Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβόλια για όλους τους ενήλικες στις ΗΠΑ από 19/4, χάος στην Ευρώπη με AstraZeneca

Εμβόλια για όλους τους ενήλικες στις ΗΠΑ από 19/4, χάος στην Ευρώπη με AstraZeneca
Διαβεβαιώσεις Μεγάλης Βρετανίας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Έτοιμες να προχωρήσουν από τις 19 Απριλίου στο επόμενο μεγάλο βήμα, αυτό του εμβολιασμού όλων των ενήλικων Αμερικάνων άνω των 16 ετών είναι οι ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ευρώπη εξακολουθεί να αναζητεί το βηματισμό της σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά και τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ πως είναι πιθανό να συνδέεται με περιπτώσεις θρομβώσεων, αν και αυτές είναι σπάνιες.
Τα ευρωπαϊκά κράτη τηρούν διαφορετική προσέγγιση σχετικά με το εμβόλιο αυτό, όχι για το εάν είναι ασφαλές και εάν θα πρέπει να χορηγείται, αλλά για το ποιες ηλικιακές ομάδες ανθρώπων το συνιστούν.
Πάντως, στη Μεγάλη Βρετανία αρμόδιοι αξιωματούχοι υγείας κάνουν λόγο για ένα απολύτως ασφαλές εμβόλιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το εμβόλιο προκαλεί πολύ λιγότερες θρομβώσεις από τα κοινά φάρμακα, από την εγκυμοσύνη ακόμα και από τον ίδιο τον κορωνοϊό.
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Matt Hancock υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον ένας στους τρεις Αμερικάνους ενώ οι Πολιτείες ετοιμάζονται να εμβολιάσουν όλους τους ενήλικες άνω των 16 ετών.
Ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην Ινδία όπου μέρα με την ημέρα καταγράφονται και νέα ρεκόρ κρουσμάτων αλλά και στη Λατινική Αμερική, όπου πέρα από τη Βραζιλία, η οποία έχει χάσει κάθε έλεγχο του ιού, μια σειρά από κράτη, όπως η Αργεντινή και το Περού λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη διασπορά της covid.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 133.389.772 και οι νεκροί 2.892.713
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.949.994 κρούσματα και 559.638 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 340.776 και σε κρούσματα με 13.193.205
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 205.598 και τέταρτη η Ινδία με 166.862
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.903.177
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.563.026 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.384.026
• Έβδομη η Ιταλία με 3.717.602 και όγδοη η Τουρκία με 3.633.925
• Ένατη η Ισπανία με 3.326.736 και δέκατη η Γερμανία με 2.951.125
jkioioiohioho.JPG
ΗΠΑ: Έτοιμες και οι 50 Πολιτείες για εμβολιασμούς όλων των ενηλίκων από 19/4

Έτοιμες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων Αμερικάνων πολιτών από τις 19 Απριλίου είναι και οι 50 Πολιτείες των ΗΠΑ ανταποκρινόμενες με αυτόν τον τρόπο στο στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος Joe Biden.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ κυκλοφορούν τρία εμβόλια – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson -, εκ των οποίων αυτό της Pfizer έχει εγκριθεί για πολίτες άνω των 16 ετών, μια και τα υπόλοιπα δύο είναι εγκεκριμένα για πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών.
Μέχρι στιγμής οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με ιδιαίτερη ταχύτητα καθώς εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 171 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Βάσει των στοιχείων, πάνω από το 33% των Αμερικάνων – περισσότεροι από 109 εκατομμύρια πολίτες - έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση των εμβολίων, ενώ το 19,4% των πολιτών – πάνω από 64 εκατ. – έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Την ίδια στιγμή, ερευνητές ανακοίνωσαν πως τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν ανοσία κατά της παράλλαξης του ιού που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια αντίστοιχη με αυτή που παρέχουν και κατά της βρετανικής παράλλαξης, η οποία και έχει κυριαρχήσει στις ΗΠΑ.
Η βρετανική παράλλαξη είναι αυτή μάλιστα που διατηρεί το συναγερμό στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία σε αρκετές Πολιτείες.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος Biden διεμήνυσε πρόσφατα πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού και πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν μια «μάχη ζωής και θανάτου» απέναντι στην επιδημία.
Υπενθυμίζεται πως ο Biden είχε δεσμευτεί ότι εντός των πρώτων 100 ημερών στην προεδρία των ΗΠΑ θα είχαν γίνει 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Ο στόχος αυτός έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, και πλέον έχει τεθεί ως στόχος να γίνουν 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί εντός αυτής της προθεσμίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις 75 ημέρες προεδρίας του Biden έχουν χορηγηθεί περίπου 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
8786868585758576856.JPG
Βαβέλ η ΕΕ για AstraZeneca

Διαφορετική «γραμμή» όσον αφορά τα όρια ηλικίας σχετικά με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca τηρεί το κάθε κράτος της ΕΕ ύστερα από την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι πιθανό να συνδέεται με κάποιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων, οι οποίες, όμως όπως αναφέρει, είναι όμως πολύ σπάνιες.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΜΑ τονίζει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο αυτό είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους, επισημαίνοντας ότι από τις περιπτώσεις που εξέτασε, οι περισσότερες παρενέργειες έχουν αναφερθεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών και σε διάστημα εντός 2 εβδομάδων από την χορήγηση του εμβολίου.
Κατόπιν της γνωμοδότησης αυτής, συνήλθαν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, οι οποίοι όμως απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση σχετικά με τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca και παρά τις εκκλήσεις για συντονισμό μεταξύ κρατών μελών για την αντιμετώπιση των αμφιβολιών του κοινού όσον αφορά τη χρήση του σκευάσματος.
Αν και αναφέρθηκε πως οι συναντήσεις και οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν, αποτέλεσμα της αποτυχίας συμφωνίας είναι το κάθε κράτος – μέλος να αποφασίζει διαφορετικά όρια ηλικίας για την χορήγηση του εμβολίου, γεγονός που αν μη τι άλλο ενισχύει τις αμφιβολίες και τον προβληματισμό των πολιτών για το εν λόγω εμβόλιο.
Η Γερμανία έχει περιορίσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ομάδες υψηλής προτεραιότητας, ενώ η επιτροπή εμβολίων της χώρας συνέστησε στα άτομα κάτω των 60 ετών που είχαν κάνει μια πρώτη δόση να λάβουν διαφορετικό προϊόν για τη δεύτερη δόση τους.
Η Γαλλία και το Βέλγιο ανακοίνωσην ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.
Στη Φινλανδία χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε ότι αποφάσισε να συνεχίσει να χορηγείται μεν, αλλά μόνο σε πολίτες μεταξύ 60 και 65 ετών ενώ η Ιταλία έκανε γνωστό ότι θα χορηγεί το εμβόλιο στους άνω των 60 ετών.
Μάλιστα η Ιταλία συνέστησε σε όσους είναι κάτω των 60 ετών και έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, να κάνουν και τη δεύτερη.

Πολλαπλασιάζονται τα lockdown

Απόρροια πάντως του χαμηλού ρυθμού των εμβολιασμών είναι ολοένα και περισσότερα κράτη να προσφεύγουν σε περιοριστικά μέτρα και lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γερμανία θα είναι σε lockdown έως τις 18 Απριλίου αν και η καγκελάριος Merkel προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του και σε καθολικό lockdown, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ανάσχεση στα κρούσματα και στις εισαγωγές, σε τέσσερις εβδομάδες, οι ΜΕΘ θα έχουν γεμίσει.
Αλλά και η Γαλλία από το περασμένο Σάββατο 3 Απριλίου είναι σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων, σε μερική καραντίνα είναι και η Πολωνία.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.

Βρετανία: Ανοίγουν καταστήματα και παμπ από τις 12 Απριλίου

Παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται στην Ευρώπη σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, στη Μεγάλη Βρετανία οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και λειτουργεί.
Αν και δόθηκε η σύσταση, οι νέοι άνθρωποι κάτω των 30 ετών να λαμβάνουν ένα εναλλακτικό εμβόλιο, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές τονίζουν πως είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις θρομβώσεων λόγω του εμβολίου.
Ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock διεμήνυσε πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Johnson έχει ανακοινώσει πως από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου ανοίγουν τα καταστήματα οι παμπ, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες.
«Υλοποιούμε τον οδικό χάρτη για την ελευθερία και εμμένουμε σε αυτόν.
Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι στα τρέχοντα δεδομένα για να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκλίνουμε από το πρόγραμμα.
Εντούτοις, είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε τα δεδομένα σε κάθε στάδιο.
Ακολουθώντας τους κανόνες - θυμόμαστε τα χέρια, το πρόσωπο, το χώρο και τον καθαρό αέρα - ελπίζουμε, μαζί, να κάνουμε αυτόν τον οδικό χάρτη για την ελευθερία μη αναστρέψιμο» υπογράμμισε πρόσφατα ο Johnson.
6463463678868567547456754754.JPG
Έξαρση στην Ινδία – Κάθε μέρα και ρεκόρ κρουσμάτων

Έξαρση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία καθημερινά αναφέρει ρεκόρ κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αναφέρθηκε ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 126.789.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν άλλοι 685 θάνατοι ασθενών.
Συνολικά η Ινδία μετρά 166.862 νεκρούς επί συνόλου 12,9 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο η Ινδία μετρούσε καθημερινά λιγότερα από 9.000 κρούσματα και θεωρούνταν πως βρισκόταν στην τελική ευθεία για την «εξουδετέρωση» του ιού.
Παρόλο αυτά εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται δραματικά με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τα όσα έζησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν και μετρούσε καθημερινά πάνω από 100 χιλιάδες μολύνσεις.
Επίκεντρο της πανδημίας θεωρείται το πλουσιότερο κρατίδιο της Ινδίας, Μαχαράστρα, όπου οι τοπικές αρχές έχουν ήδη επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περίπου 87 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 75 εκατομμύρια Ινδούς.
Πολλά ομόσπονδα κράτη επικρίνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας – της χώρας που παράγει τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο –, ιδίως επειδή αποφάσισε να περιορίσει τον εμβολιασμό σε μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 ετών.

Θερίζει τη Βραζιλία η covid, νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Αργεντινή

Στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική λόγω του β’ κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο εξακολουθεί να χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα πολλά κράτη.
Η πλέον πληττόμενη είναι η Βραζιλία, η οποία λόγω των παραλλάξεων του ιού, της έλλειψης κεντρικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του και της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν προλαβαίνει όχι μόνο να μετρά αλλά και να θάβει τους νεκρούς της.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 3.829 θάνατοι ασθενών ενώ επιβεβαιώθηκαν 92.625 κρούσματα.
Μέχρι στιγμής η Βραζιλία μετρά 340.776 νεκρούς επί συνόλου περίπου 13,2 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Περιοριστικά μέτρα στην Αργεντινή

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Αργεντινή καθώς επιβεβαιώθηκαν 22.039 μολύνσεις, με το σύνολό τους να φθάνει τις 2.450.068.
Το ίδιο διάστημα οι θάνατοι άλλων 199 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό σε 56.832 νεκρούς.
Μόνο στην επαρχία του Μπουένος Άιρες και στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, επιβεβαιώθηκαν 13.500 κρούσματα.
Η επαρχία του Μπουένος Άιρες, η πολυπληθέστερη της χώρας, παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με 1.037.954 καταγεγραμμένες μολύνσεις.
Μέχρι στιγμής στην Αργεντινή έχουν χορηγηθεί 4,7 εκατ. δόσεις εμβολίων.
Η κυβέρνηση επέβαλλε χθες νέους περιορισμούς, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00 το πρωί, η απαγόρευση στους εργαζόμενους που δεν θεωρούνται απολύτως απαραίτητοι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μπουένος Άιρες, η μείωση του ωραρίου των μπαρ και των εστιατορίων, που θα κλείνουν στις 23:00, καθώς και η αναστολή λειτουργίας των καζίνο, των αιθουσών τυχερών παιγνίων και των club στις περιοχές με τους υψηλότερους δείκτες μολύνσεων.
Οι αθλητικές δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους με τη συμμετοχή άνω των 10 προσώπων επίσης απαγορεύθηκαν.

Ρεκόρ θανάτων στο Περού

Ρεκόρ θανάτων όμως καταγράφηκε και στο Περού, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες ανακοινώθηκαν 314 θάνατοι, ο οποίος είναι και ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας.
Η Χιλή, η οποία οδηγείται στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή 11/4, μετρά 53.725 νεκρούς.
Το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ είχε καταγραφεί το περασμένο Σάββατο, όταν είχαν ανακοινωθεί 294 θάνατοι.
Παράλληλα, το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 9.305 κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 1.607.898.
Οι αρχές άρχισαν την 9η Φεβρουαρίου εκστρατεία ανοσοποίησης αξιοποιώντας δόσεις κινεζικών εμβολίων.
Το πρώτο στάδιο της εκστρατείας αφορούσε το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους ηλικιωμένους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοσοποιηθούν κάπου 25 εκατ. πολίτες – από το σύνολο των 33 εκατ. του πληθυσμού –, αλλά η εκστρατεία προχωρά με βραδύ ρυθμό.

Αφρική: Παράλλαξη covid με συνολικά 34 μεταλλάξεις

Αφρικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στην Αγκόλα μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία φέρει περισσότερες μεταλλάξεις - συνολικά 34 - από κάθε άλλη γνωστή παραλλαγή έως τώρα.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxix, σύμφωνα με το «Nature», ανακάλυψαν την παραλλαγή μετά τη γενετική ανάλυση δειγμάτων από τρεις ανθρώπους που ήταν επιβάτες σε πτήση από την Τανζανία προς την Αγκόλα φέτος τον Φεβρουάριο.
Η νέα παραλλαγή, που ονομάστηκε προσωρινά A.VOI.V2, διαθέτει 34 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 14 στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Τα γονιδιώματα του κορωνοϊού και από τους τρεις ταξιδιώτες ήταν σχεδόν ταυτόσημα, ενώ αρκετές από τις 34 μεταλλάξεις έχουν βρεθεί και σε άλλες ήδη γνωστές παραλλαγές.
Η εν λόγω παραλλαγή πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή οι μεταλλάξεις της πιθανώς τη βοηθούν να διαφεύγει από τις ανοσιακές αντιδράσεις μερικών ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης