Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΜΑ: Οι χώρες να αξιολογήσουν τους κινδύνους από τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca

ΕΜΑ: Οι χώρες να αξιολογήσουν τους κινδύνους από τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) απέφυγε την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών, επισημαίνοντας ότι οι χώρες θα έπρεπε να αξιολογήσουν οι ίδιες του κινδύνους από περιστατικά θρομβώσεων, βάσει των τοπικών συνθηκών οι οποίες διαφέρουν ανά χώρα της ΕΕ

 Oι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν η κάθε μία ξεχωριστά τον τρόπο διαχείρισης των σπάνιων παρενεργειών, που αφορούν περιστατικά θρομβοεμβολών, από το εμβόλιο της AstraZeneca, με βάση τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων και τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών εμβολίων, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ ΕΜΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 2021.
Αρκετές χώρες στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε νεότερα άτομα, ύστερα από την εκδήλωση σπάνιων περιστατικών θρομβοεμβολών, κυρίως σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) απέφυγε από την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών, λέγοντας ότι οι χώρες θα έπρεπε να αξιολογήσουν οι ίδιοι την ισορροπία των κινδύνων, βάσει των τοπικών συνθηκών οι οποίες διαφέρουν ανά χώρα της Ηπείρου.

Πληροφόρηση

«Προσπαθούμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους που έχουμε εντοπίσει, και με βάση αυτό και την υγειονομική κατάσταση σε ένα κράτος μέλος - το ποσοστό μόλυνσης, τη διαθεσιμότητα διαφορετικών εμβολίων - τα διάφορα κράτη μέλη μπορούν να λάβουν ξεχωριστές αποφάσεις για το ποιος θα εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EMA Emer Cooke σε ενημέρωση.

Ο κίνδυνος

Ο Cooke είπε ότι ο κίνδυνος θανάτου από το COVID-19 ήταν «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θνησιμότητας από σπάνιες παρενέργειες.
«Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που πρέπει να δοκιμάσουμε και να καταπολεμήσουμε αυτήν την πανδημία», είπε.
Η Sabine Straus, πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας του EMA, δήλωσε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν ήταν απροσδόκητες καθώς οι εμβολιασμοί έχουν γίνει πλέον σε μεγάλη κλίμακα.

Τα περιστατικά

Ο EMA έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιου θρομβοεμβολών στον εγκέφαλο, γνωστό ως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), από τις 4 Απριλίου, δήλωσε ο Straus. Υπήρξαν επίσης τρεις περιπτώσεις θρομβώσεων μετά τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson, δήλωσε ο Peter Arlett, επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης δεδομένων και μεθόδων.
Οι ειδικοί είπαν στο Reuters ότι ήταν πολύ νωρίς για να αποφανθούν εάν αυτά τα περιστοτικά συνδέονταν με το εμβόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης