Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Michel για Τουρκία: Θετικό βήμα η αποκλιμάκωση της έντασης με Ελλάδα και Κύπρο - Von der Leyen: Νέα ορμή στις σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας

Michel για Τουρκία: Θετικό βήμα η αποκλιμάκωση της έντασης με Ελλάδα και Κύπρο - Von der Leyen: Νέα ορμή στις σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας
Κύριο θέμα στην ατζέντα ήταν το Μεταναστευτικό και η ανανέωση της διμερούς συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
Σχετικά Άρθρα

Θετικό βήμα χαρακτήρισε την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Τουρκίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο οποίος έκανε λόγο για ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση έγινε με στόχο να δώσει νέα ορμή στις σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας.
«Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πού πάμε».
Πιο συγκεκριμένα, τον Charles Michel και Ursula von der Leyen υποδέχτηκε την Τρίτη 6 Απριλίου στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Έπειτα από ένα έτος τριβών και εντάσεων, οι δύο πλευρές επιδιώκουν να υπάρξει συμβιβασμός με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.
Και τα δύο μέρη προσήλθαν στις συζητήσεις με παράπονα, τα οποία εξέθεσαν.
Κύριο θέμα στην ατζέντα ήταν το Μεταναστευτικό και η ανανέωση της διμερούς συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
Οι Michel και von der Leyen παρουσίασαν την προοπτική σημαντικών οικονομικών και διπλωματικών κερδών για την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης χρηματοδότησης για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων, ωστόσο «πρέπει να αποτρέπονται οι παράτυπες αναχωρήσεις».

Ελλάδα - Τουρκία

Αν μη τι άλλο, τις συνομιλίες είχαν να κάνουν και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα ευνοεί όλα τα μέρη και να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης.
Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους να προκρίνουν μια θετική ατζέντα, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες και ενέργειες.
Κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου, το μπλοκ ανέφερε με κοινή δήλωση ότι είναι έτοιμο να ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία εάν διατηρηθεί η «τρέχουσα αποκλιμάκωση».

Η Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Είναι σημαντικό η Τουρκία να σέβεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το οποίο έχει αποφανθεί με σαφήνεια για τους Osman Kavala και Selahattin Demirtas που βρίσκονται υπό κράτηση, δήλωσε η von der Leyen.
«Συζητήσαμε για παράδειγμα ότι το ΕΔΑΔ είναι ξεκάθαρο για τους Kavala και Demirtas», ανέφερε η Von der Leyen.
«Είναι σημαντικό η Τουρκία να σέβεται τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».
Το Δικαστήριο έχει ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση του Kavala, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για πάνω από τρία χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί και του Demirtas, πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για πάνω από τέσσερα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης