Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Αύριο 8/4 οι πρώτοι μάρτυρες για την Προανακριτική για Παππά και τηλεοπτικές άδειες

Βουλή: Αύριο 8/4 οι πρώτοι μάρτυρες για την Προανακριτική για Παππά και τηλεοπτικές άδειες
Η Επιτροπή αρχίζει τις εργασίες της στις 10:00 το πρωί και θα ασχοληθεί με διαδικαστικά θέματα
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Νίκου Παππά και των χειρισμών του ως υπουργού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εξελέγη ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.
Ο κ. Κελέτσης, ο οποίος είχε προταθεί από την πλειοψηφία πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, έλαβε 12 ψήφους υπέρ και 6 λευκά ενώ αντιπρόεδρος εξελέγη ο βπυλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος και γραμματέας της ειδικής επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Αναστάσιος Μπαρτζώκας.
Και οι δύο βουλευτές εξασφάλισαν αντίστοιχη πλειοψηφία, δηλαδή 12 ψήφους υπέρ και 6 λευκά.
Όπως έγινε γνωστό, αύριο Πέμπτη 8 Απριλίου αναμένεται να καταθέσουν οι πρώτοι μάρτυρες ενώ αποφασίστηκε η επιτροπή να συνεδριάζει κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 10:00 το πρωί.

Σκοπός

Σκοπός της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, του άρθρου 153 ΚτΒ και του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα, που φέρεται να τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την εποπτεία των ΜΜΕ, Νίκος Παππάς.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή έχει λάβει εντολή από την Ολομέλεια να ερευνήσει εάν διαπράχθηκαν από τον κ. Παππά:

  • Το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση (άρθρο 159 του Ποινικού Κώδικα).
  • Το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα).

Οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν πως λόγω του ότι υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής τυχόν αδικημάτων, πρέπει να κινηθεί γρήγορα η ειδική επιτροπή.
Η πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής έχει βασιστεί σε μαρτυρικές καταθέσεις, υπομνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία περιλαμβάνονται σε δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από έγκληση της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, κατά λιβανέζικης εταιρείας η οποία διεκδικεί από την εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε αυτήν τη δικογραφία υπάρχουν αναφορές στο όνομα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, και γι' αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η επιτροπή

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, το Κίνημα Αλλαγής έθεσε διαδικαστικό ζήτημα για το γεγονός ότι συμμετέχουν 18 βουλευτές, δηλαδή, ζυγός αριθμός σύνθεσης και όχι μονός, που θα συμπληρωνόταν με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25, το οποίο, όμως, δεν όρισε βουλευτή να το εκπροσωπήσει στην ειδική επιτροπή.
Συγκεκριμένα, από τη Νέα Δημοκρατία προέρχονται τα 10 μέλη (Κελέτσης Σταύρος, Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα, Μαρκόπουλος Δημήτριος, Μπαρτζώκας Αναστάσιος, Νικολακόπουλος Ανδρέας, Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη, Πλεύρης Αθανάσιος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Τσιγκρής Άγγελος και Χιονίδης Σάββας), από τον ΣΥΡΙΖΑ οι 5 (Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος, Πολάκης Παύλος, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζανακόπουλος Δημήτριος και Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης) από έναν έχουν το ΚΙΝΑΛ (Κεγκέρογλου Βασίλειος), το ΚΚΕ (Καραθανασόπουλος Νικόλαος) και από την Ελληνική Λύση (Βιλιάρδος Βασίλειος).
Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ.Παππά και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω της προανακριτικής να αποφύγει τις πολιτικές συνέπειες από την αντιμετώπιση της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης