Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νέα πρόταση Biden για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

ΗΠΑ: Νέα πρόταση Biden για τη φορολόγηση των πολυεθνικών
Ο Joe Biden ζητά από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς καταβολή φόρων ανάλογα τις πωλήσεις ανεξάρτητα από τη φυσική τους παρουσία σε ξένες χώρες
Σχετικά Άρθρα

Νέο παγκόσμιο φορολογικό μοντέλο, προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ζητώντας από τις μεγάλες πολυεθνικές να καταβάλουν εισφορές, βάση των πωλήσεων τους σε κάθε χώρα, ως μέρος μιας συμφωνίας για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο.
Σε έγγραφα που στάλθηκαν σε 135 χώρες που διαπραγματεύονται την φορολογία με τον ΟΟΣΑ, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναπτύσσει το σχέδιο που περιλαμβάνει τα συνολικά κέρδη των εταιρειών-κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων και των κορυφαίων αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων ανεξάρτητα από την παρουσία τους σε κάθε χώρα.
Στόχος του σχεδίου είναι να δημιουργηθεί ένα πιο σταθερό διεθνές φορολογικό σύστημα, φρενάροντας την όρεξη των μεγάλων πολυεθνικών να προτιμούν χώρες με χαμηλότερη φορολόγηση ή φοροαπαλλαγή.

Το σχέδιο και οι προσδοκίες

Όλα αυτά σε συνέχεια των πρόσφατων συναντήσεων με εκπροσώπους των ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς ο Λευκός Οίκος ζήτησε αύξηση στους εταιρικούς φόρους των ΗΠΑ κατά 2,5 δισ. δολ. για τα επόμενα 15 χρόνια προκειμένου να διοχετευθούν περισσότερα από 2 δισ. σε επενδύσεις, υποδομές, ενέργεια και βιομηχανία.
Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία οι φορολογικές διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ χωρίστηκαν σε δύο πυλώνες.
Ο πρώτος αφορά το νέο καθεστώς φορολογίας των μεγαλύτερων πολυεθνικών και ο δεύτερος για να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, τον οποίο οι ΗΠΑ στοχεύουν να δουν στο 21%.
Έτσι, μια συμφωνία με τον ΟΟΣΑ θα επέτρεπε στην αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει τη φορολογία των αμερικανικών εταιρειών με έναν παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή χωρίς να έχει τον φόβο του «καταφυγίου» των ξένων χωρών.
Με τον τρόπο αυτό, αν το σχέδιο του επιτελείου του Biden γίνει αποδεκτό, οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές που πλήρωναν λιγότερους εταιρικούς φόρους, στερούμενες έσοδα απαραίτητα για τη χρηματοδότηση βασικών υπηρεσιών και επενδύσεων.
Και όλα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη διεθνή φορολογία, είχαν μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, λόγω της προσπάθειας σύναψης συμφωνιών μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών με άλλες χώρες, στερώντας με τον τρόπο αυτό φόρους στο αμερικανικό κράτος.

Στο στόχαστρο 100 μεγάλες εταιρείες

Έτσι μετά την πρόταση της κυβέρνησης του πρώην αμερικανού προέδρου Donald Trump για ένα «ασφαλές λιμάνι» που θα επέτρεπε την εθελοντική συμμόρφωση των τεχνολογικών εταιρειών, ο Μπάιντεν απέρριψε την πρόταση αυτή προσφέροντας νέα λύση.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προτείνει τώρα μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία, μόνο οι μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες ανά τον κόσμο να υπόκεινται σε αυτούς τους νέους κανόνες, ανεξαρτήτως κλάδου, εσόδων και περιθώριων κέρδους.
Σε αυτό το πλαίσιο θα εντάσσονταν περίπου 100 εταιρείες συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων κα άλλες πολυεθνικές.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ για την φορολογία, Pascal Saint-Amans υποδέχθηκε θερμά την αμερικανική πρόταση, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση με πιθανότητα επιτυχίας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις αλλά καις το αμερικανικό κογκρέσο. Ακόμα σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση πιθανόν να αυξήσει τα έσοδα για τις άλλες χώρες αλλά και να επιτρέψεις τις ΗΠΑ να διεκδικήσουν τα χρήματα που χρειάζονται από τις μεγάλες πολυεθνικές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης