Τελευταία Νέα
Speculator

Δεκάδες μετοχές με μεγάλο discount έναντι του Γ.Δ. – Πόσο απέχουν από τα υψηλά του Φεβρουαρίου 2020;

Δεκάδες μετοχές με μεγάλο discount έναντι του Γ.Δ. – Πόσο απέχουν από τα υψηλά του Φεβρουαρίου 2020;

Η πορεία του τουρισμού, οι αυξήσεις κεφαλαίου, η πορεία των αποτελεσμάτων αλλά και πακέτα μετοχών προς πώληση έχουν επηρεάσει την πορεία συγκεκριμένων μετοχών

Την ώρα που δεκάδες μετοχές έχουν ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας και διαπραγματεύονται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση, δεκάδες ακόμα διαπραγματεύονται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον φτάσει στις τιμές που είχε στις 21 Φεβρουαρίου του 2020, δεκάδες μετοχές διαπραγματεύονται χαμηλότερα από 10% έως και 85%.
Φυσικά και η κρίση έχει επηρεάσει διαφορετικά τις εισηγμένες.
Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες του ίδιου κλάδου με διαφορετική χρηματιστηριακή πορεία.

Οι στρεβλώσεις στις τράπεζες

Η μεγαλύτερη ίσως στρέβλωση βρίσκεται στον τραπεζικό κλάδο.
Εκτός της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου, υποχωρεί άνω του 85% και υπάρχει εμφανέστατη δικαιολογία, η μετοχής της Alpha Bank, έχει διαφορετική πορεία έναντι της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.
Κάποιοι αναλυτές (βλ. Wood) πρόσφατα σχολίασαν το μεγάλο discount και η μετοχή στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο.
Και πάλι όμως το discount είναι μεγάλο.
Σε σύγκριση με την τιμή που είχε στις 21 Φεβρουαρίου 2020, όταν δηλαδή ο γενικός δείκτης βρισκόταν και πάλι στα επίπεδα όπου βρίσκεται σήμερα, η τιμή της Alpha Bank ήταν στα 1,6990 ευρώ και σήμερα είναι λίγο πάνω από 1 ευρώ, ήτοι χαμηλότερα κατά 40% περίπου.
Στο ίδιο διάστημα η Εθνική Τράπεζα είναι χαμηλότερα μόλις κατά 5% και η Eurobank είναι υψηλότερα κατά 3% από την τιμή που είχε τότε.
Η MIG λόγω των εξελίξεων με τα δάνεια, όπου πλέον φαίνεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να καλύψουν το ύψος των δανείων, έχει απώλειες σχεδόν 76%.
Η ΕΛΓΕΚΑ λόγω της αύξησης κεφαλαίου αλλά και της πορείας των αποτελεσμάτων της χάνει 38% και η Aegean υποχωρεί κατά περίπου το ίδιο ποσοστό, λόγω μεγάλων ζημιών στη χρήση 2020 αλλά και λόγω επικείμενης αύξησης κεφαλαίου και κρατικής ενίσχυσης.
Η Ολυμπιακή Τεχνική απέχει 35% και ενώ όλα δείχνουν πως ολοκληρώνεται η πώληση του Πόρτο Καρράς και επενδύει μέρος των κεφαλαίων που έχει στα ταμεία της.
Πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Στέγγος μετά από πολλά χρόνια εμφανίστηκε αγοραστής, αποκτώντας πακέτο μετοχών που κατείχε ξένος επενδυτής.
Η Attica Group είναι από τις λίγες μετοχές που δεν έχουν απομακρυνθεί από τα χαμηλά τους και συγκεκριμένα βρίσκεται 35% χαμηλότερα από τις τιμές που είχε τον Φεβρουάριο του 2020.
Αναλυτές αναφέρουν πως υπάρχει περιθώριο ανόδου για τη μετοχή παρά τις σημαντικές ζημιές που δημοσίευσε, καθώς αναμένεται βελτίωση της τουριστικής κίνησης φέτος.
Η Τράπεζα Αττικής έχει απώλειες 30%, η Κυριακούλης λόγω της σημαντικής αντίδρασης της τιμής στις προηγούμενες συνεδριάσεις περιόρισε τις απώλειες στο 35%, αλλά απέχει ακόμα σημαντικά, και η Βογιατζόγλου υστερεί κατά 31%.
Αντίστοιχες είναι και οι απώλειες για την Εβροφάρμα.
Η Forthnet έχει απώλειες 30%, αλλά δεν αναμένεται βελτίωση αφού η μετοχή θα αποχωρήσει από το ΧΑ στη συγκεκριμένη τιμή μετά την πετυχημένη δημόσια πρόταση.

Πακέτο για … ξεφόρτωμα

Το πακέτο που θέλει να «ξεφορτωθεί» ξένος στους Μύλους Λούλη, ταλαιπωρεί τη μετοχή με αποτέλεσμα, παρά την υψηλότερη δίκαιη τιμή που δίνει ο ισολογισμός η μετοχή υποχωρεί κατά 29%.
Η Motor Oil υποχωρεί 27%, λόγω της επίδρασης που είχαν στο τζίρο και στα κέρδη τα περιοριστικά μέτρα.
Τα ίδια ισχύουν και για τα ΕΛΠΕ, με τη μετοχή να υποχωρεί 25%.
Η Πετρόπουλος είναι μία ακόμα μετοχή η οποία ταλαιπωρείται από τις πωλήσεις ξένων.
Εσχάτως δείχνει καλύτερη συμπεριφορά και λόγω των καλών αποτελεσμάτων χρήσης που δημοσίευσε.
Εξακολουθεί πάντως να υποχωρεί κάτι παραπάνω από 20%.
Η Fourlis υποχωρεί 20%, η Μοτοδυναμική 16%, η Autohellas 14%, η ΕΧΑΕ 11%, η Κλουκίνας-Λάππας 12% και η Ελλάκτωρ λίγο πάνω από 16%.
Η πορεία του λιανικού εμπορίου, η κατάρρευση των τουριστικών εσόδων και η μείωση των αποτιμήσεων στο ΧΑ, έχουν επηρεάσει τις συγκεκριμένες μετοχές.
Για την Ελλάκτωρ οι μεγάλες ζημιές στη χρήση, η αύξηση κεφαλαίου σε χαμηλότερη τιμή και οι διαφωνίες μεταξύ των βασικών μετόχων επηρεάζουν τη μετοχή.
Υποαπόδοση_μετοχών_έναντι_ΓΔ.jpg


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης