Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυτή είναι η «Χάρτα Μητσοτάκη» με τις νέες φοροελαφρύνσεις που θα σταλεί στους θεσμούς και την ΕΕ

Αυτή είναι η «Χάρτα Μητσοτάκη» με τις νέες φοροελαφρύνσεις που θα σταλεί στους θεσμούς και την ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

«Χαρτί και μολύβι» έχουν πάρει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και σχεδιάζουν την νέα «φορο - χάρτα» των ελαφρύνσεων που θα συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 που αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Απριλίου.

Ήδη χθες ο πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 και είναι ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να μονιμοποιηθεί στη συνέχεια ανάλογα βέβαια και με την πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων στη χώρα.
Το στίγμα που δίνεται είναι ότι η κυβέρνηση επαναφέρει την ατζέντα των προεκλογικών της δεσμεύσεων που έχουν μπει στο συρτάρι λόγω της υγειονομικής κρίσης χωρίς όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία στην οποία δίνουν έμφαση οι αγορές.

Ήδη όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το νέο πακέτο με τις παρεμβάσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία.
Κινητήριες δυνάμεις για τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα είναι η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά με την σημαντική συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα και που σε συνδυασμό με την οριστική ακύρωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θα δημιουργήσουν δημοσιονομικά περιθώρια χρηματοδότησης των μέτρων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα στη Βουλή ότι πέρα των άλλων το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει τα έσοδα του δημοσίου κατά περίπου 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ δίνοντας τη δυνατότητα μειώσεων στη φορολογία.

Αν και το σχέδιο απλώνεται σε βάθος χρόνου και εμπεριέχει πολλούς «άγνωστους Χ» και παραμέτρους ο στρατηγικός στόχος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω και της φορολογικής πολιτικής καθώς σύμφωνα με τις διαπιστώσεις διεθνών κι εγχώριων οργανισμών και αναλυτών ένα από τα βαρίδια για την παραγωγική ανάκαμψη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση του ανώτατου πλαφόν, η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση του εταιρικού φόρου και των συντελεστών του ΦΠΑ .

Αναλυτικότερα το πακέτο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προβλέπουν τα εξής:

2022

  • Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.
  • Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλιση.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.

2023

  • Πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για ιδιωτικό όσο δημόσιο τομέα και συνταξιούχους
  • Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες
  • Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος
  • Μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

2024

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης