Διεθνή

Στάση αναμονής στη Wall Street - Στο επίκεντρο εμβολιασμοί και πακέτο Biden

Στάση αναμονής στη Wall Street - Στο επίκεντρο εμβολιασμοί και πακέτο Biden

Μικρές απώλειες στη Wall Street μετά τα ρεκόρ της Δευτέρας 5/4

(Συνεχές Upd) Με έντονη μεταβλητότητα σε στενό εύρος κινήθηκαν σήμερα 6/4 οι βασικοί δείκτες στη Wall Street μετά τα χθεσινά ρεκόρ του Dow Jones και του S&P 500 που ακολούθησαν τα ισχυρά στοιχεία για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών τον Μάρτιο.

Τα στοιχεία έδειξαν άλμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον προηγούμενο μήνα επιβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς από την κρίση του κορωνοϊού.
Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε σήμερα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία σημειώνει ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Το Ταμείο εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,4% το2021, εμφανίζοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις αρχές του 1980.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,09% στις 33.495 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,09% στις 4.081 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -0,17% στις 13.729 μονάδες.

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την προώθηση του νέου δημοσιονομικού πακέτου που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος Biden για την τόνωση της οικονομίας.
Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε την πρόταση των Δημοκρατικών να περάσει η νομοθεσία μέσω μιας διαδικασίας συμφιλίωσης, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση από τους Δημοκρατικούς του πακέτου των 2,3 τρισ. δολ. για επενδύσεις στις υποδομές.
Ήδη πάντως άρχισαν να ακούγονται κάποιες διαφωνίες ακόμα και μεταξύ των Δημοκρατικών.
Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Δυτική Βιρτζίνια, Joe Manchin, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% από 21% όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος Biden με στόχο την χρηματοδότηση του πακέτου.
Ο συνδυασμός μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων στις αναπτυγμένες αγορές, μια καταιγίδα δημοσιονομικής στήριξης στα κράτη και η πρόοδος (αν και ανομοιόμορφη) στις καμπάνιες των εμβολιασμών θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα risk assets ψηλά, ενώ τα ομόλογα συνεχίζουν να υποχψρούν, ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ.
Η επιτυχημένη καμπάνια εμβολιασμού στις ΗΠΑ και η προοδευτική χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω COVID επηρεάζει την οικονομία πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, όπως η πολύ πιο ισχυρή από το προβλεπόμενο έκθεση για την αγορά εργασίας του Μαρτίου.
Η οικονομία των ΗΠΑ αποκατέστησε 916.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα μήνα.
Με το τεράστιο πακέτο στήριξης και με ένα νέο πακέτο στήριξης για υποδομές στον ορίζοντα, οι οικονομολόγοι προσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους προς την κατεύθυνση της πλήρους ανάκαμψης από την πανδημία στο μέλλον.

Αύξηση κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Σπάνια κολλάει από επιφάνειες η covid - Game changer ένα νέο μαζικό εμβόλιο

Ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει εμβολιάσει το μισό πληθυσμό της, ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου ανοίγει οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως παμπ, καταστήματα και γυμναστήρια.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη εξακολουθεί να τελεί υπό περιορισμό καθώς λόγω της κυριαρχίας της βρετανικής παράλλαξης του ιού, βλέπει τα κρούσματα και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία να αυξάνονται δραματικά, ενώ στην Ινδία γίνονται εκκλήσεις στην κυβέρνηση να διευρύνει τους εμβολιασμούς σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό προκειμένου να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Στον χάρτη της covid έχει επιστρέψει τα τελευταία 24ωρα και η Κίνα, η οποία ύστερα από τον εντοπισμό μόλις 24 κρουσμάτων στην πόλη Ruili, στην επαρχία Yunan, επέβαλλε γενική καραντίνα, απαγόρευση μετακινήσεως από και προς την πόλη και μαζικά τεστ σε όλους τους κατοίκους.
Πάντως, οι παραλλάξεις του ιού έχουν αλλάξει το παιχνίδι και απειλούν να εκτροχιάσουν τα εμβολιαστικά προγράμματα, στέλνοντας το μήνυμα πως αν δεν είναι όλοι οι πολίτες ασφαλείς, κανείς δεν θα είναι ασφαλής.
Αισιοδοξία ωστόσο προκαλεί ένα νέο, φθηνό και δυνητικά πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο αρχίζει να δοκιμάζεται σε τέσσερις χώρες (Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ) και το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας παγκοσμίως, τη στιγμή που εντείνεται ο προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με αξιωμαχούχο του ΕΜΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων φαίνεται να συνδέεται με τα περιστατικά θρομβώσεων.

Αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές

Αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Οι επενδυτές επέστρεψαν με βελτιωμένη διάθεση από τις διακοπές του καθολικού Πάσχα, λαμβάνοντας ώθηση από τα προγράμματα στήριξης και την πορεία του εμβολιασμού κατά της covid-19.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι επίσης στραμμένο και στην Credit Suisse η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει προ φόρων ζημιές για το α΄ τρίμηνο εξαιτίας του hedge fund Archegos.

Ευρωζώνη: Αμετάβλητη στο 8,3% η ανεργία

Αμετάβλητη στο 8,3% παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2021 σε μηνιαία βάση.
Η ανεργία αυξήθηκε σε επίπεδο έτους, καθώς τον Φεβρουάριο του 2020 είχε διαμορφωθεί στο 7,3%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 7,5% τον Φεβρουάριο, επίσης σταθερή σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είχε διαμορφωθεί στο 6,5%.

Ευρωζώνη: Σημαντική βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα - Άλμα για τον δείκτη Sentix

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2018 ενισχύθηκε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, λόγω της βελτιωμένης εικόνας της τρέχουσας κατάστασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Ο δείκτης του ινστιτούτου Sentix για την Ευρωζώνη βελτιώθηκε στις 13,1 από τις 5,0 μονάδες τον Μάρτιο, ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 7,5.
Ο δείκτης προσδοκιών σκαρφάλωσε στο επίπεδο ρεκόρ των 34,8 μονάδων από τις 32,5 τον Μάρτιο, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε στις -6,5 από τις -19,3 τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με το Sentix, τα νέα μέτρα του lockdown φαίνεται να έχουν παραδόξως μικρό αντίκτυπο στη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας.
«Οι επενδυτές βασίζουν τις προσδοκίες τους στην επιτυχία της ταχύτερου εμβολιασμού σε όλη την ΕΕ», ανέφερε το ινστιτούτο.
Στην έρευνα του Sentix, που διενεργήθηκε στις 1-3 Απριλίου, συμμετείχαν 1.156 επενδυτές.

Credit Suisse: Πλήγμα 4,7 δισ. δολ. από την κατάρρευση του Archegos

Πλήγμα 4,7 δισ. δολ. από την κατάρρευση της Archegos Capital Management ανακοίνωσε η Credit Suisse Group, με την ελβετική τράπεζα να προχωρά σε μείωση του μερίσματος και τους επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής και ρίσκου να αποχωρούν από το δυναμικό της.
Η τράπεζα θα αναστείλει επίσης το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών μετά από την ολοκλήρωση των αγορών του α΄ τριμήνου και δεν θα ξεκινήσει έως ότου η τράπεζα να ανακτήσει τους στόχους για το κεφάλαιο και να επαναφέρει το μέρισμα.
Οι κινήσεις ακολουθούν δύο ταυτόχρονες κρίσεις που έπληξαν την τράπεζα.
Η κατάρρευση του Archegos προκάλεσε μια σημαντική απώλεια στη μονάδα της τράπεζας που εξυπηρετεί τα hedge funds, ενώ είχε προηγηθεί τον Μάρτιο, το «πάγωμα» 10 δισ. δολ. σε επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με την πλέον αφερέγγυα εταιρεία χρηματοδότησης Greensill Capital.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των νέων ρεκόρ στη Wall Street.
Στην Κίνα, βελτίωση κατέγραψαν οι υπηρεσίες, με τον δείκτη Caixin/Markit να ενισχύεται στις 54,3 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι 51,5 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι επενδυτές δεν βρέθηκαν αντιμέτωπη με κάποια έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, καθώς διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.
Να σημειωθεί ότι κλειστή παραμένει και σήμερα η αγορά του Χονγκ Κονγκ.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,7% στις 4.024 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -1,3%, στις 29.696 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε οριακές μεταβολές στις 3.482 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,2% στις 49.265 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης