Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Nέο, φθηνό εμβόλιο αλλάζει τα δεδομένα - Θρίλερ με AstraZeneca

Αύξηση κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Nέο, φθηνό εμβόλιο αλλάζει τα δεδομένα - Θρίλερ με AstraZeneca
Ανοίγει από τις 12/4 η Μεγάλη Βρετανία, υπό περιορισμό η Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης έχει εναποθέσει στο εμβόλιο τις ελπίδες του για την καταπολέμηση της πανδημίας, τα στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλούν έντονη ανησυχία.
Αισιοδοξία, από την άλλη, προκαλεί ένα νέο, φθηνό και δυνητικά πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο αρχίζει να δοκιμάζεται σε τέσσερις χώρες (Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ) και το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας παγκοσμίως, τη στιγμή που εντείνεται ο προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με αξιωμαχούχο του ΕΜΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων φαίνεται να συνδέεται με τα περιστατικά θρομβώσεων.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 132.131.304 και οι νεκροί 2.865.932
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.831.464 κρούσματα και 556.185 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 332.752 και σε κρούσματα με 13.013.601
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 204.399 και τέταρτη η Ινδία με 165.547
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.902.018
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.546.307 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.379.022
• Έβδομη η Ιταλία με 3.686.707 και όγδοη η Τουρκία με 3.579.185
• Ένατη η Ισπανία με 3.317.948 και δέκατη η Γερμανία με 2.909.902
Καταγραφή_14.JPG
Το φθηνό εμβόλιο

Το νέο, φθηνό και δυνητικά πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο δοκιμάζεται σε Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, πρόκειται για το εμβόλιο NDV-HXP-S, το πρώτο σε κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιεί ένα νέο μοριακό σχεδιασμό, χάρη στον οποίο αναμένεται να δημιουργεί περισσότερα ισχυρά αντισώματα κατά του κορωνοϊού, σε σχέση με την πρώτη γενιά εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19.
Επιπλέον, το νέο εμβόλιο είναι χαμηλού κόστους και πολύ πιο εύκολο στην παραγωγή του.
Όπως αναφέρεται, τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως της Pfizer/BioNTech ή της Johnson & Johnson, πρέπει να παραχθούν σε εξειδικευμένα εργοστάσια με χρήση ορισμένων δυσεύρετων συστατικών.
Αντίθετα, το νέο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αυγά από κότες, όπως κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια σε εργοστάσια ανά τον κόσμο.
Μάλιστα κάθε αυγό μπορεί να παράγει πέντε έως δέκα δόσεις του νέου εμβολίου, σε σχέση με μία έως δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.
Αν το νέο εμβόλιο NDV-HXP-S αποδειχθεί στις δοκιμές ασφαλές και αποτελεσματικό, οι παραγωγοί εμβολίων θα μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ετησίως.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που σήμερα αγωνίζονται να βρουν στις πλουσιότερες χώρες διαθέσιμα εμβόλια σε προσιτές τιμές.
Στο μέλλον πιθανώς θα μπορούν να παράγουν οι ίδιες το νέο εμβόλιο ή να το αποκτούν φθηνά από γειτονικές τους χώρες.
Η πρώτη φάση των κλινικών του νέου εμβολίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η τελική φάση μετά από μερικούς ακόμη μήνες.
Τα έως τώρα πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) έχουν αφήσει πολλές υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα του.
654645646464645654.jpg
ΗΠΑ: Αύξηση κρουσμάτων covid και εισαγωγών στα νοσοκομεία – Δεν κολλάει από τις επιφάνειες

Αύξηση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού και οι εισαγωγές ασθενών στις ΗΠΑ, εξέλιξη που φαίνεται να επιβεβαιώνει τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούσαν για μια αναζωπύρωση κρουσμάτων λόγω της κυριαρχίας της βρετανικής παράλλαξης του ιού, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην χαλάρωση των μέτρων σε αρκετές Πολιτείες και ζητώντας από τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Οι νέες μολύνσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5% την τελευταία εβδομάδα – για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα – ενώ αύξηση της τάξης του 4% κατέγραψαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία (περισσότεροι από 37.000), σπάζοντας έτσι ένα ρεκόρ 11 εβδομάδων κατά το οποίο υπήρχε συνεχής μείωση νοσηλευομένων ασθενών με covid.
Μάλιστα ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστήριξε επίσης ότι οι πολίτες και οι αρμόδιες Αρχές δεν θα πρέπει να βασίζονται στη βελτίωση του καιρού για τη μείωση των κρουσμάτων, συνιστώντας την τήρηση των μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως 27 από τις 50 Πολιτείες ανέφεραν αύξηση κρουσμάτων, ενώ οι Πολιτείες του Μίσιγκαν, του Νιού Τζέρσει και της Νέας Υόρκη ανακοίνωσαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών.
Πάντως, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 17% καθώς κατά μέσο όρο καταγράφονταν 834 νεκροί την ημέρα, ενώ με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί, με το 32% των Αμερικάνων να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και με το 19% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
856778567575756756756.jpg
Θρίλερ με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό

Τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης έχει εναποθέσει στο εμβόλιο τις ελπίδες του για την καταπολέμηση της πανδημίας, τα στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλούν έντονη ανησυχία.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρομβώσεων αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία.
Κι αυτό ενώ πριν από μια εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα.
Πάντως, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου, ο ΕΜΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι «δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα» ως προς τη σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca την Τετάρτη (7/4/2021) ή την Πέμπτη (8/4/2021).
Θορυβημένες εμφανίζονται και οι βρετανικές αρχές, που σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε νεαρά άτομα.
09808080808989.jpg
Ιταλία: Καταγράφηκαν 7.767 κρούσματα και 421 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες


Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 7.767 περιστατικά κορωνοϊού και 421 θάνατοι.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 112.962 διαγνωστικά τεστ (πολύ λιγότερα απ ότι συνήθως λόγω της χθεσινής ημέρας αργίας) το 6,9% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Τη Δευτέρα 5 Απριλίου τα κρούσματα ήταν 10.680 και 296 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, παράλληλα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 6 περισσότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 552 περισσότεροι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τώρα εμβολιάσθηκαν με δυο δόσεις του σκευάσματος κατά της Covid- 19, 3.509.838 πολίτες.
Πρόκειται για το 5,8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και για το 6,8%, αν λάβει κανείς υπόψη μόνον τους πολίτες άνω των δεκαέξι ετών.

Γαλλία: Πάνω από 30.000 οι νοσηλευόμενοι, ξεπέρασαν τις 5.600 οι διασωληνωμένοι

Yπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται το γαλλικό σύστημα υγείας εξαιτίας την πανδημία Covid-19, με τον αριθμό των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο για σχεδόν έναν χρόνο, καθώς και η χώρα έχει μόλις εισέλθει στο τρίτο lockdown, σύμφωνα με το Reuters στις 6 Απριλίου 2021.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 193 το τελευταίο 24ωρο, στους 5.626, μια κορύφωση από τις 20 Απριλίου του 2020, όταν η Γαλλία βρισκόταν στο πρώτο lockdown (Μάρτιος- Μάιος 2020).
Ο αριθμός αυτός είναι επίσης μεγαλύτερος από το υψηλό των 4.919 που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Τουρκία: Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα κρούσματα - κοντά 50.000 τις προηγούμενες 24 ώρες

Η έξαρση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Τουρκία συνεχίζεται αδιάκοπα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στις αρχές Μαρτίου, σπάζοντας σήμερα ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, με 49.584 μολύνσεις να καταγράφονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ την ίδια ώρα ο ημερήσιος αριθμός θανάτων που συνδέονται με την νόσο άγγιξε υψηλό τριμήνου.
Παράλληλα, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 211 άνθρωποι, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Ιανουαρίου.
Το σύνολο θανάτων από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 32.456.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, μεταξύ άλλων την επαναφορά ολικού lockdown σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που φέτος ξεκινά στις 13 Απριλίου.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, η Τουρκία καταγράφεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως ως η χώρα με τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης