. 550 χιλιάδες δόσεις και 1 εκατ. 700 χιλιάδες δόσεις αντίστοιχα.
Παράλληλα αναμένονται 70.000 δόσεις από την Johnson & Johnson ενώ από την AstraZeneka αναμένονται 450.000 δόσεις περίπου για κάθε έναν από τους υπόλοιπους τρεις μήνες.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι αναμένονται περισσότερες δόσεις από αυτήν, η Moderna έχει διαβεβαιώσει πως θα σταλούν 100.000 δόσεις.
Επιπρόσθετα, στο 1 εκατ. 395 χιλιάδες 929, υπολογίζονται τα άτομα έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ 128.651 άτομα έχουν εμβολιαστεί με αυτό της Μοderna ενώ 346.886 εμβολιασμοί έγιναν με το εμβόλιο της ΑstraZeneka.
To ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού για εμβολιασμό ανά ημέρα είναι 97% για τις εταιρείες Pfizer και Moderna ένω στο 94% κυμαίνονται οι ακυρώσεις για αυτό της AstraZeneca.

Πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο από 5/4

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:
-Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
-Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Οδηγίες

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.
Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο λειτουργίας

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές. Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Παραμένει η εξαίρεση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίστηκε  η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.
Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.
Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Στη μάχη και τα self test

Ένα ακόμη «όπλο» στη διαχείριση της πανδημίας θα προστεθεί από αύριο Τετάρτη 7 Απριλίου καθώς διαθέσιμα θα είναι από τα φαρμακεία τα self test, τα οποία θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν οι πολίτες, με πρώτους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Στόχος είναι μέχρι τη Δευτέρα 12 Απριλίου, οπότε και αναμένεται η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα θρανία, να το έχουν κάνει μαθητές και εκπαιδευτικοί και να έχουν βγει αρνητικοί.
Σε περίπτωση που βγουν θετικοί, θα μπορούν να κάνουν επανέλεγχο με δωρεάν rapid test σε κρατική δομή, και εφόσον επιβεβαιωθεί εκ νέου, θα παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών  στην οικία τους.
Πάντως, σύμφωνα με το σχεδιασμό, η πρώτη κατηγορία που θα έχει πρόσβαση στα self test θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, η δεύτερη τα άτομα ηλικίας 18-67 ετών και τρίτη, οι άνω των 67 ετών.
Υποχρεωτικά θα είναι για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη μεταποίηση και τα δικαστήρια..
Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης μπορεί να προμηθευτεί από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ , 4 self test κάθε μήνα, ήτοι ένα κάθε εβδομάδα.

Διευκρινίσεις για τις θαλάσσιες μετακινήσεις – Οι λόγοι που επιτρέπονται, οι εξαιρέσεις

Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Σχετικές διευκρινίσεις δίνει το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή, αναφέροντας ότι εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για συγκεκριμένους λόγους.
Ειδικότερα, με το ΦΕΚ 1308 Β'/03-04-2021 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00», στην οποία, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής

  • Σύμφωνα με το άρθρο 5 της εν λόγω ΚΥΑ, απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας.

Εξαιρέσεις

Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για τους λόγους των περιπτώσεων:
α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
β) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
γ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
δ) Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ε) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
στ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, εφόσον απαιτείται ραντεβού σύμφωνα με την παρούσα.
ζ) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
η) Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.
Ειδικώς η μετακίνηση από τα μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα νησιά, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο, επιτρέπεται και για τους λόγους των περιπτώσεων:
α) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
β) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 2 περ. θ του άρθρου 3 της εν λόγω ΚΥΑ, από τις 5:00 έως τις 21:00 καθημερινά στο σύνολο της Επικράτειας επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών, μεταξύ άλλων και για τον ακόλουθο λόγο: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τ(3 άτομα ή οικογενειών (συζύγων/συμβιούντων και τέκνων), συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και της μετακίνησης προς τον σκοπό ερασιτεχνικής αλιείας με πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου. Από το Σάββατο, 3 Απριλίου 2021 και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η μετακίνηση της περίπτωσης αυτής και με τη χρήση οχήματος.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, η μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης με πλοία και σκάφη, δεν επιτρέπεται για λόγους που σχετίζονται με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.

Στους 8.453 οι νεκροί

Στους 8.543 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 5/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.866, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277, εκ των οποίων 51,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.935 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_5_4_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (χθες 749).

eody_5_4_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.771 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 438 (ημερήσια μεταβολή -22,06%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 493 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
xartis5_4.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης