Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στρατηγική για την ανάσχεση της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας

tags :
ΗΠΑ: Στρατηγική για την ανάσχεση της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Γερουσία έχει στόχο την αντιμετώπιση του οικονομικού ανταγωνισμού με την Κίνα, αλλά και την υπεράσπιση των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών, όπως στην περίπτωση της μεταχείρισης των μειονοτικών Μουσουλμάνων Ουιγούρων, της βίαιης καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και της στρατιωτική επιθετικότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Σχετικά Άρθρα

Την εξέταση μείζονος σημασίας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να ανασχέσει την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της Κίνας θα εξετάσει η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ σε προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 14 Απριλίου 2021, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.
Το νομοσχέδιο προορίζεται για την αντιμετώπιση του οικονομικού ανταγωνισμού από την Κίνα (τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο), αλλά και την προάσπιση των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών σε μια σειρά από περιπτώσεις όπως η μεταχείριση των μειονοτικών Μουσουλμάνων Ουιγούρων, η καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και η στρατιωτική επιθετικότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ινδικός και Ειρηνικός ωκεανός

Τονίζεται, στο πλαίσιο της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας, η ανάγκη να «δοθεί προτεραιότητα στις στρατιωτικές επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη πολιτικών στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό».
Επίσης ζητείται η η έγκριση των σχετικών δαπανών, με την επισήμανση ότι το Κογκρέσο πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός είναι «σωστά ευθυγραμμισμένος» με τη στρατηγική επιταγή του ανταγωνισμού με την Κίνα.

Εταιρική σχέση με Ταϊβάν

Περιλαμβάνεται επίσης η ενισχυμένη εταιρική σχέση με την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας το δημοκρατικό αυτόνομο νησί «ζωτικό μέρος της στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών» και δηλώνεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην ικανότητα Αμερικανών αξιωματούχων να συνεργάζονται με τους ομολόγους της Ταϊβάν.
Να σημειωθεί ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισμένη επαρχία.
Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να ενθαρρύνει τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα για να ελέγξουν την «επιθετική και δυναμική συμπεριφορά» του Πεκίνου.
Και καλεί κάθε ομοσπονδιακό υπουργείο και οργανισμό να ορίσει έναν ανώτερο υπάλληλο για τον συντονισμό των πολιτικών σε σχέση με τον στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα.

Συντονισμός

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλα τα ομοσπονδιακά τμήματα και υπηρεσίες θα είναι οργανωμένα ώστε να αντικατοπτρίζεται το γεγονός ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα είναι η κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», αναφέρεται στο σχέδιο,
Μια άλλη ρήτρα περιορίζει τη βοήθεια σε χώρες που φιλοξενούν κινεζικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τη λεγόμενη πρωτοβουλία «Belt and Road» για να προωθήσει τα συμφέροντά του για την ασφάλεια και να διευκολύνει τη μεγαλύτερη γεωπολιτική και στρατιωτική επιρροή.

Σε 283 σελίδες

Παρουσιάστηκε από τους γερουσιαστές Bob Menendez (Δημοκρατικό) και τον Jim Risch (Ρεπουμπλικανό), ενώ το νομοσχέδιο είναι 283 σελίδες.
Το μέτρο είναι η συμβολή της ομάδας Εξωτερικών Σχέσεων σε μία πρωτοβουλία στη Γερουσία που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο από τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Chuck Schumer για τη σύνταξη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ισχύος της Κίνας.

Τεχνολογική καινοτομία

Η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 7 Απριλίου ότι θα πραγματοποιήσει ακρόαση στις 14 Απριλίου σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία για την παραμονή των ΗΠΑ στην κορυφή της τεχνολογική καινοτομίας.
Αυτό το νομοσχέδιο, με τίτλο «Endless Frontier Act», προτάθηκε για πρώτη φορά το 2020 και περιλαμβάνει δαπάνες 110 δισ. δολ. σε διάστημα πενταετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης