Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Ιράν: «Εποικοδομητική» η έναρξη των συνομιλιών για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

ΗΠΑ - Ιράν: «Εποικοδομητική» η έναρξη των συνομιλιών για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015
Πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη συνάντηση διάρκειας σχεδόν δύο ωρών με τους υπογράφοντες τη συμφωνία JCPOA (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης): Ιράν, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ρωσία, υπό την αιγίδα της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Ικανοποιητική αφετηρία είχαν οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στην Βιέννη σε μια προσπάθεια αναβίωσης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ προσκλήθηκαν εμμέσως να συμμετάσχουν σε αυτές για πρώτη φορά μετά την άφιξη του Joe Biden στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.
«Η συνάντηση της κοινής επιτροπής ήταν εποικοδομητική», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόσωπος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Mikhail Ulyanov, μετά τις συζητήσεις διάρκειας σχεδόν δύο ωρών με τους υπογράφοντες τη συμφωνία JCPOA (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης): Ιράν, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ρωσία, υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Δηλώσεις

«Η αναβίωση» της συμφωνίας, που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη και υπονομεύθηκε από την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018, «δεν θα συμβεί αμέσως.
Θα χρειαστεί χρόνος», πρόσθεσε.
«Αλλά το πιο σημαντικό (...) είναι ότι ξεκίνησαν οι εργασίες σε πρακτικό επίπεδο για την επίτευξη αυτού του στόχου", συμπλήρωσε.
«Μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές η συνάντηση ήταν εποικοδομητική», πρόσθεσε ο Abbas Araghchi, επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας, στο δημόσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Irinn.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο χαρακτηρισμό χαιρέτισαν επίσης «ένα εποικοδομητικό και ευπρόσδεκτο βήμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Depaertment Ned Price σε δημοσιογράφους.
Δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων, μία για τις κυρώσεις, η άλλη για το πυρηνικό πρόγραμμα, θα επιτελέσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί «για 15 ημέρες, ένα μήνα, δεν γνωρίζουμε», σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για μια νέα συνάντηση της μικτής επιτροπής αύριο, Τετάρτη 8 Απριλίου απόγευμα.

Πολλά υποσχόμενες θέσεις

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτόν τον χώρο διπλωματίας για να αναβιώσουμε την JCPOA» υπογράμμισε με tweet του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και πολιτικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Enrike Mara, ο οποίος προεδρεύει των διαπραγματεύσεων.
Η Ουάσινγκτον έστειλε λίγο νωρίτερα θετικά μηνύματα δηλώνοντας έτοιμη να «άρει τις κυρώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία», σύμφωνα με τοποθέτηση του εκπροσώπου  του State Department Robert Malley στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
Μια «ρεαλιστική και πολλά υποσχόμενη θέση» που θα μπορούσε να είναι η αρχή της διόρθωσης της κακής διαδικασίας που έθεσε τη διπλωματία σε αδιέξοδο, αντέδρασε η ιρανική κυβέρνηση.

Επιστροφή

Μόλις αποσυρθούν αυτά τα τιμωρητικά μέτρα που έχουν στραγγαλίσει την ιρανική οικονομία, η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί να επανέλθει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας, και τις οποίες άρχισε σταδιακά να αθετεί από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση του Donald Trump το 2018 έθεσε τις ΗΠΑ εκτός συμφωνίας.
Εάν κριθεί απαραίτητο, η Ισλαμική Δημοκρατία θα είναι "απολύτως έτοιμη να αναστείλει τα διορθωτικά της μέτρα", επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Araghchi, ζητώντας "την άρση των κυρώσεων με ένα μόνο βήμα".

Κυρώσεις

Η συμφωνία του 2015, που υπογράφηκε στη Βιέννη, προσφέρει στο Ιράν μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα μια δραστική μείωση των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.
Ωστόσο βγαίνοντας από τη συμφωνία, ο Trump επανέφερε όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που αυτή η συμφωνία επέτρεψε να αρθούν, προτού σκληρύνει περαιτέρω αυτά τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Τεχεράνης.
Αντιδρώντας σε αυτό, το Ιράν αποδεσμεύτηκε σταδιακά από το 2019 από τις περισσότερες από τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιέννη.
Ο Joe Biden, ο οποίος διαδέχθηκε τον Trump τον Ιανουάριο, δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει στη συμφωνία υπό τον όρο το Ιράν να επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεών του.
Το Ιράν, από την πλευρά του, λέει ότι είναι έτοιμο να επιστρέψει στην αυστηρή τήρηση της συμφωνίας, αλλά υπό τον όρο η Ουάσινγκτον να άρει πρώτα τις κυρώσεις της.

Ανησυχίες

“Έχουμε ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν (...), τις δραστηριότητές τους στην περιοχή.
Θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά.
Εκτός από το τρέχον πυρηνικό ζήτημα", δήλωσε ο Malley στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αναμένει «μια μακρά και δύσκολη κατά περιόδους διαδικασία», σύμφωνα με επίσημη δήλωση.
Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι η αποστολή στη Βιέννη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο πρόσωπο του Malley αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης