Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mίνι κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Κίνας λόγω… Ουιγούρων

Mίνι κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Κίνας λόγω… Ουιγούρων

Καταδικάζουμε οποιοδήποτε πρόσωπο αμφισβητεί με τον οποιονδήποτε τρόπο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, ανέφερε ο Κινέζος πρέσβης στην Άγκυρα

Σχετικά Άρθρα
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στην Άγκυρα μετά τη δήλωση της πρεσβείας του ότι έχει "το δικαίωμα να απαντήσει" σε ηγετικά στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης που επέκριναν τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων από την Κίνα πριν από τρεις δεκαετίες.
Η ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου κόμματος IYI, Meral Aksener και ο δήμαρχος της Άγκυρας, Mansour Yavas, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), έκαναν τις δηλώσεις τους αυτές με αφορμή την συμπλήρωση 31 ετών από μια σύντομης διάρκειας εξέγερση των Ουιγούρων κατά της κυβέρνησης στο δυτικό άκρο της Κίνας.
Η Aksener ανέφερε με ανάρτησή της στο twitter ότι "δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στην δίωξη τους" και τους μαρτυρικούς θανάτους.
ΟYavas τόνισε πως "εξακολουθούμε να αισθανόμαστε τον πόνο από τη σφαγή" του 1990.

Ο Κινέζος πρέσβης Liu Shaobin κλήθηκε στο ΥΠΕΞ μετά την απάντηση της πρεσβείας του στους δύο πολιτικούς, η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.
"Η κινεζική πλευρά αντιτίθεται σθεναρά σε οποιοδήποτε πρόσωπο κατέχει θέση εξουσίας και αμφισβητεί με τον οποιονδήποτε τρόπο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και το καταδικάζει έντονα", τόνιζε η ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Άγκυρα, και συμπλήρωνε πως: "η κινεζική πλευρά διατηρεί το νόμιμο δικαίωμά της να απαντήσει".
"Η Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας", προσέθετε.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης