Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ οδήγησαν σε πτώση τις αποδόσεις

tags :
Ευρωζώνη: Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ οδήγησαν σε πτώση τις αποδόσεις

Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP από την ΕΚΤ σημείωσαν άνοδο κατά περίπου 20% τον Μάρτιο και στάθηκαν ικανές να σταθεροποιήσουν τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων και να ωθήσουν τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις σε χαμηλό έτους

Σε πτώση βρέθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, ενώ τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη συνεδρίαση του Μαρτίου έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σε ετοιμότητα να μειώσουν τις αγορές ομολόγων εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης κατέγραψαν μείωση, με αυτήν του γερμανικού 10ετούς τίτλου, να καταγραφικέ πτώση κατά περίπου 1,7 μονάδες βάσης στο -0,35%.
Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων της Ιταλίας μειώθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 0,66%, διατηρώντας το ασφάλιστρο κινδύνου κάτω από το υψηλό των τεσσάρων εβδομάδων που άγγιξε πάνω από 100 μονάδες βάσης την Τετάρτη 6 Απριλίου 2021.

Αγορές ομολόγων

Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας έκτακτης ανάγκης (PEPP) 1,85 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ είχαν άνοδο κατά το ένα πέμπτο τον περασμένο μήνα, και στάθηκαν ικανές να σταθεροποιήσουν τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων και να ωθήσουν τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις σε χαμηλό έτους
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων μετά από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων, που αύξησε το κόστος δανεισμού και απειλούσε την βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πρακτικά

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι εκείνη την εποχή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν διχογνωμίες όσον αφορά την αύξηση των αγορών και ορισμένοι αντιμετώπισαν την αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων ως δυνητικά ευπρόσδεκτη ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης.
Τα πρακτικά της συνάντησης της ΕΚΤ τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν μια μικρότερη αύξηση των αγορών ομολόγων και συμφώνησαν να επιταχύνουν εκ των προτέρων τις αγορές αυτό το τρίμηνο, υπό τον όρο ότι θα μπορούσε ο ρυθμός να μειωθεί αργότερα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Υπογραμμίστηκε ότι η ευελιξία που ενσωματώνεται στο PEPP ήταν συμμετρική, υπονοώντας ότι ο ρυθμός αγορών θα μπορούσε να έχει αυξομειώσεις σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε η ΕΚΤ.

 PEPP

Επαναλαμβάνοντας τη γενική πολιτική της τράπεζας, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ που προορίζονται για αγορές ομολόγων ενδέχεται να μην πρέπει να δαπανηθούν πλήρως, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.
Ο Lagarde είπε επίσης ότι, ενώ η αναζωπύρωση της πανδημίας θα επιβράδυνε την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ τους επόμενους μήνες, η ανάκαμψη αναμένεται να επιταχυνθεί μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Τα στοιχεία

Τα σχόλια της Lagarde ήρθαν καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό σε ατήσια βάση τον Φεβρουάριο καθώς το κόστος της ενέργειας και των ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψε άνοδο, υπογραμμίζοντας τις προσδοκίες για ταχύτερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τους επόμενους μήνες.
Ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο το Μάρτιο στο 1,3%,  προκαλώντας φόβο για απότομη άυξησή του που μπορεί να τον οδηγήσει πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να φτάσει σχεδόν το 2% αργότερα φέτος.
Η ΕΚΤ προέβλεψε την αύξηση, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί ακόμη και να υπερβεί τον στόχο έως το τέλος του έτους, αλλά σημείωσε ότι θα το θεωρήσει συγκυριακή εξέλιξη στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων.

Εμβολιασμοί

Οι ανησυχίες για τη διάθεση των εμβολίων COVID-19 και τις συνέπειές της για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν επιταθεί αφού μετά την ανακοίνωση της ΕΜΑ για πιθανό συσχετισμό μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και  σπάνιων περιστατικών θρομβόσεων
Το πρόβλημα με το εμβόλιο, βασικό όπλο στις προσπάθειες επιτάχυνσης των εμβολιασμών, εκδηλώθηκε καθώς η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα πανδημίας.
Οι ισπανικές περιφέρειες ενίσχυσαν την περιοριστικά μέτρα την Τετάρτη 6 Απριλίου 2021 και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel υποστήριξε ένα σκληρότερο lockdown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης