Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο νέος ρόλος των ασφαλιστικών με την εισαγωγή των Πανευρωπαϊκών Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων (PEPP)

Ο νέος ρόλος των ασφαλιστικών με την εισαγωγή των Πανευρωπαϊκών Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων (PEPP)

Ο ρόλος της αβεβαιότητας από τον Covid-19

Νέο ρόλο στις ασφαλιστικές δίνει η εισαγωγή των Πανευρωπαϊκών Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων την στιγμή που οι επιχειρήσεις του κλάδου επανεξετάζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα εν μέσω περιβάλλοντος χαμηλών ακόμα ή/και αρνητικών επιτοκίων το οποίο δημιουργεί αρνητικές επιδράσεις στην κερδοφορία τους. Μείζον ζήτημα και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Επιπρόσθετα, οι ασφαλιστικές σχεδιάζουν να ρίξουν επενδυτικά κονδύλια στην ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητά τους και να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια των συστημάτων και των προσωπικών δεδομένων.
Η ανάγκη κάλυψης έναντι διαφορετικών κινδύνων, όπως οι cyber κίνδυνοι και οι κίνδυνοι που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, αλλά και έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, αυξάνει τη ζήτηση νέων ασφαλιστικών προϊόντων.
Με το μέρος τους η τεχνογνωσία και εποπτικό καθεστώς “Φερεγγυότητα ΙΙ” δίνοντας τους ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο ρόλος τους αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με την εισαγωγή των Πανευρωπαϊκών Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων.

Μεικτή εικόνα

Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά το 2020 παρουσιάζει μεικτή εικόνα με τα μεγέθη της να αυξομειώνονται λόγω των lockdown και της πανδημίας.
Η εκτίναξη της αβεβαιότητας καθιστούν αβέβαιες τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών, ωστόσο σε εγχώριο επίπεδο δεν καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με το 2019, σύμφωνα με την μελέτη της ΤτΕ.
Και μέσα στο 2020 τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς εξακολούθησαν να επηρεάζονται από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, με την καμπύλη επιτοκίων μηδενικού κινδύνου, ιδίως στο βραχυπρόθεσμο τμήμα της, να κινείται σε αρνητικά επίπεδα.
Οι ασφαλίσεις ζωής παρουσίασαν μικρή μείωση, με αύξηση όμως της παραγωγής ασφαλίσεων που συνδέονται με επενδύσεις, προς αντικατάσταση παραδοσιακών αποταμιευτικών προϊόντων.
Όσον αφορά τις ασφαλίσεις ζημιών, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των ασφαλίσεων υγείας, καθώς και η μείωση των ασφαλίστρων ζημιών οχημάτων λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Η εκτίναξη της οικονομικής αβεβαιότητας σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά επιτόκια καθιστούν αβέβαιες τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων τους.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο εγχώριος ασφαλιστικός κλάδος φαίνεται να έχει αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στις επιπτώσεις της πανδημίας.
Δεν σημειώθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις από το προηγούμενο έτος όσον αφορά την εκπλήρωση των διαχρονικών στόχων των εγχώριων ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε επίπεδο λειτουργίας, πωλήσεων, εξυπηρέτησης και επιχειρηματικότητας.
Η διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο επαναπροσδιορισμός των ασφαλιστικών προϊόντων, η αναζήτηση εναλλακτικών δικτύων διανομής και η τεχνολογική αναβάθμιση της λειτουργίας του βοήθησαν τον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο, εν μέσω πανδημίας, να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική του κατάσταση σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης