Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι (δεν) είπε ο Μητσοτάκης: Restart σε 36 μέρες με πλήρες νομοθετικό έργο, σύγκρουση με συντεχνίες και γεμάτη 4ετία

Τι (δεν) είπε ο Μητσοτάκης: Restart σε 36 μέρες με πλήρες νομοθετικό έργο, σύγκρουση με συντεχνίες και γεμάτη 4ετία
Πιθανότατα ο Μητσοτάκης να εξαντλήσει την 4ετία και να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Σχετικά Άρθρα

Αν και ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή 7/4/2021 συνέντευξη εμφανίστηκε συγκρατημένος για το ζήτημα του ανοίγματος των μετακινήσεων για το Πάσχα, εν τούτοις η κυβέρνηση θεωρεί κομβικής σημασίας ένα κανονικό φετινό Πάσχα καθώς θα μειώσει αισθητά την κόπωση αλλά και την δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην πανδημία και την ίδια την κυβέρνηση.
Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος ανοίγματος και όλα συνηγορούν ότι τα self test τα οποία είναι το κύριο όπλο ανοίγματος και των σχολείων, θα αποτελέσουν τον οδηγό μιας όσο το δυνατόν ασφαλούς μετακίνησης στην επαρχία για τον εορτασμό του Πάσχα.
Ωστόσο, υπάρχει και το δίλημμα του ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού, τομέα που θα κρίνει την οικονομική ορμή που χρειάζεται η χώρα μετά από τόσους μήνες αδράνειας.

Ένας μήνας αναμονής για την κανονικότητα

Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι αυτός ο μήνας, συγκεκριμένα οι επόμενες 36 μέρες είναι οι πιο κρίσιμες για το άνοιγμα της οικονομίας το οποίο θα σημάνει και την κυβερνητική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα.
Όπως δήλωσε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος από τα μέσα Μαΐου θα έχουμε άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων άρα μία κανονικότητα τόσο στην κοινωνική ζωή του πολίτη όσο και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Restart με πλήρες νομοθετικό έργο

Ωστόσο, από το Μάιο η κυβέρνηση θα κάνει δυνατό restart στο θεσμικό της κυβερνητικό έργο με σωρεία νομοθετημάτων και μεταρρυθμίσεων καθώς θεωρεί ότι στο επίπεδο το προγραμματικό προηγείται κατά πολύ του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυβερνητικό στέλεχος που παρακολούθησε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτύπωσε τα εξής:
Ο Τσίπρας, απέναντι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης του Μητσοτάκη, μίλησε για μείωση ιδιωτικού χρέους δηλαδή σεισάχθεια και προστασία των εργαζομένων.
Δηλαδή επανήλθε με μία ατζέντα του 2015 αλλά η χώρα έχει ήδη προχωρήσει.
Είναι αλήθεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έκανε κάποια αντιπρόταση και αρκέστηκε σε διάφορα τσιτάτα ότι δηλαδή αναφέρεται στους λίγους και όχι στους πολλούς.

Η κανονικότητα δεν συμφέρει την αντιπολίτευση

Οπότε, η κύρια κυβερνητική σπουδή θεωρεί ότι όταν μπούμε σε μία κανονικότητα μακριά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την αντιπολιτευτική άνεση που έχει τώρα απέναντι στην πανδημία.
Άλλωστε, ακόμα και στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας η μεγάλη πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις ήταν υπέρ της αλλαγής αυτής.
Στα ζητήματα των εργασιακών, του νέου ασφαλιστικού, επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία είναι υπέρ των αλλαγών.
Και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινητοποιήσει μία ηχηρή μειοψηφία που θα πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις κ.α.

Τι φέρνει το Εθνικό Σχέδιο

Άλλωστε, αυτές οι μεταρρυθμίσεις εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο αλλαγής του μοντέλου παραγωγής που περιλαμβάνει μεγάλες κρατικές επενδύσεις, μεγάλα έργα με σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων, πολεοδομικά σχέδια και αναπλάσεις μεγάλων χώρων, νέες επενδύσεις σε εργατικό δυναμικό μέσα από την κατάρτισης και ευκαιρίες δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, τα μεγάλα ψηφιακά έργα στο Δημόσιο όπως το gov.gr θα φέρουν την πολυπόθητη σύγχρονη και άμεση εξυπηρέτηση των κρατικών υπηρεσιών απέναντι στον πολίτη.

Θα υπερτερήσει η 4ετία του Μητσοτάκη;

Δεν είναι τυχαίο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να συγκρίνει ολοκληρωμένη την 4ετία του με αυτή του Αλέξη Τσίπρα.
Γιατί σίγουρα η δική του 4ετία θα εμπεριέχει μία μεγάλη αναπτυξιακή ορμή που θα «τρέχει», από την εκτίναξη του ελατηρίου στην οικονομία, δηλαδή μεγάλη ανάπτυξη που παρατηρείται μετά από πανδημίες.
Διότι στη χώρα θα πέσουν 60 δις ευρώ, ένα τεράστιο ποσό με μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία σε ΑΕΠ και απασχόληση.
Διότι, ήδη μεγάλες πληγές του δημόσιου τομέα κλείνουν και οι ελάχιστες που παραμένουν όπως π.χ οι εκκρεμείς συντάξεις θα έχουν εκλείψει μέχρι το 2023.
Η 4ετία του Α.Τσίπρα έχει να επιδείξει αρνητικά γεγονότα εμβέλειας.
Capital Control, νέο μνημόνιο, αποεπένδυση, μεγάλη φορολογία, ενίσχυση κρατισμού, Συμφωνία των Πρεσπών.

Έρχεται σύγκρουση με συντεχνίες

Επίσης, καθίσταται νοητό ότι μετά το πέρας της κρίσιμης διαχείρισης της πανδημίας η κυβέρνηση θα σκληρύνει την θέση της σε συντεχνίες του Δημοσίου.
Για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός τόνισε στη χθεσινή του συνέντευξη ότι σκέφτεται να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Δεν θα με ξάφνιαζε εάν σε κανονικό χρόνο, προχωρήσει σε άλλη μία γενναία μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας, στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες. Μοιραία θα έρθει σε σύγκρουση με ένα κραταιό σύστημα.
Το εκπαιδευτικό.
Ήδη οι πανεπιστημιακοί «σαμποτάρουν» την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις κάμερες στα πανεπιστήμια.
Το έπραξε, όμως, και με την επίταξη των γιατρών εν μέσω πανδημίας.
Και με τους φαρμακοποιούς όταν τα συνδικαλιστικά τους όργανα έθεταν εκβιαστικά ζήτημα αμοιβής για τη χορήγηση των self test.
Σε κανονικό χρόνο, ο Πρωθυπουργός δεν θα φοβηθεί να συγκρουστεί με συντεχνιακές αντιλήψεις που δεν έχουν απήχηση στην πλειοψηφία του κόσμου.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης